Руската опозиция – „Анатомия на властта“ срещу „Анатомия на протеста“

Марш на милионите в Москва
Десетки хиляди се включиха в Марша на милионите, организиран от опозицията в Москва. Демонстрантите скандираха „Путин е крадец“, „Русия без Путин“, „Русия ще бъде свободна“. Митингът прие „Манифест на свободата“. Снимка: ридус

Лидерът на руския Ляв фронт Сергей Удалцов беше разпитан в Следствения комитет като свидетел в рамките на доследствената проверка във връзка с изобличителния филм за руската опозиция „Анатомия на протеста-2“, излъчен от телевизия Ен Те Ве, информира „Росийская газета“, като се позовава на федералното следствие.

Първоначално разпитът бе отложен, тъй като адвокатът на Удалцов представляваше членки на групата „Пуси райът“ по време на касационния процес по делото им за антипутинската „пънк молитва“. Очаква се да бъде разпитан и Леонид Развозжаев от Левия фронт, обещал в Туитър „да изобличава Ен Те Ве“ пред следователите, уточнява вестникът.

Следственият комитет ще възложи на външни експерти да определят дали са автентични материалите от филма и съответно ще вземе решение дали да образува наказателно дело, допълва „Росийская газета“. Според авторите на филма, показан преди седмица – в навечерието на 60-годишния юбилей на президента Владимир Путин, опозицията в Русия готви силов преврат, платен с пари от чужбина.

В отговор на поредицата „Анатомия на протеста“ (първият филм бе показан през пролетта) руската опозиция подготвя „Анатомия на властта“, пише „Независимая газета“.

Андрей Давидов от Координационния съвет на опозицията и Дмитрий Гудков – депутат в парламента от партията „Справедлива Русия“, смятат, че Ен Те Ве е излъчила „добра реклама на протестното движение“. Давидов замисля ответен удар – инициатива за създаване на аналогични филми за властта, които ще бъдат качени в интернет, пояснява изданието.

В материала се цитират руски опозиционери, според които властта е планирала или планира да покаже и други филми за опоненти на Кремъл с компрометиращи материали за личния им живот.

Според Иля Яшин от ръководството на движение „Солидарност“ властта си поставя „много проста задача – да залее опозицията с помия“ и да покаже, че нейните лидери „са още по-лоши“ от управляващите – „ето вижте, те са такива и онакива, изменници на родината, мошеници и т. н.“. „Проблемът обаче е там, че в една нормална страна, където има съд, човек може в отговор поне да се защити. При днешното положение никой активист няма тази възможност“, изтъква опозиционерът.

Решението „да се покаже кои са всъщност лидерите на несъгласните“ е взето най-вероятно в президентската администрация, предполага политологът Алексей Мухин.

„Не оправдавам тези методи, те не ми харесват. Опозиционерите обаче и сами са си виновни – изобщо не използваха протестния потенциал на населението, демонстриран с масовите митинги“ през зимата и пролетта, коментира той. „Никой впрочем няма намерение да предприема репресии и да хвърля опозиционери в затвора“, смята Мухин.

Сериалът от „Анатомии“ с лична насоченост неслучайно започна от Удалцов – „нестандартен ляв политик, който би могъл да стане конкурент на комунистите, да създаде лява опозиция“ през започващия „период на силен социален протест“, заявява аналитикът Игор Бунин. Според него с компроматите от личен характер „властта хапе на дребно опозицията“, но само сплотява „тази общност, цялата тази субкултура“. „Те се чувстват като в обсадена крепост и се подкрепят взаимно – забравят политическите си разногласия“, обяснява Бунин.

Протестните нагласи в руското общество на практика са на равнището от декември м. г., дори леко са нараснали, сочат данни от допитване на центъра „Левада“, цитирани в „Новие известия“. През декември 12 на сто от запитаните са поддържали „със сигурност“ руските „Маршове на милионите“ и други протестни акции, а през септември т. г. те вече са 13 процента. „По-скоро ги подкрепят“ в момента 26 на сто срещу 32 процента през декември, а готовите да участват скоро в подобни протести са вече 17 на сто при 15 процента през зимата.

Хората все тъй мощно подкрепят и ред радикални инициативи: 74 на сто се обявяват за връщане на графата „против всички“ в бюлетините на общите и местните избори, 65 процента – за поискани от граждани и сдружения референдуми за промени в законодателството, 46 на сто – за връщане на възможността да бъдат създавани предизборни коалиции.

„Учудващо е (…), че протестните нагласи не намаляват, при все че държавната пропаганда започна да действа по-явно и целенасочено“, отбелязва директорът на „Левада“ Лев Гудков. Ако пропагандата не работеше с пълна пара, тези нагласи със сигурност биха се засилили или поне щяха да се разпространят много по-широко, смята той.

Близо 38-39 милиона жители на Русия подкрепят протестите, и това не са „парии или маргинали“, а „съществена част от населението, която формира общественото мнение“, констатира Дмитрий Орешкин, представен като независим експерт. „Това означава, че протестният процес е станал вече необратим“, заключава наблюдателят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.