Защо богаташ побойник може да влезе в затвора в Корея, а у нас – не

Един от най-богатите хора в Южна Корея беше осъден на една година затвор заради побой на сервитьори в караоке бар, съобщиха световните агенции. Богаташът нахлул там с охраната си да мъсти, че някой бил сина му.
Някой да се е съмнявал, че южнокорейското правосъдие стои по-високо от българското?
В последните години сме свидетели на десетки побои между т. нар. добре облечени бизнесмени. И никой от тях не влезе в затвора. Примерно Маргините и др. видни мутри се посбиха в дискотека “Ескейп”, дори гърмяха в заведението. Никой не беше осъден.
Ако нашето правосъдие си беше на място, добре облечените бизнесмени отдавна да са в затвора за побои, за незаконно притежаване на оръжие, за стрелба на публично място и др. Т. нар. огранизирана престъпност щеше отдавна да е разбита.
Георги Илиев преди няколко години, също като южнокорейския богаташ, влезе с охраната си в столично заведение, по пътя горилите му понабиха няколко души, за да стигне господарят им до собственика на Слави Бинев и да му фрасне едно. Всичко е записано с камери. Свидетели достатъчно. Делото се точи 3 години, обивиненията отпадаха едно по едно, свитетелите се отказваха един по един (кой знае защо), докато накрая млада съдийка, развълнувана от героическата съдба на мафиот №1 на България, го осъди на 1000 лв. глоба.
А Георги Илиев беше с условна присъда и ако му бяха дали 3 месеца затвор (не година, както на корейския богаташ), щеше да влезе за 5 години зад решетките. И сега щеше да е жив.
Това е разликата между южнокорейското и българското правосъдие.
Това е разликата между цивилизования свят и чалга-съдиите.
За побои досега у нас е могло да влезат зад решетката кажи-речи всички известни мутри. Всичките са се били я в София, я в Слънчев бряг, я във Варна и т. н. Цялата им история започна с побой в центъра “Дескрим” в началото на 90-те години.
Но у нас съд, прокуратура и полиция, са като онова ченге с Ламборгинито (виж клипчето в “България”) – седи невъзмутимо и не обръща внимание на нагло нарушение.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.