Орбан радикализира риториката си и се обръща към Азия

Франс прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Страната му е в рецесия, популярността му спада, а унгарският премиер, консерваторът Виктор Орбан започна да прави все по-радикални изказвания и думите му вече са пропити и с религиозни, и дори с митологични метафори, които използва с надеждата да запази властта си на следващите избори.

„Днес две концепции, две идеологии, две сърца съществуват едно до друго в унгарската политика. Едната концепция отхвърля националното обединение, а другата го смята за отправна точка. Едната изоставя заблудените овце, а другата все още ги търси“, каза в неделя премиерът в реч в Опустасер на 150 километра южно от Будапеща . Това изявление както изглежда беше направено по адрес на социалистическата опозиция.

Орбан произнесе тази реч на церемония по откриването на паметник, поръчан от правителството и представляващ хищната птица турул от древните езически унгарски легенди, смятана за символ на подема и възприета като емблема от крайнодясната партия Йоббик.

Каменият турул, висок два метра и десет сантиметра, кацнал на десетметрова колона, би трябвало да е паметник, символизиращ националното единство.

В речите си Орбан непрестанно отрича идеите на тези, които не мислят като него и постепенно те придобиват все по-мистично звучене. „Светото писание ни казва, че в рая е избухнала война и че Архангел Михаил е пронизал змея, олицетворение на Сатаната, и го е прогонил от рая“, каза Орбан в неделя.

Според експертите радикализирането на реториката му цели преди всичко да привлече електората на партията Йоббик, която спечели 17 процента на изборите през 2010 г.

„Съюзът му с крайната десница, който се формираше през последните две години, днес е очевиден. Той има нужда от техните избиратели“, коментира Атила Мещерхази, председателят на Унгарската социалистическа партия, най-голямата опозиционна политическа сила.

„Орбан иска да вземе гласовете на крайната десница, защото е прекалено вдясно, за да привлече гласовете на центъра, но това, което казва, се превърна и в негово политическо убеждение“, казва Петер Креко, директор на унгарския институт „Политически капитал“.

Партията на Орбан ФИДЕС все още е начело на допитванията до общественото мнение с 22 процента срещу 16 процента за социалистите, показва последното допитване на института „Медиан“. През 2010 г. ФИДЕС получи 53 процента от гласовете на избирателите и мнозинство от две трети в парламента.

Но разликата между ФИДЕС и социалистите се стопява, илюстрирайки недоволството от икономическата политика на страната. Унгария влезе в рецесия през второто тримесечие, безработицата достигна 10,4 процента от в края на август, а инфлацията отбеляза нов рекорд от 6 процента. Населението е смазано от множеството данъци, приети от правителството, за да закърпи безуспешно дупките в бюджета.

Знак, че може би вятърът се обръща, е фактът, че социалистическата партия спечели в неделя частичните общински избори в Дунавфьолдвар в южната част на страната – градче с малко над 10 000 жители. Там социалистите извоюваха 57 процента срещу 43 процента за ФИДЕС за първи път от идването му на власт през 2010 г.

Освен че се стреми да привлече избирателите на Йоббик, Орбан се отдалечава все повече и повече от Запада, подчертават експертите.

„Трябва да започнем да взимаме Орбан на сериозно и да го видим такъв, какъвто е. Той смята, че ЕС ще се разпадне и че шансовете на Унгария са свързани с Азия, следвайки модел като този в Китай или на автократичните режими в Централна Азия“, посочва председателят на института „Реформа и свобода“ Саболч Керек-Барчи.

Виктор Орбан се заяжда доста често с Европейската комисия, която обвинява, че е причинила кризата в Унгария. Той смята, че унгарците, които „са наполовина азиатци“ като произход, не са достатъчно зрели за демокрация. Орбан се дистанцира от ЕС, в който Унгария влезе през 2004 г., и предсказа края на западната цивилизация и възхода на Изтока.

„Един икономически елит, едно много силно политическо ръководство, икономика, която фаворизира бизнеса на услугите – ето какъв е идеалният модел на Орбан“, казва Петер Креко.

Но той се съмнява в шансовете му за успех. „Ние нямаме нито самолети, нито природни ресурси, нито културно, религиозно или езиковото наследство като това на страните от Изтока“, подчертава експертът.

„Унгарците в културен план са пуснали дълбоки корени в Европа“, допълва той. „Ако Орбан прекалено налага тази нова стратегия, той рискува да падне между двата стола“, предупреждава Креко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.