„Спасете Странджа!“ или как гражданското общество свърши в районното

Протести срещу решението на ВАС за Странджа
Протестиращите срещу решението на ВАС за ликвидирането на природен парк „Странджа“, блокираха движението на „Орлов мост“ и издигнаха антиправителствени лозунги. Полицията задържа 38 души. Снимка: Ройтерс

Председателят на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов вече е известен сред любителите на българската природа като Заличителят. Миналата година под негово ръководство ВАС унищожи защитената местност „Камчийски пясъци“. Днес вече там се руши природа и се лее бетон.

Окуражен от слабите и бързо заглъхнали протести за „Камчийски пясъци“, на 29 юни 2007 година ВАС излезе с решение за заличаване и на Природен парк „Странджа“. И в двата случая от съда изтъкнаха несъществуващи нормативни актове, изопачени и зле стъкмени „доказателства“, вместо адекватни законови мотиви за решенията си. Може само да предполагаме какви са били моралните и материални им мотиви.

За разлика от случая „Камчийски пясъци“, когато скандалът бързо отшумя, за Природен парк „Странджа“ хората показаха, че повече не искат да ги правят на идиоти.

Ако признак на гражданското общество са отделни групи от хора, които защитават публично своите интереси, то днес за „Странджа“ има такава група. Гласовете на екологичните сдружения и партии остават слаби, защото властта ги заглушава, а медиите предпочитат да поставят микрофоните пред „заличителите“.
За ужас на всички поддръжници на системата обаче, освен зелени неправителствени организации, тази година се разбунтуваха хиляди независими граждани. Спонтанно, чрез изпращане на имейли, чрез връзки в блогове, есемеси и телефонни обаждания, над 1000 човека се самоорганизираха и без разрешение от кмета и общината, с риск да бъдат арестувани, се вдигнаха на протест, запречиха централни софийски улици, задумкаха на тъпани и заявиха на всеослушание: „Няма да ви дадем Странджа!“

[swf] data=“http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=35ae3064″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

В каква ситуация се случва протестът? Конфликтите на интереси са нещо нормално, те трябва да се регулират от държавата. В гражданските общества е нормално да има големи противоречия и сблъсъци между интересите. Какви са те обаче? В случая инвеститорите искат да строят, а срещу тях са не само някакви щури еколози, а просто нормални хора, които не членуват в никакви сдружения. Те излязоха на улицата, защото искат да има природа. Къде е държавата? Всички са убедени, че тя, в лицето на политиците, съдиите, кметовете, е корумпирана. Всички овластени искат да се облагодетелстват от инвеститорите. Просто защото от тях зависят разрешенията, те санкционират строителството в защитените територии.
Прохождащото у нас гражданското общество грубо се погазва от политици, полиция, съд, регулаторни органи, комисии.
В тази ситуация в понеделник вечер защитниците на Природен парк „Странджа“ блокираха кръстовищата на „Орлов мост“ и на улиците „Евлоги Георгиев“ и „Граф Игнатиев“ като предизвикаха задръстване. Въпреки че протестите бяха „овладени“ от полицията чрез арести, природозащитниците дадоха пример, че всички трябва да се борим за интересите си пред държавата. Техните действия бяха призив към всички нас да докажем на политиците, че гражданското общество в България вече е по-силно.

Какво се случи с арестантите

Всички задържани са пуснати до 3-4 часа през нощта на 3 юли, с изключение на двама от протестиращите. „Списъкът със задържаните непрекъснато се увеличаваше и не знаехме колко са. Накрая установихме, че са арестувани общо 38 човека, което е своеобразен рекорд на първо районно. Само арестите след някакъв футболен мач, доколкото разбрахме, са били повече“, каза Йорданка Динева от Българската фондация „Биоразнообразие“.

Според нея изобщо не е станало ясно кой е разпоредил арестите, нито какъв е бил подходът, по който полицаите са избирали кого да арестуват. „Когато излизаха от районното, арестуваните казваха, че са им взели личните карти и са им ги прибрали, без да им обяснят каквото и да било“, допълва Динева.

От Първо районно полицейско управление – София казаха пред e-vestnik, че в момента всички арестувани за еко-протеста са освободени, с изключение на един, който е „съпричастен към травма на ръката на един от полицаите“. На някои са съставени актове и са освободени, други са освободени само след като са им снети обяснения, казаха още от районното. Обвинения няма да им бъдат повдигани.

Мотивите за арестите на полицията са, че протестиращите са нарушавали обществения ред и не са изпълнили полицейско разпореждане. „Нямаме против, да затворят дори магистрала Тракия, ако имат разрешение. Ще ги охраняваме и ще им съдействаме. Но в случая нарушават реда“, казаха от районното.

Блокирането на пътищата нарушава обществения ред, но тази акция е нормална проява на гражданското общество, коментира Йорданка Динева. „Всичко друго сме направили – подали сме сигнали, събрали сме подписки, имаме международна подкрепа, организирахме събития с разрешението на общината и участието на много хора. Всички изразихме подкрепата си за „Странджа“ и изведнъж идва това решение на Върховния административен съд – нормално е хората да излязат спонтанно на протест“, казва Динева.

Какво щеше да се случи, ако протестът беше по време на избори

Ако природозащитниците бяха запречили движението по време на предизборна кампания, партии, сдружения, депутати и кметове щяха да се изредят да залъгват протестиращите, че ще им съдействат да се запази парк „Странджа“. Но скоро избори не се задават, властта е избрана и в момента задачата й не е да защитава гражданите и интересите им, а да осъществява онези възвратно-постъпателни движения върху електората си, които й гарантират необходимите за оцеляване, ояждане и оливане парични потоци.
Ето защо срещу тази гражданска реакция, се намесва веднага полицията, а престъпниците, които проведоха процедурата по заличаването на най-голямата защитена територия, остават безнаказани.

Фирма „Краш 2000“ фалшифицира подписа на зам.министъра на околната среда и водите, изсече част от парк „Странджа“ край Варвара и вдигна незаконни строежи, но тази фирма няма свой представител в ареста. Същевременно млади хора, които искат да опазят природата от железобетона на печалбарите, са задържани като престъпници, докато отчаяно се опитват да привлекат вниманието на хората върху благородната си кауза.

Полицаите не са виновни. Така им е наредено. Ще пазят унищожителите на природата от природозащитниците, както пазят престъпника Маджо от лошите журналисти.
http://savestrandja.hit.bg/
http://nabludatel.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.