Уго Чавес пред предизвикателствата на икономиката

По време на предизборната си кампания президентът Уго Чавес обеща да задълбочи постиженията на „социализма на 21-и век“, което означава още по-голяма роля на държавата в икономиката. Това послание му осигури изненадващата победа с преднина от 11 процента в оспорваната надпревара.

Въпреки това той ще започне четвъртия си президентски мандат в условията на сериозни икономически предизвикателства. Правителството, свикнало да харчи с широка, като финансира щедри социални програми – които в крайна сметка помогнаха на Чавес да спечели изборите – може да бъде принудено да въведе значителни ограничения.

Чавес е изправен пред икономически бомби със закъснител, например бързо разрастващия се държавен дълг, една от най-високите инфлации в Латинска Америка и отслабваща национална парична единица.

Мнозина икономисти смятат, че Чавес няма да има друг избор освен да девалвира националната парична единица, боливара, най-малко наполовина, и че това ще стане най-късно в началото на следващата година. А с това парите в джобовете на хората внезапно ще станат много по-малко, а инфлацията ще се увеличи, което ще направи множество потребителски стоки недостъпни за по-бедните венецуелци.

„Ще му се наложи да се справя с някои основни, ежедневни капиталистически принципи, например да намали инфлацията“, която в момента е 18 на сто, заяви Едуардо Хамара, преподавател по проблеми на Латинска Америка в Международния университет на Флорида в Маями.

Регулираните цени и правителствените субсидии за основни хранителни продукти отслабиха инфлационния натиск, но девалвирането със значителен процент ще тласне цените нагоре и може да задълбочи дефицита на някои стоки, твърдят икономисти.

„Инвестициите в социални програми са добра политика, но той трябва да върши и други неща, за да повиши производителността на икономиката“, твърди Хамара.

През тази година венецуелската икономика регистрира увеличение с пет на сто, но това се дължи изключително на правителствени разходи, предимно за увеличаване на заплатите на повечето от 2,4-те милиона държавни служители. Значителни средства бяха изразходвани и за строителството на домове, които Чавес раздава, заяви Педро Рибейро, икономист в компанията „Рубини глоубъл икъномикс“ в Ню Йорк.

„Според нас краткосрочните прогнози са мрачни“, продължи той. През следващата година се очаква увеличение на брутния вътрешен продукт с 2 на сто, а „инфлацията може да скочи и до 30 процента“.

На черния пазар обменния курс на венецуелския боливар през юли бе двойно по-нисък от официалния, който се определя от правителството. А сега вече разликата между черния и официалния курс е тройна.

В сърцевината на икономическите предизвикателства пред Чавес е намаляващото производство на петролната промишленост, която генерира 95 на сто от износа и финансира социалните програми на Чавес. Управлението на страната с най-големите регистрирани петролни запаси в света досега изолираше Чавес от последствията на политиката му на конфронтация, като се очаква и намаление на чуждестранните инвестиции.

Според Дейвид Рийс, икономист в лондонската консултантска компания „Кепитъл икъномикс“, правителството е останало със сравнително малко пари, „тъй като досега финансираше бума на вноса преди изборите. Сега вероятно вносът ще бъде ограничен и отново ще се появи недостиг на някои стоки“.

Според експерти стагнацията в добива на петрол се дължи на недостатъчния обем на инвестициите и на проблеми с управлението на държавната петролна компания.

В един от критериите за доверието на инвеститорите във Венецуела – цената на венецуелските облигации – вчера бе регистриран спад между 5 и 7 на сто, заяви Ръсел Далън, управляващ партньор на брокерската компания „Каракас кепитъл маркетс“. Цената на облигациите спадна, след като Чавес победи своя съперник Енрике Каприлес, който спечели 44 на сто от гласовете – всъщност това бе най-малката разлика между победителя и класиралия се на второ място претендент в историята на президентските избори във Венецуела.

Правителството увеличи тройно държавния външен дълг от 24,2 милиарда долара, когато Чавес пое за пръв път президентския пост, до 88,7 милиарда долара през първото тримесечие на тази година. Много от кредитите дойдоха от Китай, който досега е дал на заем на Венецуела 36 милиарда долара срещу петролни доставки.

Дори когато празнуваше вчера с хиляди свои привърженици изборната си победа, Чавес като че ли вече бе осъзнал, че е излъгал някои от сънародниците си. Хората са възмутени от засилващата се вълна от убийства, от непрекъснатите спирания на тока и разпадащата се инфраструктура.

„Обещавам ви – и повтарям – че с всеки изминал ден ще ставам по-добър президент“, заяви Чавес, и обеща по-висока ефективност в действията на правителството, чието щатно разписание е раздуто заради властващата шуробаджанащина.

Президентът който навърши 58 години, заяви, че медицинските изследвания не са открили ракови клетки в организма му. Но истината е, че заболяването му го принуди да забави темпото и да се откаже от френетичните речи късно вечер и безкрайните заседания на правителството. Той претърпя две операции след юни миналата година, за да бъдат отстранени тумори, а след това бе принуден да се подложи на химиотерапия и лъчева терапия.

Ако през първите четири години от новия мандат Чавес бъде принуден да се оттегли, във Венецуела трябва да бъдат свикани нови избори. Евентуални нови здравни проблеми биха принудили президента да забави и кампанията си за засилване на ролята на държавата в икономиката, както обеща, и да овласти нови хора.

„Докато Чавес е основен играч, нещата ще се развиват по-скоро по инерция, без да има промени“, заяви Хавиер Коралес, преподавател по политически науки в колежа „Амхърст“.

През декември във Венецуела ще има избори за губернатори, затова Чавес вероятно ще отложи девалвацията за след това. Такива ходове винаги се посрещат много враждебно, тъй като те водят до намаление на заплатите, които и без това пострадаха от инфлацията в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.