Избори в Черна гора или 23 години не стигат

Ройтерс

Балкански лидери, обвинявани в престъпления: Бойко Борисов, Мило Джуканович (Черна Гора), Хашим Тачи (Косово), Иво Санадер (Хърватия), Адриан Нъстасе (Румъния). Снимки: сайта ГЕРБ, БТА

Културният център в черногорския планински град Беране е препълнен с потни хора, когато внушителната фигура на Мило Джуканович най-накрая влиза. Започват овации, които следват лидера на управляващата партия, бивш президент и петкратен премиер през две десетилетия на политическо управление. „Мило! Мило! Мило!“

Петдесетгодишният Джуканович направи своя ход за продължаване на 23- годишното управление на Демократичната партия на социалистите на предстоящите в неделя избори и правото да поведе преговорите на Черна гора за присъединяване към Европейския съюз. Той предупреди, че на карта е заложена независимостта на Черна гора, която бе спечелена с много малко мнозинство през 2006 г., скъсвайки 88-годишния съюз със Сърбия, за да стане последната от шестте югославски републики, която тръгна по свой път.

„Нашата държавност е все още слаба и трябва да стъпваме внимателно, за да я укрепим“, каза той. „Не можем да вярваме, че тази мисия ще бъде продължена от онези, които в продължение на години бяха против черногорската държава“, каза той.

Въпреки застоя в икономиката, 20-процентната безработица и почти ежедневните обвинения в корупция, Демократичната партия на социалистите се готви да спечели изборите, защото в страната с 680 000 души население именно въпросът за суверенитета продължава да решава изборите.

Демократичната партия на социалистите пропагандираше независимост през 2006 г., докато повечето от политическите й противници водеха кампания срещу това. Кампанията на Джуканович обрисува картина на опозиция, която иска да сложи край на независимостта на Черна гора и заглушава опроверженията на тези партии, че нямат подобно намерение.

Опозицията настръхва от етикета „просръбска“. Но предложенията на опозиционери да бъдат променени държавният флаг и националният химн, макар да се харесват на техните поддръжници, означават, че е малко вероятно те да отнемат избиратели от Джуканович.

„Ще гласувам за коалицията на Джуканович, защото не виждам никаква алтернатива, независимо от недостатъците и големите проблеми в системата“, казва Иван Попович, 38-годишен служител в частна търговска компания. „Никой не може да ме убеди, че онези от опозицията са бъдещето на тази страна. Те направиха всичко, което можаха през 2006 г., за да ни попречат да станем държава.“

Социологическите проучвания сочат, че водената от ДПС коалиция може да спечели 47 процента от вота, изпреварвайки разноликия опозиционен съюз Демократичен фронт, воден от Миодраг Лекич, бивш посланик на Югославия в Рим по времето на покойния сръбски лидер Слободан Милошевич. Това няма да позволи на ДПС да получи пълно мнозинство, но се очаква Джуканович да получи подкрепата на няколко малки партии на етническите малцинства, за да контролира 81-местния парламент.

Джуканович заяви пред Ройтерс, че опозицията все още не приема черногорската независимост като „окончателно решение“. Лекич охвърли това, казвайки на Ройтерс, че Демократичният фронт не иска преразглеждане на въпроса. „Сред нас има черногорци по националност, сърби, бошняци“, каза той. „Трябва да стигнем до обединена визия за черногорското развитие. Нашата политика е на интеграция, а не на разделение“, каза той. Но разделението остава и това се отрази в провала на Демократичния фронт преди изборите да „качи на борда“ две други партии, смятани за твърди привърженички на държавността.

„Докато това разделение е живо, управляващите партии са виждани като защитници на независимостта на Черна гора от тези врагове на Черна гора и на тази платформа те могат да управляват колкото си искат“, заяви Милош Бесич, социолог и преподавател по политика в университета в Подгорица.

Изборите в неделя ще се произведат шест месеца предсрочно, тъй като ДПС иска нов мандат, за да започне преговори за присъединяване с ЕС. Преговорите поставят Черна гора, страна с островърхи планини, потъващи рязко в морето, преди Сърбия на опашката за членство. Но ангажиментът на правителството да изкорени организираната престъпност и корупцията, която според западни дипломати достига до най-високите ешелони на властта, ще бъде подложен на безпрецедентен контрол.

Пред Ройтерс Джуканович описа твърденията за корупция като преувеличени и заяви, че проблемът в страната не е по-тежък от този в съседите на Черна гора. Той отказа да потвърди или да отрече предвижданията, че може да се върне на поста премиер, който освободи през 2010 г. в полза на Игор Лукшич.

Напредъкът към ЕС и НАТО увеличи популярността на ДПС, както и фактът, че Сърбия се мъчи да я догони. Но икономиката е тежък проблем. След години на бърза експанзия, предизвикана от строителството и британските и руски инвестиции на крайбрежието, в Черна гора бе отбелязан голям спад на чуждестранните инвестиции от началото на кризата в еврозоната, главен търговски партньор в балканския регион. Натоварена с дълговете на своя важен износител на алуминий, икономиката на Черна гора ще се помъчи да отбележи 0,5 процентен растеж тази година.

„Бих гласувала и за самия дявол, само това правителство да си отиде. То си напълни джобовете и доведе до бедност страната“, казва Таня, 32-годишна безработна висшистка, която отказа да съобщи второто си име. „Не вярвам на приказките им за заплаха за черногорската държава“, казва Таня.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.