Проектобюджетът: плюс13,5% за МВР, минус 10% за образованието

Най-необразованото, най-некултурното и най-милиционерското управление за последните 22 години

Снимка: Валентина Петрова

Вестник „Капитал“ е направил таблица с предвидените в бюджета увеличения и намаления на разходите спрямо 2012 г. Ето някои цифри:

Намаления:

Здравно министерство –                      минус 19,6% (минус 90 млн. лв.)
Министерство на образованието –       минус 10% (минус 48 млн. лева)
Конституционен съд –                         минус 26%
Комисия за конкуренцията –                минус 11%

Увеличения:

Президентство –                           плюс 48%
МВР –                                             плюс 13,5% (плюс 134 млн. лв.)
ДАНС –                                           плюс 13,4% (плюс 10 млн. лв.)
НСО –                                             плюс 10,7%
Министерски съвет –                     плюс 7,6%
Министерство на културата –        плюс 1,5%

Цялата таблица – тук:

Коментар от e-vestnik:

Бюджетът на една страна е като бюджет на едно домакинство. Колко ще дадем за образование, за отопление, за почивка, за здраве, за култура.

От тази гледна точка проектобюджетът на кабинета „Борисов“ показва, че ни управлява най-необразованото, най-некултурното и най-милиционерското правителство за последните 22 години.

В момент на криза и свити приходи в бюджета, растат значително разходите за МВР, за Агенцията за национална сигурност и за Службата за охрана. Също и на Министерския съвет. Само тези цифри показват тоталитарната същност на бойкоборисовото управление.

Ако те бяха съчетани с повишени разходи за образование, култура и здравеопазване, нямаше да направят такова впечатление. Но има орязване на тези разходи. Например за министерство на културата уж има увеличение – с 1,5%, което в левове е 1,3 млн. То не може да компенсира инфлацията, а в предишни години бюджетът за култура беше толкова свит, че сега това „увеличение“ всъщност представлява намаление.

Правителствата се познават по бюджетите.

Тук не става дума дали има пари или няма, дали има криза или няма, а за философия на харченето и за приоритети. За това как режеш наличната баница.

На ГЕРБ и Борисов това са приоритетите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.