Медицина за пътешественици – как да останем здрави на път

Какво да съдържа походната аптечка. Снимка: авторът

Как да опазим здравето и сигурността си – на път в планината, в чужбина и при екстремни условия? Конференцията “Медицина за пътешественици” се провежда в София за втора година. Лекциите в пълната със студенти и почитатели на планината и пътешествията аула максима на УНСБАЛ “Св. Екатерина” през двата дни бяха разделени за специалисти (6.10) и за неспециалисти (7.10).

В събота д-р Славян Стоилов представи всичко, което трябва да има в професионалната аптечка за пътешествия на лекарите, придружаващи групи и експедиции – не просто лекар с аптечка, а същински ходещ лекарски кабинет, заедно с манипулационната!

В уъркшопа по първа помощ всеки желаещ се срещна с първия си “спешен случай” – упражняване на изкуствено дишане върху специален манекен. Познанието за точното място, сила, натиск и разположение на дланите върху гръдния кош, също количеството въздух и начина на дишането уста в уста, може да върне към живот или да причини по-големи вреди на пострадалия.

Важни моменти при пътешествия с деца

Мит е например според д-р Славян Стоилов разбирането, че всички лекарствени продукти за възрастни могат да се дават и на децата в по-малки дози. Категорично се отхвърля като вредна рязката денивелация (бърза смяна на надморската височина) за малките деца до 3 години – при тях докторите отричат качването на лифт, височинен жп транспорт и, със сигурност, самолет. Най-важното, когато тръгваме на път с деца:

1. Реализъм по отношение на поставените цели; 2. Реализъм по отношение на продължителността на отделните етапи; 3. Изготвяне на план за бърза евакуация и спасение при необходимост; 4. Курсове по оказване на първа помощ; 5. Гъвкавост в планираните етапи, увеличаване броя на резервните дни, дори за пране на дрехите. Приблизителните дистанции за еднодневни преходи, които децата могат да минат сами са: от 2 до 3 г. = 1–3 км; от 4 до 6 г. = 5–8 км; от 7 до 9 г. = 8–11 км; от 10 до 13 г. = 13–16 км; над 14 г. дистанциите са за възрастни.

За случаите когато децата трябва да се носят на гръб – с подходящите приспособления – самари и столчета (при сложен терен е опасно носенето “на конче”), се изисква стабилна физическа форма на родителите. Да се носят и пазят чисти всички нужни дрехи на децата; флаконите и медикаментите да се държат постоянно настрана от малчуганите. Децата, които се прекарали повече от 3 месеца извън родината трябва да минат на преглед и изследвания с кръвна картина и диференциално броене, и изпражнения за микроскопско изследване за паразити. Представени бяха и специалните разтвори за деца, които се подготвят при пътуване. Друго съвсем практично познание, представи Ася Иванова.

Съдържание на аптечката за непрофесионалисти

Кутия – твърда, плътно затваряща се, надписана и с обозначен инвентар, ръкавици – нестерилни и стерилни по 1 чифт; маска за лице, ножица с тъп и остър връх (тъпият е отдолу и пази кожата при смяна на превръзки и рязане на дрехите), пинсета – хирургична, с назъбени краища – за обработване на кожата и рани, лезвие (острие на скалпел): номер 22, 11 или друго, опаковано и стерилно, игли и спринцовки (продават се и в комплект заедно), гумен ремък, напр. уретрален катетър – използва се за стягане, а при някои кървящи рани, може да се ползва като тампон за спиране на кръвотечението.

Спасяване на затрупан от лавина

Превързочни материали: стерилна марля, обикновен бинт, еластичен бинт, лейкопласт (продава се копринен, който може да се използва и за мехури и мазоли на стъпалата – спира триенето в обувката), дамски превръзки/тампони (абсорбират всякакви течности), няколко клечки за уши, обикновени лепенки, лепенки Steri-Strip или медицински каноколит – вместо зашиване на отворена рана.

Средства за третиране на рани: обикновен спирт 70% разтвор – за почистване на и около раните и за дезинфекция на ръце и инструменти, дезинфектант на йодна основа, напр. Бролмол – за самата рана и за превръзка, Ацербин – използва се и при изгаряния.

Медикаменти: болкоуспокояващо и противовъзпалително, антидиарично, антиеметично, спазмолитик, универсален антиалерген. Човек трябва да знае към какво е алергичен, ако е, и преди дълги преходи и пътувания, да се изследва, за да му се изпишат точните средства и дози, също да предвиди човек, който да може да помогне при нужда.

При ужилване/ухапване от оса, пчела, паяк и остра алергична реакция в бедрото се прави инжекция адреналин (преди поставянето на адреналина човека се предупреждава, че може да подскочи малко) и след това например инжекция бързодействащ кортикостероид. Трябва да сме добре запознати с начина на приложение на болкоуспокояващите и антибиотиците – ако се налага да приемаме последните на път.

Допълнителни “добри идеи”: активен въглен, прахчета за рехидратация, бучки захар/мед/шоколад, термометър (не живачен!), фенерче, силно слънцезащитно – фактор 30 или 50, репелент. Слънцезащитното и репелентът не бива да се нанасят заедно! Ако имаме нужда да за защитим от насекоми, логично е да използваме репелента, а срещу слънцето да облечем дрехи и шапка.

Да намерим нужната информация за рисковите фактори – за всяко място, където отиваме, да носим тази информация с нас и да подготвим аптечката си според рисковите фактори. Ако имаме специфично заболяване (например диабет) – да носим по тялото си знак за него – гумена гривна, бижу или шалче с надпис.

Ася Иванова обърна внимание още на принципите, че „Животоспасяващите лекарства, са и животозастрашаващи!”, както и на особено важния принцип да се прави разлика между двата основни типа болка – болката може да бъде болежка или симптом: „Ако не знаем какво причинява една болка – тя е симптом, не болежка!”. При съмнения за симптом, трябва да сериозно да си обърнем внимание, да спрем и веднага да потърсим информация и лекар.

Присъстващите научиха още най-важното за чревните проблеми на път – от д-р Яна Боянова; какво трябва да знаем при пътувания и екстремни изкачвания, ако имаме диабет или с нас има диабетик – от д-р Людмил Младенов и чудесните снимки на алпиниста Боян Петров; за психологията и оцеляването в пещери и затворени пространства – от легендата в спелеологията ни Алексей Жалов; изключително интересната презентация на д-р Славян Стоилов “Стимуланти, наркотици и туризъм”, представяща основните типове наркотични вещества, тяхното въздействие, наличието и употребата им в отделни дестинации, и как да се предпазим, ако ни се случи да срещнем на път хора под въздействието на различни наркотици.

Д-р Стоилов поддържа мнението на едно по-скоро малцинство от медици и преподаватели по отношение на наркотиците и зависимостите на тийнейджъри и млади хора. Според него, пропагандата с обяснения за това какво са различните наркотици и какви са последиците от всяко вещество, е по-добра тактика в борбата със зависимостите, вместо само отричането и забраната им, което ги прави привлекателни за тийнейджърите. За съжаление, според организатора на конференцията г-жа Натали Петрова, тези съвременни подходи към здравното образование, при теми-табу за българите, не могат още да бъдат приети от образователната ни система.

Специалистите и студентите можеха да видят и чуят още презентациите: Човешкият организъм и височината, и Терапия на височинната болест и височинни синдроми – д-р Андрей Иванов; Хипотермия във вода – д-р Любомир Младенов; Диагнози на внезапно възникнала диспнея (задух) в експедиционни условия – на госта от Полша д-р Павел Подшядло; Хранене и стимулиращи вещества в спорта – на госта от Италия на д-р Франческо Коша; Имунопрофилактика и ваксини при пътешествия в различни географски ширини – на др. Славян Стоилов.

Още информация на сайта на Медицина за пътешественици

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.