Битката на Обама с тероризма и битката за Белия дом

ДПА

Барак Обама обявява смъртта на Осама бин Ладен. Снимка: от тв екрана

Преди четири години войната с тероризма беше неговата ахилесова пета. Тогава кандидатът за президент Барак Обама се изправи в битка за Белия дом срещу републиканца Джон Маккейн – опитен политик и герой от Виетнамската война. Въпросите по отношение на националната сигурност доста поизпотиха младия Обама.

Сега обаче ролите са разменени. Републиканецът Мит Ромни, който ще е съперник на Обама на изборите на 7 ноември, е новакът по проблемите със сигурността, докато президентът затвърди позицията си на успешен лидер в борбата с тероризма. Засега обаче това не му е от много голяма полза.
Слабата икономика и ненамаляващата безработица насочиха вниманието на избирателите към портфейлите им, вместо към страха им от още една разрушителна терористична атака. Проучвания на общественото мнение показват, че според 40 процента от населението проблемите в икономиката са най-важни за изборите, докато близо 1 процент поставят тероризма на първо място.

Въпреки това начинът, по който администрацията на Обама се справи с терористричната атака на 11 септември срещу американското консулство в Бенгази (Либия), предизвика подигравателни коментари от Ромни и дори от някои демократи. Тези критики може би са причината Ромни за пръв път да получи малка преднина пред Обама именно по въпроса за борбата с тероризма, сочи най-малко едно проучване.

Според изследване на общественото мнение, извършено от Блумбърг нюз между 21 и 24 септември, 48 процента от запитаните смятат, че Ромни ще бъде безкомпромисен с тероризма, а 42 процента са на мнение, че Обама има това качество.    Тези данни контрастират с резултатите от проучването на Ей Би Си „Вашингтон пост“ от 26-29 септември, според което 53 процента се доверяват на Обама за борбата срещу тероризма, а 39 процента – на Ромни. Изследването на Блумбърг за първи път обърна досегашните тенденции.

Обама активно се бори със заплахата от тероризъм. Сметките показват, че откакто встъпи в длъжност, повече от 200 атаки на безпилотни самолети срещу потенциални терористични обекти са били извършени само в Пакистан.

На 30 септември 2011 г. Обама даде заповед за атака на безпилотен самолет срещу заподозрения в тероризъм американски гражданин от Йемен, Ануар ал Аулаки. Това бе най-драматичният ход на Обама в борбата му срещу тероризма след нападението, което доведе до ликвидирането на Осама бин Ладен през май 2011 г. Но успехът, който превзе първите страници на вестниците, доведе само до минимален, временен ефект върху кривата на проучванията. Едва през последните седмици, след убийството на американския посланник Кристофър Стивънс в Либия, темата за тероризма се появи отново в изборната кампания.
Традиционно републиканците са тези, които водят дискусията за националната сигурност в САЩ и след нападението в Либия Маккейн и други републиканци превърнаха проблема отново в тема номер едно за медиите. Демократите говореха много за успеха на Обама срещу терористите на националния конгрес на партията в началото на септември, въпреки предупрежденията на анализатори, че това може да се окаже политически рисковано.

Преди всичко президентът трябва да покаже, че се отнася сериозно към проблемите с икономиката, заетостта и дефицита – особено като се има предвид избраника на Ромни за вицепрезидент, Пол Райън, който е известен с радикалния си подход към бюджета.

Освен това Обама не бива да рискува да ползва успеха си, постигнат в борбата с тероризма, като политическо предимство, както бе обвинен от републиканците на годишнината от убийството на Бин Ладен през май.
Кой друг говори за тероризма? Организации за защита на човешките права и други критици отляво, които смятат атаките с безпилотни самолети за бързи екзекуции и обвиняват Обама, че продължава престъпленията на своя предшественик – Джордж Буш. Но ако републиканците се съгласят със стратегията на безпилотните самолети, това ще бъде комплимент към политиката на президента, който те едва ли искат да направят.

Либералните гласоподаватели, които бяха разочаровани от неизпълнените обещания на Обама да затвори спорния затворнически лагер в Гуантанамо, могат да се утешат с факта, че ръцете му бяха вързани от силната опозиция в САЩ. За консерваторите тези позиция е петно в иначе безупречното му антитерористично досие.
Във всеки случай, успехите на Обама в борбата с тероризма са засенчени от икономически тревоги, казва социологът републиканец Дейвид Уинстън. „Макар хората да възприемат постигнатото като положително, то не е достатъчно, за да разсее притесненията им от начина, по който той подхожда към основния проблем – заетостта и икономиката“, каза Уинстън пред „Ню Йорк таймс“. „А той бива преценяван именно по това“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.