Грузия няма да промени външната политика

Спечелила парламентарните избори в Грузия, коалиция „Грузинска мечта“ демонстрира, че няма намерение да отстъпи „нито педя земя“ на победения си противник – партията „Единно национално движение“ на президента Михаил Саакашвили. Лидерът на „мечтателите“ Бидзина Иванишвили предложи нов кабинет, включващ само опозиционери, пише руският в. „Московский комсомолец“.

Вчера Иванишвили огласи състава на новото правителство, който ще предложи за одобрение на новоизбрания парламент. Самият той ще заеме поста министър-председател.

Още една година – до изтичане на мандата си, Саакашвили ще остане формално легитимен президент и конституцията му дава право да назначава силовите министри (на отбраната и вътрешните работи), министъра на правосъдието и генералния прокурор. Със свои хора на тези ключови постове той може фактически да управлява държавата и занапред, без да обръща внимание нито на парламента, нито на премиера, изтъква „Московский комсомолец“.

Като най-важна задача за Саакашвили и обкръжението му в момента вестникът определя „да не допуснат обективно разследване на делата срещу себе си, по възможност да отклонят удара от своите хора и да унищожат злепоставящите ги документи“. Експерти, близки до бившите управляващи, смятаха, че Иванишвили ще склони на отстъпки и ще състави коалиционно правителство, включващо хора на Саакашвили. Съставът на предложения кабинет обаче показва, че „Грузинска мечта“ отказва компромис с президента, пише изданието.

Засега не се знае как ще реагира президентът Саакашвили, а тъкмо той трябва да внесе новия състав на правителството за одобрение в парламента. Дотук се разбра, че кандидат-министрите са не само противници на Саакашвили, но и хора с ясна прозападна ориентация, посочва „Московский комсомолец“.

Всекидневникът припомня прозападните нагласи на Републиканската партия от коалицията „Грузинска мечта“, чиито членове са предложени за ред важни постове, също и на Иракли Аласания, споменат от Иванишвили като бъдещ министър на отбраната и вицепремиер. Вашингтон отдавна готви Аласания за приемник на Саакашвили, допълва „Московский комсомолец“.

Независимо от смяната на фигурите новото правителство няма да промени нито военната, нито външнополитическата доктрина на Грузия, приети при управлението на Саакашвили, прогнозира „Росийская газета“.

За разлика от Саакашвили, който не криеше своята „привързаност“ към Държавния департамент на САЩ, Иванишвили надали може да бъде смятан за протеже на Вашингтон. Приключил ритуалните следизборни реверанси към Америка и НАТО, той веднага отправи сигнал, че няма да води едностранчива външна политика. При това бъдещият премиер има френско гражданство и явно предпочита европейската политическа кухня пред американската, коментира вестникът интервюта на Иванишвили.

Министър-председателският пост в Грузия ще дава повече власт от този на президента, предвижда реформа в конституцията, която ще влезе в сила след президентските избори през октомври 2013 година. Предстоящото отстраняване на президента от изпълнителната власт обаче не означава възстановяване на дипломатическите отношения с Русия и промени в политиката на Тбилиси спрямо Абхазия и Южна Осетия. Напротив, след смяната на политическите елити в Грузия лидерите на партиите победителки може да преминат към по-войнствена и ултимативна риторика, говорейки за Москва, твърди руският официоз.

След войната с Русия от август 2008 г. Грузия изгуби Южна Осетия и Абхазия – сепаратистки региони, признати от Москва за независими. „Росийская газета“ напомня изявления на Иванишвили, че смята да нормализира отношенията с Русия, прекъснати след конфликта. Цитира обаче кандидатката му за министър на външните работи Мая Панджикидзе, според която целта на предстоящия диалог с Москва е възстановяване на териториалната цялост на Грузия – нещо „невъзможно без участието на Русия“.

При това Панджикидзе отново заговори за „окупираните 20 процента от Грузия“ и надеждите, възлагани от грузинския народ на „главния стратегически партньор на страната – САЩ“. Всичко това сме го чували вече по времето на Саакашвили. Тъй че остава неясно как смята бъдещият премиер при подобен подход да установи политически контакти с Кремъл, пише всекидневникът.

„Днес всеки грузински лидер, който заяви, че приема новия – държавен статут на бившите грузински републики, може да се смята за „политически труп“. Дори ако бъдещият премиер изкуствено остави темата за бъдещето на Абхазия и Южна Осетия извън рамките на преговорите с Москва, незабавно ще бъде подложен на съкрушителна критика в Грузия.“ За да не изгуби подкрепата на електората, Иванишвили със сигурност ще направи продължителна пауза в политиката по руското направление, смята „Росийская газета“.

„Това статукво по принцип е удобно за Москва“, защото частичното отстраняване на Саакашвили от изпълнителната власт ще направи грузинската външна политика по-предсказуема. „За разлика от днешния президент Иванишвили няма да прави авантюрни опити със сила да върне отцепническите републики в Грузия. Москва разчита след поемането на премиерския пост от Иванишвили грузинската външна политика да стане многовекторна и по-премерена“, добавя руският официоз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.