Хитлер живее в… България

Снимка: ДПА

Прилича на шега, но не е. Съвсем насериозно в България се продават всички онези нацистки символи, които в Германия са абсолютно забранени. Можеш дори да се предрешиш като Хитлер, пише един германски журналист.

Да почиваш в България може да се окаже много вълнуващо преживяване, пише Бернхард Хонигфорт в статия, публикувана във „Франкфуртер Рундшау“. Авторът наскоро бил в България и установил, че там навсякъде се предлагат стоки, които в Германия биха били незабавно конфискувани. Хитлеристките символи явно не правят впечатление на никого. Тях човек може да ги срещне под път и над път, пише по-нататък Бернхард Хонигфорт и продължава така:

С Хитлер под мишница

Да вземем например фюрера. Хитлер се продава в България така, както се продават плодовете и зеленчуците – на сергии по тротоарите. От фюрера се правят даже пари. Книгата му „Моята борба“ е в задължителната програма на всеки уважаващ себе си бит-пазар. В антикварните магазини на Созопол и Пловдив пък се предлагат бюстове на фюрера. Те правят компания на бюстовете на един друг вожд – другаря Ленин.

Не е много ясно кой купува тези предмети. Никога не ми се е случвало да видя някой да излиза от такъв магазин с бюст на Хитлер под мишница, пише Хонигфорт. Очевидно обаче има търсене. В България Хитлер гледа от циферблатите на будилници ново производство или пък от набързо изработени акварели, чиито автори дори не са си направили труда да ги нарисуват така, че да изглеждат стари. И още – образът на Хитлер е върху табакери и плоски джобни бутилки. Продават се също така компаси с емблемата на Вермахта, пречупени кръстове и какво ли не още. Палмата на първенството грабва обаче един модерен сгъваем ловджийски нож с пречупен кръст върху дървената му дръжка и надпис върху острието, който гласи „Всичко за Германия“, пише по-нататък авторът на публикацията.

Будката, в която те правят на Хитлер

На созополския плаж пък има една будка, в която човек може да се преоблече с ретро дрехи и да се снима с тях за спомен. Големи и малки излизат оттам, предрешени като пирати или рицари, като Наполеон или като… Хитлер. В кафява униформа и с лепенка-мустак. В България всичко е позволено, всичко е на шега някакси. Шегата обаче приключва, когато човек извади фотоапарат и се опита да заснеме всичко това, за да може по-късно да докаже, че не си измисля. Тогава изведнъж политат гневни думи. Защото ако тези кадри се появят в YouTube или Фейсбук, това наистина ще бъде краят на цялата тази шега…

От Дойче Веле

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.