Преходът от комунизъм скъсил живота на мъжете с 6 години

Смяната на социализъм с капитализъм засегнала главно мъжете, жените се оказаха по-устойчиви

Мъжете между 25 и 45 години са преживели прехода от социализъм към капитализъм най-тежко. Смъртността сред тях се е увеличила най-много. Снимка: shezaf.net

Преходът от комунизъм към капитализъм се е отразил жестоко на мъжете от страните от бившия Варшавски договор. Продължителността на живота им между 1991 и 1994 е спаднала средно с шест години. В България през първите пет години след 1989 коефициентът на смъртността се е повишил с 5-6 процента. За разлика от силния пол, жените са приели идването на новия социален строй доста по-спокойно и промяната почти не се е отразила на здравето им и на продължителността на живота им. Това показват резултатите от изследване на смъртността след падането на комунизма, проведено от университета в Мичиган и публикувано в сп. Evolutionary Psychology.

Учените са сравнили данните за смъртността на мъжете и на жените от 14 бивши съветски републики и сателитни държави въз основа на данни от периодите преди прехода (1985-1989 година), по време на прехода (1990-1994) и след прехода (1995-1999). Информацията обхваща както смъртта, причинена от поведението на обитателите на бившия Източен блок (като инциденти, самоубийства и убийства), така и болести (рак, високо кръвно, пневмония, грип, диабет, вродени увреждания, болести на черния дроб и др.).

Според учените, през първите пет години от прехода коефициентът на смъртността се е повишил във всички източноевропейски държави. Разликите между държавите обаче са съществени. България се намира в групата на страните със сравнително малко увеличение (с 5-6%) – заедно с Полша и Унгария. Смъртността се е покачила най-слабо в Словения и в Чешката република (с 1-2%), а най-драстично е скочила в Албания (с 30%). Доста притеснени от прехода са били мъжете и в Естония и Латвия (увеличение с 16-17%), както и в Беларус, Източна Германия и Румъния (увеличение с 11-14%). Средното увеличение за 14-те страни от Източния блок по време на прехода е било 9,3%. При 12-те западноевропейски държави увеличението за първите пет години от прехода е 2,4%, а през следващите пет години е имало спад с 4,6%.

Преминаването от централно планирана социалистическа икономика към свободен капиталистически пазар е наложило еволюционни промени в мисленето на мъжете. Те е трябвало да се преборят както с конкуренцията на новодошлите западни фирми, така и с повишените нива на несигурност, нестабилност и неравенства в обществото. Промяната в поведението е навредила на здравето им и е провокирала инциденти на работното място. Растящият социален и икономически натиск е довел много представители на силния пол до самоубийства или до престъпления. В страните от бившия Варшавски договор броят на мъжете-жертви на убийства или самоубийства между 1991 и 1994 година се е удвоил. Данните в отделните страни обаче са коренно различни – растежът в Полша е с 15 процента, а в Естония – с 238 процента.

В периода след прехода стресът и отражението му върху здравето на мъжете не е бил толкова голям. Тогава коефициентът на смъртността е спаднал с 2% за България и с 1% за Латвия, а се е увеличил с 2% в Украйна и Унгария и с 5% в Естония.

Според учените увеличената смъртност касае предимно мъжете в младежка и средна възраст (между 25 и 45 години). Групата на 15-24-годишните е най-слабо засегната и това се дължи основно на факта, че преходът се е отразил най-силно на онези, които вече са били утвърдени в обществото и по-малко на онези, които са били в началото на жизнения си път.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.