Поражението на Саакашвили може да промени отношенията между Русия и Грузия

Франс прес

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Новая газета

Победата, която постигна на парламентарните избори в Грузия опозицията, водена от известния с близостта си с Русия милиардер Бидзина Иванишвили, предвещава размразяване, но не и поврат във взаимоотношенията между Тбилиси и Москва, смятат експертите.

Конфликтите с руския съсед бяха една от основните теми в кампанията за тези решаващи избори в бившата съветска република, по време на която опозицията упрекваше грузинския президент Михаил Саакашвили, че е започнал светкавичната война срещу Москва през 2008 г., а управляващата партия обвиняваше Иванишвили, натрупал богатството си в Русия, че играе в полза на Кремъл.

Малко след като вчера Саакашвили призна поражението си, милиардерът напомни за намерението си да нормализира отношенията с Русия, прекъснати след конфликта, като наред с това заяви, че държи да види Грузия в НАТО – проект, на който Русия не гледа с добро око. Неизбежно, в човешки план, нещо ще се промени: Иванишвили не е чужд на Москва, той не е Саакашвили, казва политологът Алексей Малашенко от московския клон на Центъра „Карнеги“.

След прекъсването на дипломатическите връзки с Тбилиси през 2008 г. руските власти отказваха всякакъв контакт със Саакашвили, превърнал се в любимец на Запада след Революцията на розите през 2003 г., която го издигна на власт. В знак на откровената си омраза към него, първият човек в Русия Владимир Путин, известен със солените си изказвания, дори заплаши „да го обеси за топките“.

„Иванишвили е по-приемлив“ за руските ръководители, отбелязва Владимир Жарикин, заместник-директор на Института на страните от ОНД, който предрича „размразяване“ в отношенията между двете държави.

Руският премиер Дмитрий Медведев приветства вчера победата на Иванишвили изтъквайки, че „в парламента са необходими по-конструктивни и по-отговорни сили“. „Сега ще има период на очаквания и надежди, ще има стъпки от страна на Русия и отваряне към грузинската опозиция“, казва Малашенко.

„Икономическите отношения, в частност, ще се подобрят“, допълва той, като отбелязва, че предвижда отменяне на руското ембарго върху вноса на грузинска минерална вода и вина, наложено през 2006 г., което би трябвало да позволи на крехката икономика на страната да се възползва отново от този огромен пазар.

Според руския сенатор Михаил Маргелов, цитиран от ИТАР-ТАСС, обаче размразяването вероятно „ще се ограничи с икономическите отношения“. Като убеден русофил Иванишвили няма да отстъпи по свръхчувствителната тема за Южна Осетия и Абхазия – две сепаратистки територии, които след руско-грузинската война Москва призна за независими, предупреждават специалистите.

„Нито един грузински лидер няма да признае отцепването им, а ние (руснаците) няма да размислим по въпроса за признаването им“, заявява Александър Коновалов, президент на Института за стратегически оценки.

Отхвърляйки предположението, че Иванишвили ще бъде марионетка на Кремъл, руският анализатор Антон Орех припомня случая с украинския президент Виктор Янукович, също известен с проруските си убеждения, спечелил през 2010 г. изборите срещу западно ориентирания си опонент Виктор Юшченко. Днес „Янукович не работи за Русия, а за себе си. Новият грузински лидер също ще работи за себе си“, посочва Орех в блога си.

В замяна, дори да гледат на това с неодобрение, руснаците не би трябвало да се плашат, че Тбилиси може скоро да се присъедини към НАТО. „Грузия не бива да очаква да влезе в НАТО“, казва Коновалов, подчертавайки, че алиансът не би приел в редиците си държава с нерешени териториални проблеми.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.