Козирувай пред новия данък върху влоговете! Ама по света не е по дянковски…

Вицепремиерът Дянков обяви, че правителството внася законопроект за данък върху лихвите по банковите влогове. И съвсем безцеремонно заяви, че в Европейския съюз навсякъде имало такъв данък, само у нас сме изостанали. Герберските финансисти потекоха по медиите да обясняват колко е хубава тази мярка. Това накара народа да настръхне. Срещу данъка наскачаха и всички леви и десни партии. Един се загрижил за народа, друг обяснява, че в криза като българската това е грешна мярка и т. н.

Две трети от депозитите в банките са под 1000 лева. Но тези скромни депозити ще дадат повече приход в бюджета, ако бъдат обложени лихвите с данък. А Дянков твърди, че това било мярка, която да вземе от богатите, които имали по-големи влогове. И дори дава пример как няма да засегне интересите на по-бедните – за 20 000 лева депозит, данъкът ще е 80 лева. Абе, как ги смята тези лихви и данъци българският финансов министър? Ами изгодните едногодишни депозити в лева са с 5-6% лихва. Това означава приход от 1000-1200 лева годишно, от който Дянков иска да вземе данък 10%, тоест 100-120 лева. За толкова пари хората излизат на демонстрации – справка таксите за паркиране в София. Ама за Дянков било дребна сума.

Всъщност той иска да закърпи бюджета с дребните суми, а не с тези от едрите сметки. А иска да закърпи бюджета, защото кабинетът „Борисов” вдига предизборно пенсиите – в момент, когато свиването на икономиката и приходите са болезнени. За сравнение – Тройната коалиция също ги вдигна предизборно, но тогава имаше излишък. Сегашното правителство похарчи излишъка, натрупа и външен дълг, приходите се свиват, а то вдига пенсиите. И за да запуши дупката – хоп, лихва върху депозитите. Очаква от тази мярка около 120 милиона в бюджета.

Само за МВР новият бюджет на Дянков предвижда увеличение от 134 милиона. Всъщност, лихвите по депозитите едва покриват само увеличението за МВР. (А за какво е нужно това увеличение за МВР, не е ясно. Полицията е все така бюрократична и бездействаща, като се изключат показни акции, обикновения човек на улицата и жилището му не са защитени по никакъв начин).

Защо Дянков не каже какъв е данъкът върху лихви в Европа и как се облага? Той е длъжен да внесе мотиви, да даде примери.
Бързата справка, която направихме в e-vestnik, показва, че в Европа и САЩ този данък не е еднакъв за всички. В някои страни, ако приходите от лихви са единствени за лицето, те не се облагат с такъв данък. Другаде има прагове – приходи от лихви под 1500 долара или 2000 евро не се облагат. Другаде има скала – при прогресивното данъчно облагане хората, които плащат 10%, 30% или 50% данък, лихвите по влоговете им се облагат различно.

Тук Дянков иска да подстриже всички еднакво и твърди, че това било преди всичко срещу богатите.
Всъщност той, като вносител на този нов данък, трябва да проучи и да предложи варианти. А милиционерското му правителство отново ни изправя пред стената – козирувай и приемай, така е в Европа.

Много нахално това правителство.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.