Избирателите в четири щата ще се произнесат за гей браковете

Ройтерс

Когато Нейтън Мейър телефонира на колебаещи се избиратели, които не са решили дали да гласуват за или против еднополовите брагове, той разказва за брака на родителите си и как гледа на него като на модел за онова, което се надява да постигне – преди да спомене, че той и приятелят му планират някой ден да минат под венчило.

30-годишният Майър, гимназиален учител по английски от предградието на Сейнт Пол – Роузвил, е част от екип доброволци, които целят да се свържат с 1 милион избиратели в Минесота преди щатът да гласува на 6 ноември поправка в конституцията, забраняваща еднополовите бракове.

„Всички хора се женят по една и съща причина. А моите родители и тяхната женитба е общото, с което хората могат да се отъждествят,“ пояснява Мейър.

Той признава, че е останал изненадан колко много хора са готови да водят личен разговор с непознат по телефона. И макар някои да му затварят телефона, повечето разговори продължават 10 минути, а някои достигат 20 и повече минути.

Инициативите за забрана на легализирането на еднополовите бракове се увенчаха с успех в 31 щата, а нито един щат досега не е одобрявал брачното съжителство на лица от един и същи пол чрез народен вот. В тазгодишните избори на 6 ноември, привържениците на еднополовите бракове се надяват да променят това.

Мейн, който отхвърли гей браковете в референдум през 2009 г. (с 53 срещу 47 процента) може да стане първият щат, легализирал еднополовите бракове само чрез народен вот. Във Вашингтон и Мериленд, чиито местни парламенти по-рано тази година прокараха закони, предоставящи брачни права на гей и лесбийските двойки, гражданите ще гласуват дали да бъде продължено действието им.

Междувременно защитниците на традиционния брак се надяват, че Минесота ще стане поредния щат, прокарал конституционна поправка, в която бракът се дефинира като съюз между мъж и жена – фактическа забрана на еднополовите бракове.

Шест щата, както и окръг Колумбия, разшириха брачните права, за да включат двойките от един и същи пол. В Масачузетс, Айова и Кънектикът, законите последваха съдебни решения, според които еднополовите двойки не могат да бъдат лишавани от правото да сключват брак. Щатските парламенти предизвикаха промяната във Върмонт, Ню Йорк и Ню Хемпшър.

„Спечелването на вот е наистина последната бариера, която трябва да преодолеем,“ посочва Ивън Улфсън, основател и председател на „Фрийдъм ту мери“ (Freedom to Marry), национална кампания за равнопоставеност при сключването на брак.

Окуражени от социологическите сондажи, които показват нарастване на одобрението за еднополовите съюзи особено сред младите хора, защитниците им тази година се надяват да спечелят скептиците с персонализирани призиви да позволят на еднополовите двойки да се оженят. Например доброволците питат гласоподавателите дали познават някого, който е хомосексуален, а самите доброволци често се позовават на семейни членове или приятели с нестандартна сексуална ориентация.

Когато Мейн насрочи референдум за гей-браковете, Лин Сейлър – 37-годишна разведена майка на три деца, се противопоставяла на всичко, освен предоставянето на граждански права на еднополовите двойки. Визитата на активист това лято променила възгледите й и тази година тя планира да гласува „за“ еднополовите бракове.

„Въпросът ми е защо да не се позволи на хомосексуалистите да се женят, след като такова е желанието им? Америка е свободна страна и това не ме наранява ни най-малко,“ подчерта тя. Защитниците на еднополовите бракове в Мейн отбелязват, че са водили 200 000 лични разговори с избиратели. Сега те се свързват отново със същите гласоподаватели за „довършителни“ разговори.

„В Мейн ние преминаваме към настъпление за промяна,“ заяви Мат Мактайги, мениджър на кампанията на „Мейнърс юнайтед фор меридж“ (Mainers United for Marriage) и ветеран от успешните битки за равни брачни права в Масачузетс и Ню Хемпшър. „Решихме да използваме изборните урни като инструмент, докато досега те бяха използвани от противниците ни като оръжие.“

Но Мат Хътсън, кампаниен директор на „Прътект меридж Мейн“ (Protect Marriage Maine), която се противопоставя на референдума, заяви че вътрешното допитване на групата показва оспорвана надпревара по този въпрос. „Не смятам, че има много колебаещи се избиратели. Хората знаят каква е позицията им, както знаеха и преди три години,“ подчертава Хътсън. „Честно казано, свидетели сме на „мъртво вълнение“ от хора, които казват: Не сме съгласни с това. Не ни харесва, че отново повдигат този въпрос, след като вече гласувахме срещу него.“

Допитване на необвързаната „Мейн пийпълс рисорс сентър“ (Maine People’s Resource Center) установи, че 53 срещу 43 процента от регистрираните избиратели смятат, че щатът трябва да издава разрешителни за брак на еднополовите двойки. В Мериленд, допитване по поръчка на в. „Балтимор сън“, разкри, че 49 процента от избирателите одобряват еднополовите бракове, а 39 процента са против тях. Друг социологически сондаж в Минесота свари избирателите разделени почти поравно, като 48 процента от тях подкрепят забраната, а 47 процента са против нея.

Брайън Браун, председател на „Нешънъл органайзейшън фор меридж“ (National Organization for Marriage), отхвърля идеята, че общественото мнение се променя в полза на предоставяне на брачни права на еднополовите двойки. Формулировките в много анкети по този въпрос са пристрастни, а мнозина анкетирани, които в действителност са против еднополовите бракове, се определят като колебаещи се просто за да избегнат дискусия, отбеляза той. „Това не е игра на шах. Ние казваме истината, а избирателите отново и отново отхвърлят усилията за предефиниране на брака,“ заяви Браун в интервю.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.