Русия-САЩ – новият шпионски скандал

в. Независимая газета

Задържаният за шпионаж Александър Фишченко. Снимка: от тв екрана

В САЩ се разгаря нов шпионски скандал с участие на руски граждани. Обвинения са повдигнати на 11 бизнесмени, загдето уж доставяли в Русия микросхеми и високотехнологични изделия. Руското Външно министерство заяви, че става дума само за криминални обвинения.

Обвиненията на прокуратурата в САЩ към руските граждани нямат никаква връзка с разузнавателна дейност, съобщи вчера пред журналисти руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков. „Доколкото знаем, повдигнатите обвинения засягат неколцина граждани на Руската федерация. Според информацията, която получихме от американската страна, обвиненията са криминални и не се отнасят до каквато и да било разузнавателна дейност“, каза той.

В края на септември федералният съд в Източния окръг на Ню Йорк в Бруклин тайно образува наказателно дело срещу 11 души от бившия Съветски съюз и две компании, обвинени, че незаконно са изнесли в Русия електроника с военно предназначение на стойностм 50 милиона долара. Властите в САЩ съобщиха това след ареста на осмина обвиняеми във вторник вечерта и в сряда сутринта. Издирват се още трима – служители от компаниите „Апекс“ и „Атрилор“ със седалища в Москва.

Според изявление на бруклинската прокурорка Лорета Линч, заподозрените по делото са обвинени в износ на микроелектронни компоненти, подлежащи на „строг правителствен контрол. Вчера в. „Нюздей“ цитира предположения, че изнесените от САЩ високотехнологични устройства са били предназначени за руския Военноморски флот. Такава е според изданието една от версиите на правоохранителните органи.

В прессъобщение на ФБР е поместен коментар на Стивън Морис, ръководител на отдела му в Хюстън, който заявил: „Докато някои държави използват наша технология, за да извличат печалба, много страни, враждебни на САЩ, целят да укрепят своя отбранителен потенциал и да модернизират бойната си техника за сметка на американските данъкоплатци“. Говорейки за враждебна страна, той има предвид Русия.

Компанията „Арк електроникс“, чрез която били извършвани голяма част от незаконните операции, е съвместна собственост на 46-годишния Александър Фишченко, гражданин на Русия и на САЩ, и на съпругата му. Двамата живеят в Хюстън, където се намира компанията им. Затова повечето обвиняеми бяха изправени пред местния федерален съд.

Обвинени са в заговор, а на Фишченко се инкриминира дейност като „таен агент на руското правителство“. Бруклинската федерална прокуратура настоя арестуваните да бъдат препратени в Ню Йорк с мотива, че незаконният износ на електроника за Русия е бил осъществяван главно през нюйоркското летище „Джон Кенеди“. До хюстънския съдия Джон Ханкс бе адресирано и послание от 11 страници с призив да не освобождава под гаранция не само Фишченко, но също така Александър Пособилов и Виктория Клебанова, заемащи ключови постове в компанията.

Следователите по делото твърдят, че са събрали достатъчно доказателства за вината на участващите лица. Обвинението до голяма степен ще се гради върху случаи, когато са били подправяни документите за изнасяни стоки.

Прехванати са например съобщения, в които обвиняемите обсъждат нуждата от корекции в документацията. В едно от тях се казва, че документите „не бива да будят подозрения“: „Трябва да направим така, че в тях да става дума за стоки, които може да се използват на риболовни кораби, а не за борба срещу подводници“.

Проучване на литература от открити източници показва според прокуратурата, че руски противокорабни ракети и изтребителите МиГ-35 съдържат електронни компоненти, „аналогични или идентични на доставените от обвиняемите“.

Русия модернизира своите въоръжени сили – отбелязва прокуратурата, – а при анализ на счетоводните ведомости на компанията на Фишченко се откроява „смайващо съответствие в растежа на доходите, получени от „Арк“, и на разходите за отбрана на Руската федерация през последните години“.

Руските отбранителни предприятия обаче отрекоха да имат нещо общо със скандала. Представител на военнопромишления комплекс съобщи пред Интерфакс, че в регистъра му, включващ 1353 предприятия – конструкторски бюра, научноизследователски институти, заводи и други организации, не фигурират нито „Атрилор“, нито „Апекс“.

По думите му, 60-70 на сто от компонентите, при някои позиции дори 90-95 на сто, се купуват от чужбина. Нещо повече, устройствата, споменати в делото, може да бъдат купени във всеки магазин за електроника в която и да било държава.

От своя страна търговското министерство на САЩ забрани на 165 чуждестранни компании и лица, свързани с активите на арестуваните по подозрение в шпионаж, да изнасят редица стоки. Включването на коя да е компания или физическо лице в черния списък на министерството означава, че те могат да изнасят редица стоки от САЩ само със съответния лиценз.

В списъка фигурират 119 юридически и физически лица от Руската федерация. Наред с тях се изброяват компании и предприемачи от Великобритания, Германия, Гърция, Казахстан, Канада, Финландия, Швеция и Естония.

Алексей Ростовцев – ветеран от руската Служба за външно разузнаване и полковник в оставка, предположи в разговор с „Независимая газета“, че поредният шумен шпионски скандал е планиран с оглед предстоящите президентски избори в САЩ.

„Опитът сочи, че заподозрените би трябвало да се разработват месеци, дори години наред. А ги задържаха точно сега, месец преди изборите – отбеляза той. – Скандалът явно е добре дошъл за американските тайни служби: те искат да напомнят колко са важни не само за борбата с тероризма, но и на фронта на борбата срещу шпионите.

Това е основание да бъдат увеличени средствата, отпускани за тайните служби. Те си живееха много добре по времето на Джордж Буш младши, когато се наливаха огромни ресурси в силовите структури, включително в разузнавателната общност.“

Според Ростовцев, ако обвинението в шпионаж бъде потвърдено, лицата по делото след време може да бъдат разменени с „агенти“ от другата страна.

Той обяснява: “ Откакто размениха Абел срещу Пауърс, имаше множество подобни акции – и тайни, и открити. Например през 2010 г., когато Москва и Вашингтон се разбраха да разменят десетима задържани в Америка, включително Анна Чапман, за четирима затворници в Русия.

Твърде съмнително е впрочем всичките 11 души, обвинени днес, че са шпионирали в полза на Русия, наистина да са разузнавали и да има неопровержими улики срещу тях. Дори някой от тях да е заподозрян сериозно, става дума за един или двама. Не повече. Другите са извършвали обикновена търговска дейност“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.