Всички са доволни от изборните резултати в Босна и Херцеговина

Дойче веле

Местните избори в Босна и Херцеговина завършиха, гласуваха 56,36 процента от избирателите. От първите реакции на лидерите на най-влиятелните политически партии трудно може да се направи извод кой е победител на тези местни избори и кой е губещ.

Председателят на Хърватската демократична общност (ХДО) на Босна и Херцеговина Драган Чович казва, че неговата партия е „абсолютен победител на тези избори“ сред хърватския електорат. „Вижда се, че на политическата сцена сред хърватите е останала изключително Хърватската демократична общност – ХДО на Босна и Херцеговина и ХДО1990“, каза Чович.

„След местните избори през 2012 г. Партията на демократичното действие (ПДД) отново е най-силната политическа партия в Босна и Херцеговина“, заяви от изборния щаб на ПДД лидерът на партията Сулейман Тихич. „Това означава, че сме спечелили най-много места на общински съветници, по предварителни данни 38, и най-много председатели на общини“, каза Тихич.

От изборните резултати е доволен и председателят на Социалдемократическата партия (СДП) на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, защото, както казва, в сравнение с миналите местни избори партията е увеличила броя на своите общински председатели и съветници. „През тези две години се опитахме да влезем в самата същност на икономическите и социалинте проблеми, но очевидно е, че господата от ПДД са решили да правят изборна кампания и да ни пречат в реформите“, подчерта Лагумджия.

Коалиционният партньор на Лагумджия, лидерът на Съюза за по-добро бъдеще (СПБ) Фахрудин Радончич също е доволен от предварителните резултати от изборите. „Освен две председателски места СПБ ще присъства в повече от 50 общински съвета“, каза Радончич. С изключение на Партия за Босна и Херцеговина, от предварителните изборни резултати са доволни и повечето опозиционни партии в Мюсюлманско-хърватската федерация.

Според анализаторите опозицията в Република Сръбска е постигнала сравнително добри резултати. От Партията за демократичен напредък и Сръбската демоктратическа партия казват, че предварителните резултати предвещават падането на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД) , който според непълни данни от изборите е изгубил челните позиции в няколко града, сред които Биелина, Требине и Вишеград. Все пак лидерът на СНСД Милорад Додик твърди, че „СНСД няма причини за недоволство“.

„Спечелихме Баня Лука и продължаваме напред във всички общини в Република Сръбска и затова нямаме причини да бъдем недоволни и да възприемаме особено трагично някои загуби“, каза Додик. Но лидерът на Демократическата партия Драган Чавич казва, че трябва да се изчакат окончателните изборни резултати, за да се установи фактическото положение в Баня Лука, като упрекна опозицията, че не е била единна.

Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина още не е обявила предварителните резултати за изборите в Сребреница. От изборните щабове на двамата главни кандидати пристигат противоречиви информации, така че все още не е известно дали началник на общинския съвет ще бъде независимият кандидат Чамил Дуракович, когото подкрепят партиите от Мюсюлманско-хърватската федерация, или Весна Кочевич, подкрепяна от сръбските политически партии. Окончателното решение може да зависи от гласовете на около 1300 избиратели, които са гласували извън федерацията, и още 500 гласове на избиратели, гласували по пощата от чужбина.

Политическият анализатор Миле Ласич смята, че резултатите от току-що завършилите местни избори в Босна и Херцеговина ще повлияят и на съотношението на политическите сили в институциите на властта на федеративно и общодържавно равнище. „Сега е ясно, че онзи, който започна изхвърлянето на ПДД от властта, сега също бива изтласкан. Въпреки че това бяха местни избори, техните резултати са силни аргументи, вятър в гърба на Сулейман Тихич и Драган Чович“, изтъква Ласич.

На изборите излязоха 56,36 процента от избирателите, което според оценките на политическия анализатор Адис Арапович е признак, че гражданите на Босна и Херцеговина са проявили висока степен на отговорност. „Рано е за обявяване на победител или губещ, но това, което можем да кажем в момента, е че избирателите в Босна и Херцеговина проявиха високо равнище на отговорност и че сега тази отговорност е прехвърлена върху тези, които получиха мандати, тоест мнозинство“, казва Арапович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.