Уиски фест в София – скъпичко, но хубаво се получи (+ фотогалерия)

Снимки: Иван Бакалов

Марки уиски от Шотландия, Ирландия, САЩ и Япония се събраха под един покрив във Военния клуб в София на първия „Уиски фест“ *.
Българските винари могат да се поучат как се прави общо представяне на марки, които иначе се конкурират по цял свят.
В плаката на феста думата уиски е изписана с изкривена буква Е – Whiskey, с което да подскаже, че става дума за уиски от Шотландия, където думата се изписва без Е, и уискита от Ирландия и САЩ, където уиски се пише с Е (виж тук подробности по казуса).
Входните билети бяха два вида – за 20 лева талони за дегустация на 8 вида уиски, но от вида блендед и обикновени бърбъни. Дозата за дегустация е 30 грама.

За 45 лева билетът включваше талони за 10 вида малц.  Скъпичко излиза – дегустират се малцови уискита с цена за цяла бутилка между 35 и 80 лева.

Щандът на шотландското уиски-ликьор Drambuie. Снимки: Иван Бакалов

Щандът на шотландското уиски-ликьор Drambuie. Снимки: Иван БакаловКолекционерска бутилка "Джим Бийм". Снимка: Иван БакаловИрландците от "Килбеган" бяха облекли момиче като рицар, с бутафорен меч и щит. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловЯпонските малцове "Ямазаки". Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловЦените на ирландските малцове бяха добри, за разлика от някои други уискита. Снимки: Иван БакаловЦените на "Auchentoshan" на феста. Снимка: Иван БакаловЩандът с ирландски уискита. Снимка: Иван БакаловГолемият салон на Военния клуб, превърнат в дегустационна и щандове с уиски. Снимки: Иван БакаловИрландските "Килбеган", "Тирконел", "Конемара". Снимки: Иван БакаловСнимка: Иван БакаловСнимка: Иван БакаловЦените на "Бомор" са малко високи. В някои магазини в София могат да се намерят по-евтино, отколкото на феста. Снимка: Иван БакаловИрландските - "Конемара". Снимки: Иван БакаловЩандът на "Ямазаки". Снимка: Иван Бакалов

И скъпият билет те принуждава да изпиеш около 200-300 грама уиски, което трудно се понася, при положение, че смесваш десетина вида. Опитните дегустатори опитват и изливат остатъка, а сиромахът българин гледа да изпие, да не ходи зян.
От шотландските уискита бяха представен скромен брой малцове, докато от ирландските бяха почти всички видове, които все пак не са хиляди, като в Шотландия.

От островните уискита присъстваха само дестилериите „Лафройг“ и „Бомор“ от остров Айла с основните си марки. Цените им на феста бяха по-високи, отколкото могат да се намерят в някои софийски магазини за алкохол. Докато на ирландските уискита бяха по-ниски, отколкото в магазините.

Фестът по същество беше агресивна маркетингова кампания, при която успяват да те накарат да си купиш уиски за дегустация на цени по-ниски от заведение, но двойно по-скъпи, отколкото като цена на бутилка в магазин. Същевременно на място можеш да се излъжеш да купиш и бутилки, но пак на цени по-високи от някои софийски магазини (за някои марки). Все пак е много удобно да опиташ 10 вида малц, от които иначе трябва да си купуваш по цяла бутилка, за да ги опиташ. Защото в малко софийски заведения има малцови уискита, и то само по няколко вида.

От блога whisky-taste.com

––––––

* Събота, 6 октомври, е последният ден на уиски феста – от 14 до 21 часа.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.