Брутален старт за Гордън Браун

Новият министър-председател на Великобритания събуди спомените за Уинстън Чърчил

Гордън Браун преди да направи изявление след като кола се вряза в терминала на летището в Глазгоу на 30 юни. Той казва само най-необходимото, но успява да убеди всички в своята компетентност. Снимка: Ройтерс

Вестник „Таймс” хвали „авторитетния му глас”, „Дейли Телеграф” нарича въздържания му стил „безкрайно успокояващ”. Гордън Браун встъпи в длъжността министър-председател и трябва да се докаже по време на тероризъм – и като че ли успя да издържи първия си изпит.

Особено впечатляващ е положителният начин, по който британските вестници оценяват новия стил на новия британски министър-председател. За разлика от Тони Блеър, специалист по силните емоции, Браун „подкупва” с дистанция и със сериозност. Или както писа Джанет Дейлей в „Дейли Телеграф”: „В момент на заплаха за нацията ние не искаме да ни стискат в прегръдки, а искаме сериозно и строго отношение.” Проявите на Браун напомняха на големите военновременни премиери, които казваха само най-необходимото, но убеждаваха обществеността със своята компетентност. И въпреки че Джанет Дейлей не го споменава, при такива думи като че ли се появява духът на Уинстън Чърчил и неговата реч „Кръв, пот и сълзи”.

„Таймс” формулира оценката си по-малко бомбастично: Браун напомнял на загрижен училищен директор, чиито прояви не са перфектни, но са компетентни и изпълнени с грижа и напълно способни да успокоят обществеността.

Особено положителен е фактът, че Браун не използва ситуацията, за да предприеме драстични мерки. Дори когато говори за „продължаваща заплаха” от терористите и сравнява положението със Студената война от 50-те и 60-те години, министър-председателят не използва настроенията в страната, за да призове за по-строги закони. В интервю за сутрешната програма на Би Би Си той каза, че сега не е времето да се говори за по-дълъг предварителен арест.

Във Великобритания се дискутира от години дали задържаните трябва да могат да стоят в ареста повече от 28 дни, преди отново да им бъдат повдигнати обвинения или да бъдат освободени. От Скотланд Ярд твърдят, че им е необходимо повече време, за да си набяват всички доказателства за често сложните случаи на тероризъм. Специалистите по гражданските права считат, че това е нарушение на основните човешки права и вреди преди всичко на невинни, които и без това са изправени пред руините на личния си живот, след като бъдат освободени след повече от три седмици. Още преди да бъде избран за министър-председател, Браун даде сигнали, че би подкрепил удължаване на времето за предварителния арест.

Тони Блеър залагаше на шоуто и на емоциите. Наследникът му избра въздържан и по-авторитетен стил. Снимка: Ройтерс

По всичко личи, че невъзмутимият подход на Браун ще определя дните му като премиер също така, както емоционалната проява на Тони Блеър в дните около смъртта на принцеса Даяна наложи тона на държавната му служба. Браун обаче като че ли иска да се дистанцира от Блеър. В рамките на първите три дни на Даунинг стрийт той нареди кабинетът му да бъде пренареждат четири пъти. Той не искал „диванно правителство”, което си е неприкрита подигравка срещу начина, по който Блеър взимаше политическите си решения в кабинета си само с най-близките си доверени хора.

Интересно ще бъде как лидерът на опозицията Дейвид Камерън ще реагира на новия стил на лейбъристкото правителство. Много хора виждат в младия и динамичен водач на торите истинския наследник на Блеър. И без това Камерън се опитва да въведе консервативните си съпартийци в една по-модерна Великобритания – включително чрез ново лого, нови прически и нова политика. Като се има предвид „тежката артилерия” на Даунинг стрийт – поне такъв е коментарът в консервативния „Дейли Телеграф” – ще се наложи да преосмисли статегията си. Т.е. да се откаже от шоуто и да се върне към истинските политически решения.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.