„Нерушимо братство-2012“ – военни маневри в постсъветското пространство

Оперативно-тактически ракетен комплекс Искандер-Е. Снимка: ню-фактория

Русия започна да прехвърля в Казахстан войски и военна техника, които ще участват в маневри на държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност. Първото им съвместно миротворческо учение „Нерушимо братство-2012“ ще се състои от 8 до 17 октомври, информира руският армейски всекидневник „Красная звезда“.

Над хиляда военни от Руската федерация, Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан ще решават задачи в рамките на симулирана операция за поддържане на мира в региона – разделяне на страните в конфликта, придружаване на хуманитарни товари, отблъскване на атаки срещу миротворците, разминиране на площи, охрана и отбрана на обекти, потушаване на масови размирици и др.

ООН подкрепи миротворческите стремежи на ОДКС, като прие поканата да участва в предстоящите маневри. Конкретна проява на високото взаимно разбирателство между двете организации стана меморандумът за сътрудничество в миротворческата дейност, подписан в кулоарите на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, напомня „Красная звезда“.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обеща вчера в страната всеки момент да бъде създаден холдинг за разработка на хиперзвукови технологии. Той ще включва корпорацията „Тактически ракетни въоръжения“ и Научнопроизводственото обединение по машиностроене (НПОМ), което досега бе част от федералната космическа агенция „Роскосмос“, пише „Комерсант“.

Холдингът ще използва и опита на руския концерн „Алмаз-Антей“, който проектира и произвежда системи за противоракетна и въздушно-космическа отбрана, посочи Рогозин.

НПОМ ще продължи да работи съвместно с предприятия от „Роскосмос“ по ред военни проекти. Ще разработва по-специално тежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво за стратегическите ракетни войски на федерацията, посочва вестникът.

„По значение и по евентуалния научно-технически пробив проектът за хиперзвука е сравним със създаването на атомната бомба“, заяви Рогозин. Различни хиперзвукови системи активно разработват и САЩ, но изпитанията на американската ракета „Уейврайдър“ и хиперзвуковия апарат Еф Ейч Ти Ви-2 приключиха без успех, отбелязва „Комерсант“.

„Росийская газета“ съобщава още „две новини – повод за радост, който ни дава родната отбранителна промишленост“. Започна серийното производство на реактивни системи за залпов огън „Торнадо“, а в Санкт Петербург вече се строи руската част от изграждания съвместно с Франция десантен хеликоптероносач от клас „Мистрал“, който ще носи името „Владивосток“, пише московският официоз.

„Владивосток“, предназначен за Тихоокеанския флот на руските военноморски сили, ще бъде доизграден във френската корабостроителница в Сен Назер, както и вторият хеликоптероносач от серията – „Севастопол“, който ще плава в състава на Черноморския флот.

Десантните хеликоптероносачи са бъдещето на руския военен флот, а реактивните системи за залпов огън от новото поколение вече са настояще за руските Сухопътни войски, уточнява изданието.

„Торнадо“ изпреварва своите предшественички на практика по всички показатели, а и самите ракети за тази система са от ново поколение. Тези самонасочващи се снаряди от най-различни видове се изстрелват на максимална далечина от 90 километра и след пуска им „Торнадо“ може да се изтегли, още преди първият да експлодира. Това я прави наистина страховито оръжие, което практически няма равни.

Руската армия вече получи над 30 такива системи, а тази година се очакват още 36. В бъдеще се планира от „Торнадо“ да се изстрелват в контейнери оперативно-тактически и крилати ракети, както и безпилотни летателни апарати, разказва всекидневникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.