Първи миражи за втори мандат на вехнещите гербери

Иво Инджев

След като управляващите обещаха първоаприлско повишаване на пенсиите с проценти, които по-скоро ядосаха пенсионерите, безогледната официална пропаганда продължава с „подвизите” си в обещаването на светло бъдеще в името на втория мандат за управление на ГЕРБ.

Съществен принос в кампанията има прогнозирането на непредсказуемата цена на тока, която вероятно повече от всичко срива плановете на сегашната власт за продължаване на обществения договор за приятелство и мирно сътрудничество с населението, бомбардирано през лятото със скок в цената на електроенергията. Съответно пропагандаторите подскачат под влияние на високото напрежение и според тоягата на началниците, за да си заслужат моркова.

В този дух премина поредното телевизионно предаване тази сутрин по официозната ТВ 7, в която дълго и с многократни повтаряния на обвиненията към всички предшественици на сегашните управляващи беше внушавана вина за днешната цена на тока. Няма да преразказвам неподражаемия разговор на телевизионния изразител на партийната линия на ГЕРБ Бареков, който се бори с всички сили да вкара в устите на събеседниците си „правилните” пропагандни заключения и обобщения, съобразени по ценоразписа на разпоредените му пропагандни кампании.

Но си заслужава да спомена изтръгнатото от него днес „обещание” от гостуващия (за стотен път) в предаването му председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев да има евентуално някакво намаление на цената на електроенергията …следващото лято. С други думи- да минат изборите и хората да се надяват на чудото като междувременно пуснат „правилната бюлетина”.

Този път обаче първото място по безумни обещания грабна друг невъзмутим вестоносец на добри новини от управляващото семейство. Цитираният от в. „Новинар” земеделски министър Мирослав Найденов обещава България да си върне арабските пазари, но в края на…втория мандат на ГЕРБ. Не е ли малко нахално. Не е малко, много е нагло…

Пак по същото време, но само ако ГЕРБ получи отново народната любов на изборите, Найденов обещава да сме си върнели търговското салдо с Москва от средата на 80-те години. Освен че това също е нахално заради предпоставянето на продължаващо герберско управление, прогнозата на министъра също е и далеч от реалностите.

А те сочат безпощадно, че търговският баланс на България с Русия е типичен за една колония, която днес внася от метрополията си стоки на стойност десет пъти по-висока, от стойността на нейния износа за колониалната си владетелка. Да се разчита, че това може лесно да се промени с чушки и домати, за каквито напомня замечтано при посещението си в Москва Мирослав Найденов, е повод за фейлетон, а не за анализ на сериозна хипотеза.

Колкото повече наближават изборите, толкова повече оглупяват посланията на властта за бъдещето. Знаем, че любовта е сляпа, но любовта към властта все пак трябва да почива и върху някакъв здрав разум.

Изглежда управляващите все повече го губят и преминават към хаотично бръщолевене за запълване на оставащото време до „страшния съд” на избирателите, които тази седмица им отправиха остро предупреждение в социологическо проучване, осъдило за първи път ГЕРБ на ужасната участ лидерът Борисов да мине в масовката на политиците, които са „по-скоро” неодобрявани от хората.

От това май-по-страшно няма за партията, която без своя победоносен (досега) премиер начело на държавата изглежда обречена да отиде там, откъдето дойде: в пъкъла на къкрещия вече наказателен вот.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.