Дали движението „Свобода за Газа“ ще рухне заради антисемитски скандал?

в. Джерузалем пост

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Пропалестинското движение „Свобода за Газа“, което се стреми да пробие блокадата на ивицата Газа, бе обхванато от антисемитски скандал, който предизвика разделения вътре в него, както и засилена критика от експерти по Близкия изток. Американската съоснователка на движението Грета Бърлин писа в туитър в края на септември, че ционисти са управлявали концентрационните лагери и са допринесли за убийството на милиони невинни евреи.

Съобщението се появи в туитър профила на движението заедно с линк към видеозапис от Юстъс Мълинс, който обяви, че Адолф Хитлер се съюзил с ционисти, за да принуди антиционисти да приемат ционизма.

Ави Майер, която отговаря за социалните медии в Еврейската агенция на Израел, разобличи първа съобщението на Бърлин, в което тя обвинява евреи за холокоста. Бърлин, ожесточен антиционистки активист, пусна неясни и несвързани обяснения за съобщението, в това число, че видеото на Мълинс е било предназначено за частна група за дискусии във фейсбук. „Не отричам холокоста. И не подкрепям видеото, което съм публикувала, и никога не бих“, писа Бърлин.

Критици твърдят, че прибягването от страна на движението към ревизионизъм на холокоста и нацистка пропаганда, показва, че организацията не е нито заинтересована от пропагандиране на мира, нито от благополучието на обикновените палестинци в радикалния ислямски анклав Газа.

Американският експерт по Близкия изток Даниъл Пайпс каза по телефона за вестника вчера, че срещнал Бърлин през 2007 г., когато тя прекъснала реч, която той изнасял с Уафа Султан за „Заплахата на тоталитарния ислям към Запада“ в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Той каза, че според него тя била „злобна и умопобъркана“ и съобщението в туитър потвърждава това негово усещане от личната им среща.

В имейл до вестника журналистът от „Уийкли стандарт“ Сам Шулман писа, че работата на Ави Майер е помогнала да се разкрие манталитета, привлечен от дълбоко антисемитски начинания като „Свобода за Газа“. „Някои обаче си позволяват да бъдат въвлечени в полемика, в която движението отрича нацистките си позиции и след това се представя като реформирано. Не е нужно да бъдете поддръжник на Хитлер, за да бъдете поддръжник на кървавия и лъжлив антисемитизъм и на войната“.

Канадската писателка и участничка в движението „Свобода за Газа“ Наоми Клайн съобщи в туитър миналата седмица, че се е оттеглила от Съвета на движението. „Продължавам да подкрепя мисията, но лидерството се е променило, откакто станах член“.

Джералд Щейнберг, председател на базираната в Ерусалим неправителствена организация „Монитор“, писа вчера, че движението „Свобода за Газа“, подобно на други анархистки и радикални политически групи, дава възможност за изява на хора с доста лични интереси и проблеми.

„Това магнетично привличане на крайни личности като Грета Бърлин е особено силно в твърдолинейни, антиизраелски структури, свързани с движението „Би Ди Ес“ (Бойкот, лишаване, санкции – пропалестинска кампания за бойкот на Израел) и обявяването на Израел за незаконен“.

„Движението „Свобода за Газа“ загуби и малкото доверие, което имаше, след фиаското с флотилията през 2010 г. Същото се отнася и за „Еврейските гласове на мира“ – група, тясно свързана със „Свобода за Газа“ и и „Би Ди Ес“, продължи той.

Все по-често появяващите се отрицателни прогнози за бъдещето на движението „Свобода за Газа“ показват, че организацията е понесла непоправими щети и сега на нея се гледа като на лява неонацистка група.

Остава открит въпросът дали поддръжниците на движението ще прекъснат потока от дарения и дали други членове на Съвета на организацията, като американският лингвист Ноам Чомски и архиепископ Теодосиус Аталла Ханна от Гръцката православна патриаршия на Ерусалим, ще е оттеглят от него.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.