Валят прогнози за Нобеловите награди

Франс прес

Началото на октомври бележи сезона на Нобеловите награди и отприщва спекулациите, предшестващи обявяването на лауреатите, сред които този на престижната награда за мир. За нея се спрягат имената на Хелмут Кол, афганистанската защитничка на правата на жените Сима Самар и американския учен Джийн Шарп, известен с трудовете си за ненасилствената борба.

Тази година журитата удвоиха усилията за опазване в тайна на имената на лауреатите, чието анонсиране ще започне в понеделник 8 октомври с наградата за медицина и ще продължи всеки ден, за да приключи на следващата седмица с наградата за икономика.

Обикновено е трудно да се отгатнат щастливите избраници в областите на научните изследвания – медицина, физика, химия и икономика – но за другите две награди, за мир и за литература, които са по-популярни, прогнозите не спират да се множат.

Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература, е известна с методите си, достойни за шпионски роман. За да предотврати всякакво изтичане на информация, тя използва кодирани имена за авторите и фалшиви корици за книгите, четени публично от членовете на журито.

През 2005 г., когато наградата беше спечелена от британския драматург Харолд Пинтър, членовете на Нобеловия комитет го споменаваха под името Хари Потър, което имаше същите инициали.

Слуховете за възможно изтичане на информация от Академията миналата година предизвикаха известно вълнение.. Бяха проведени разследвания върху произхода на съмнителни залози, за да се разбере как няколко часа преди Академията да оповести своя избор, шансовете на шведския поет Томас Транстрьомер, лауреат за 2011 г., скочиха от 13 срещу 1 на по-малко от 2 срещу 1.

Поради липса на доказателства разследванията бяха изоставени, но Академията реши да удвои предпазните мерки тази година и броят на хората, имащи предварителен достъп до името на лауреата, беше ограничен.

Най-коментираната награда несъмнено е тази за мир, която тази година като че ли е без ясен фаворит.. За наградата се надпреварват 231 кандидати. Макар комитетът никога да не разкрива имената им, известно е, че сред претендентите са Бил Клинтън, Хелмут Кол и Брадли Манинг – американецът, заподозрян за предаването на Уикилийкс на поверителни дипломатически документи на САЩ.

Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Кристиан Берг Харпвикен, който следи отблизо работата на Нобеловия комитет, публикува всяка година списък на вероятните кандидати. В него са включени Джийн Шарп, американски експерт и застъпник на  ненасилствената революция, руската неправителствена правозащитна организация „Мемориал“ и основателката й Светлана Ганушкина, независимата руска медия Ехото на Москва и главният й редактор Алексей Венедиктов.

Двама нигерийци, борещи се срещу насилието, извършвано в името на религията – архиепископ Джон Онайекан и султанът на Сокото Мохамед Саад Абубакар, също фигурират в списъка, наред с президента на Мианма Тейн Сейн. Афганистанската правозащитничка и бивша министърка, бореща се срещу носенето на бурка, Сима Самар също е фаворит.

Спекулациите около наградата за физика тази година взеха неочакван обрат. Откритието през юли на нова елементарна частица, която може да бъде бозона на Хигс, е огромен пробив през последните петдесет години и е смятано за логичен претендент за нобелова награда. Но комитетът който връчва наградата за физика, продължава да мълчи по този въпрос. „Това е голямо откритие. Това е всичко, което мога да кажа“, коментира пред АФП един от членовете му, Ларс Бринк.

Тази година, поради икономическата криза, Фондацията „Нобел“ намали размера на наградата с 20 процента. Тя ще бъде в размер на 8 милиона крони (930 940 евро), след като от 2001 г. досега беше 10 милиона.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.