Какво носи Меркел на Гърция

Гръцкият премиер Андонис Самарас очаква знак за подкрепа от Ангела Меркел, като залага политически на днешната визита на германския канцлер в Атина. Министър-председателят се надява да получи публична подкрепа от желязната лейди на Европейския съюз (ЕС) в един доста критичен момент за единството на неговия коалиционен кабинет.

Очаква се визитата на Меркел да сложи отпечатък върху болезнения компромис на правителството с тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, тъй като жестокият пакет ще включва мерки за икономии в размер на 8,8 млрд. евро, които трябва да бъдат реализирани още през 2013 г. Рестрикциите трябва да дойдат от съкращения.

Освен нужната подкрепа за усилията на Самарас и насърчения да се даде тласък на структурните промени и на договореностите, г-жа Меркел е отделила в куфарите си и специално място за германските намерения за инвестиции в Гърция.

В момент, когато се задава тежка зима за гръцката икономика, а от Брюксел компетентни източници дават да се разбере, че се бави решението за Гърция, Самарас се надява на германската помощ, за да поеме политически глътка въздух и да поведе с по-голям оптимизъм битката с времето, което вече е безмилостно за неговия кабинет.

Премиерът залага на помощта на г-жа Меркел и очаква политическо решение на срещата на върха на ЕС на 18 октомври за отпускането на следващия транш от спасителните заеми за Гърция, независимо от доклада на Тройката.

Доверието, създадено между Самарас и г-жа Меркел, подсилва чувството на оптимизъм у гръцкия премиер, който е в непрекъснат контакт с нея след визитата си в Берлин в края на август.

Самарас, който търси политическо решение, за да извади страната от проблемите, пред които е изправена, отдава особено значение на тази визита, смятана от самия него като символична, тъй като тя се осъществява десет дни преди критичната среща на върха на 18 октомври.

За управляващите посещението на г-жа Меркел е върховен акт на подкрепа за премиера и на усилията на гръцкото правителство. Германски медии вече посочват, че изборът на Меркел да отиде в Гърция съвсем не е случаен и че тази визита става в разгара на европейската криза.

Според германски източници във всеки случай канцлерът иска да покаже, че „не желае да остави Гърция сама и висяща във въздуха“ и че иска да стабилизира страната в еврозоната, подпомагайки нейните реформаторски усилия.

За екипа на Самарас изборът на Меркел да посети Атина е политическа символика, която цели да сложи край на приказките за евентуално излизане на Гърция от еврозоната и да изпрати послание на пазарите.

Несъмнено за гръцкото правителство това е един позитивен акт, но Самарас очаква не само на думи, но и на дело, подкрепа от тази визита с оглед на срещата на върха на ЕС, което означава, че той иска да получи де факто потвърждение и признание за саможертвите, на които са подложени гърците. В същото време от страна на канцлерството, след дълги пресмятания и колебания месеци наред, бе направен избор да се окаже подкрепа на Гърция и на нейното оставане на всяка цена в еврозоната, тъй като в противен случай излизането на страната би имало неизмерими последствия за Германия и Европа.

Близки до Самарас среди смятат, че това е впечатляващ завой на Меркел, който й е бил подсказан от нейните съветници по финансовите, европейските и външните въпроси и който изглежда поставя отново на дневен ред плана за „спасението“ на Гърция, но при необходимостта от рестрикции.

Първоначално връзките между Меркел и Самарас бяха много лоши, имаше моменти, когато тя говореше за него негативно, но сега комуникацията между двамата е отлична. Посещението на Самарас в Берлин на 24 август стопи ледовете в отношенията им и постави на трайна основа тяхната комуникация.

Оттогава, въпреки правените от време на време войнствени изявления на финансовия министър Волфганг Шойбле, гръцко-германските отношения навлязоха в нова фаза. Дори и Шойбле започна по-често да говори с гръцкия си колега Янис Стурнарас, а Берлин бе посетен от съветници на Самарас.

„Имам чувството, че между мен и канцлера Меркел има една много позитивна връзка…“, каза Самарас и допълни, подсилвайки усещането за нова ера в отношенията между двете страни: „За мен Ангела Меркел е една надеждна опора“.

Ситуацията е на пределната граница, признават в правителството, а Самарас констатира, че е настъпила пълна промяна в стратегическите му планове, които непрестанно се променяли, без обаче да е налице сигурност за бъдещето на страната.

На съвещанията на кабинета в Атина се чуват признания, че каквото и решение да се вземе за Гърция, то ще е вече на основата на политически критерии и ще зависи от международните събития и процеси.

Страхът на Самарас обаче идва от това, че безпричинното според него забавяне на следващия транш от 31,5 млрд. евро за Гърция ще тласне страната към още по-голяма рецесия с непредвидими последици, тъй като наличните средства в хазната са на изчерпване.

Гръцкият премиер смята в следващите дни да ускори контактите си, а на срещата на върха на ЕС на 18-19 октомври да предупреди, че ако неговият кабинет падне, се задава хаос и социални сътресения, подобни на тези в Германия след края на Ваймарската република.

Меркел обаче идва в Атина и за бизнес дела!

Германската страна вече прояви интерес да инвестира в Гърция и съвсем не е случаен фактът, че от месеци насам в Атина се подвизават германският заместник-министър на труда Йоаким Фухтел и ръководителят на работната група за Гърция Хорст Райнхенбах.

Германското канцлерство се интересува от инвестиции в изграждане на мощности за производство на електрическа енергия и в някои обекти, обявени за приватизция, като старото атинско летище „Елиникон“, компанията за военни автомобили ЕЛВО, железопътният оператор ТРЕНОСЕ и други.

Германски интерес има още към преструктурирането на пазара на труда в Гърция и решаването на проблема с безработицата, както и за модернизиране на сметищата в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.