Джо Байдън срещу Пол Райън: два стила, две визии за Америка

Франс прес

Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън аплодират в Белия дом приемането на закона за здравната реформа от Конгреса. Снимка: Белият дом

Две различни поколения, две напълно различни личности, две противоположни визии за Америка: няма нито една допирна точка между двамата кандидати за вицепрезидент – демократът Джо Байдън и републиканецът Пол Райън, които се изправят един срещу друг в предизборни дебати в Кентъки.

Въпреки че по-малък брой американци следят тези дебати по телевизията в сравнение с първия двубой между кандидатите за президент, вицепрезидентските може да се окажат стратегически в перспективата на изборите на 6 ноември: демократите се надяват да си върнат превъзходството след слабото представяне на Барак Обама на първите дебати с републиканския му съперник Мит Ромни.

Сегашният вицепрезидент, 69-годишният Джо Байдън, който е съекипник на Барак Обама, ще има тежката задача да навакса пропуснатите от президента възможности да атакува позициите на Мит Ромни и на младия му съекипник, 42-годишния „ястреб“ Пол Райън.

Двубоят Байдън Райън ще бъде разгорещен, независимо дали ще е за социалната сигурност или за спасяването на автомобилната индустрия.

Джо Байдън е роден в източния щат Пенсилвания. Той е ветеран в политиката, избиран шест пъти в Сената, близък до средната и до работническата класа, привърженик на социалните програми и правата на хомосексуалистите.

Чаровник и шегаджия, с когото мнозина американци смятат, че могат да изпият по бира, Байдън би бил голям коз за демократическия екип, ако нямаше един непоправим недостатък: той редовно прави прибързани и недомислени изказвания, които след това съюзниците му се чудят как да смекчат.

Например през август, в реч в източния щат Вирджиния (където в миналото е имало робство), той уверяваше, че предложенията на Мит Ромни за банките са равностойни на „оковаване на краката на американците“. Или в началото на месеца, когато заяви, че средната класа е била погребана през последните четири години.

В рязък контраст с Байдън е съперникът му републиканец, по-млад от него с 27 години. Все още слабо познат на обществеността, Пол Райън е чист вашингтонски продукт, избран за депутат в Камарата на представителите за първи път на 28 години в родния му щат Уисконсин и преизбран шест пъти оттогава.

Висок, атлетичен, с кестенява коса и остър син поглед, ревностният католик обожава да спортува. Известен е като бард на фискалния консерватизъм, разгорещен застъпник на намаляването на държавните разходи и на данъците за богатите.

Райън е председател на бюджетната комисия към Камарата на представителите. Противник е на наложеното от Обама здравно осигуряване, противник е и на аборта, включително при изнасилване. Привърженик е на носенето на огнестрелно оръжие и е страстен ловец.

Също като Сара Пейлин през 2008 г., Джо Байдън се изправя срещу млад, чаровен и амбициозен опонент, разпалващ въодушевлението на най-консервативните избиратели. Райън ще се опита да го ядоса и да го тласне към нови грешки.

През 2008 г. обаче Байдън не падна в капана и докрай се държа мило със провокативната Сара Пейлин, стремейки се преди всичко да не звучи наставнически. Тогава той се представи по-добре от републиканската кандидатка и според някои коментатори кандидатът на републиканците за президент Джон Маккейн загуби изборите главно заради съекипничката си.

След тези единствени дебати между кандидатите за вицепрезидент ще има още два президентски – на 16 и 22 октомври.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.