Ще се пенсионира ли Путин на 60?

в. Ню Йорк таймс

Портрет на Путин от изложбата „Президентът – човекът с най-добрата душа“ на Алексей Сергиенко. Снимка: ридус

И така, какво мисли президентът Владимир Путин за неминуемото си оттегляне в пенсия? Това може да се окаже най-мъчителният в личен план въпрос, с който се сблъсква върховният руски мачо, откакто през май започна третия си президентски мандат.

При това този въпрос не му го зададоха политическите противници, а проправителственият телевизионен канал НТВ по време на интервю, пуснато в неделя, в деня на 60-годишнината на президента.

Разбира се, г-н Путин не се готви да преустанови работа, въпреки че достигна руската пенсионна възраст. Въпросът не бе формулиран агресивно, а по-скоро хипотетично и прозвуча във възхваляващия (и скучен) едночасов документален филм, в който президентът изглеждаше както винаги младеещ, тренираше на фитнес уреди, плаваше със замах в басейна на своята резиденция и с обичайната разпаленост се изказва за своите критици.

На въпроса за пенсионирането Путин отговори рязко, очевидно схващайки го като поредния намек, че никога няма да иска да отстъпи властта. „Представяте си каква е разликата между президента и премиера“, отговори той. „Ако това сте го почувствали, нямаше да ми задавате този въпрос“.

Въпреки че от 2000 година Путин остава върховният ръководител на Русия, той повтори в интервюто същото, което нееднократно е казвал за предаването на президентския пост преди четири години на Дмитрий Медведев. „Не само отстъпих първата позиция“, каза той. „Тази власт я предадох в други ръце. Мнозина мислят, че се оттеглих, но в действителност запазих за себе си лостовете. Не е така“.

„Ако веднъж съм постъпил по този начин, да го направя втори път не е никак трудно“, добави той.

За кремълските лидери 60-годишнината е важен момент, натоварен с исторически символизъм. Понякога тя се отбелязваше с пищни церемонии, друг път – не, но винаги напомняше на обществото, че часовникът продължава да тиктака и дори най-могъщите и големи фигури в крайна сметка са принудени да отстъпят пред хода на времето.

(Възприемането на възрастта в руското общество частично се формира и от низката продължителност на живота в страната, която за мъжете средно е около 65 години, въпреки че лидерите обикновено живеят по-добре и повече).

60-ият юбилей на Сталин през декември 1939 г. бе толкова голямо събитие, че засенчи новината за войната между Германия и съюзниците, както и войната на Съветския съюз с Финландия.

Издадена бе нова официална биография, като първоначалният й тираж бе един милион екземпляра, а на Сталин бе връчен орден „Ленин“ – най-високото тогава отличие в страната.

Когато Хрушчов получи същата награда за 60-ия си юбилей през 1954 г., това бе поредното доказателство, че той надделява в борбата за властта.

На 60-та си годишнина през 1966 г. Брежнев получи дори още по-голямо отличие – Герой на Съветския съюз. Той почина през 1982 г., докато бе на власт.

Вчера Путин не получи никакви ордени. Негови помощници казаха, че той отбелязва празника със семейството и приятели – начин да се омаловажи значението на събитието, който негови предшественици също използваха.

Голяма част от Русия обаче също искаше да празнува и имаше опити да се предадат пожелания за рождения му ден по всякакъв начин.

Десет алпинисти в Северна Осетия изкачиха висок 4117 метра връх и поставиха портрет на Путин там заедно с три руски флага, като обявиха, че планината трябва да бъде кръстена на името на Путин, съобщиха местни новинарски агенции. Това няма да е първият случай – бившата съветска република Казахстан кръсти планина на името на Путин миналата година.

Други поддръжници организираха поетически рецитали и други събития в негова чест. Младата гвардия на управляващата партия „Единна Русия“ разпространи видео, представящо Путин като секс символ, ухажван от млади жени.

Критици на Путин повториха призивите си той да се оттегли. Неколцина бяха задържани в Москва заради неразрешени протести, на които се призоваваше „да помогнем на дядо да се пенсионира“.

В интервюто за телевизия НТВ Путин каза, че според него осъждането и двегодишната присъда за членовете на пънкгупата „Пуси райът“ са справедливи. „Всъщност бе правилно те да бъдат арестувани и е правилно, че нашият съд излезе с това решение“, каза той.

Путин посочи също, че ще разгледа евентуална молба за помилване на Михаил Ходорковски, бившия ръководител на ЮКОС, чийто арест и съдебно преследване бяха възприети от повечето хора катополитически мотивирани. „Ако той подаде молба за помилване, ще я разгледаме“, каза Путин, без да даде знак дали е склонен да я одобри.

В Русия експерти използваха рождения ден като повод за размишления върху бъдещето на Путин и страната. Социолози сочат, че рейтингът му, който е около 60 процента, е приблизително колкото възрастта му.

Самият Путин се спря на тези данни и каза, че това е най-адекватният въпрос. „Главното е, че преобладаващото мнозинство все още ме подкрепя“, каза той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.