Вот на доверие – досадни маневри в македонския парламент

В петък, около полунощ, ми се обади един приятел на важен политически пост в своята голяма партия и ме попита как ми изглежда това, което се случва в парламента – дискусията и гласуването на недоверие на правителството.

Казах му, че гледам филм и че не съм в течение, а записа от парламента ще гледам утре, на запис. Той помисли, че се шегувам. Но не бе така. Парламентът не бе за мен главната тема тази вечер. Когато се дискутираше и се гласуваше за недоверието в правителството на Никола Груевски.

Това гласуване принадлежи към онези епизоди в политиката, най-завладяващото човешко творение на всички времена, които са досадни, предвидими. Всички знаеха, че Груевски ще получи подкрепа за своето правителство. Знаеше дори и Цървенковски, който преди заседанието в парламента каза това публично.

Ами ако е знаел, че Груевски не е застрашен в своето управление, че ще има публична подкрепа и стабилно мнозинство в парламента, защо му трябваше да малтретира и себе си, и околните, и да върши ялова работа. За да покаже, че правителството е единно и само симулира кавги. И за бога, показа това, халал да му е.

За правителството гласуваха 68, а за Цървенковски само 42 депутати. Толкова. Бранко е на 50 години, не е вече дете. А от човек на тази възраст се очаква елементарна логика, аргументи и разум. Особено ако иска с този разум, аргументи и логика, които има, да вземе властта в държавата и от тези негови капацитети да зависи нашият живот.

Човекът миналата година искаше предсрочни избори. Тези от ВМРО първо не вярваха, мислеха, че се шегува. Сега поиска да се гласува доверие в правителството. Това е стандартна стъпка, когато опозицията е много близко до възможността да получи повече гласове в парламента. При такива баланси се иска гласуване на доверие в правителството, за да види народът, че властта вече няма подкрепата, която е имала, когато правителството е било формирано.

Отваря се напрежение, с което, малко на късмет, се прави натиск поне няколко депутати от властта да се пренасочат на опозиционна страна и да се събори правителството. Или поне да се издейства тясно гласуване срещу властта, което е въведение към бъдеща политическа акция в обществеността и преврат в общественото мнение в полза на опозицията. Ето по тези причини и по този начин се иска гласуване на недоверие.

Така както го направи Бранко, всичко стана на пух и прах. Искаше предсрочни избори. Дадоха му ги и той ги загуби. Изостряше тона с искането в парламента да се гласува недоверие на тази ненародна, корумпирана власт, която изолира страната от ЕС и НАТО, тласка я към бедност, в която пенсионерите не получават пенсии навреме, данъците растат, земеделците живеят без помощ от държавата, учениците нямат учебници, нищо не се строи, а болниците са запуснати и мръсни…

Ето такова правителство СДСМ разкритикува пред депутатите с допълнителното обвинение, че е апатично към албанците и не изпълнява националните очаквания на македонците. Между другото от години плюят по Ахмети, че бил кукла в скута на Груевски.

Хубаво, обаче гласуването в парламента показва, че 15 месеца след избирането на правителството на Груевски не само че има същата стабилна подкрепа, но има и допълнителна подкрепа от двама депутати. Издънката на Бранко пак и още веднъж показа, че човекът няма никаква идея какво прави със себе си и с партията, за да промени нещата в своя полза. И евентуално в полза на партията, нали.

След това неговият рейтинг в публичното пространство ще върви надолу. Първо показа, че няма политическа сила за нова политика и за промени. Че е гола вода. Второ, даде шанс на Груевски в парламента да покаже, че е по-силен отколкото преди 15 месеца, когато спечели изборите с прилично убедителна преднина пред СДСМ.

Трето, Бранко заложи само на една карта – подтикването на етническо напрежение между македонците и албанците. С това той постави коалиционните му партньори Тачи и Демократичната партия на албанците в доста неудобно положение да трябва да се дистанцират от него и от СДСМ посред дискусията в парламента. На края Тачи и ДПА не гласуваха за предложението на Цървенковски, което ще остане важно последствие от събитието.

Четвърто и финално – Бранко е въздух под налягане. Той профука един крупен мощен политически механизъм – искането за гласуване на недоверие в правителството. Сега остана и без тази възможност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.