След поредица скандали Италия се заема по-сериозно с корупцията

Ройтерс

Италианският министър-председател Марио Монти обяви вчера планове за създаване на поста комисар за корупцията, след като правителството настоя за приемане на закон против корупцията, за да укрепи общественото доверие в политическа система, пострадала от поредица от гръмки скандали.

Поредица от скандали с участието на местни политици от управляващите среди още повече навреждат на образа на и без това доста злепоставената политическа класа в Италия броени месеци преди националните избори. Негативната реакция засилва позициите на популистките политици, а традиционните партии са объркани. Поради това се увеличава вероятността вотът да не даде силен мандат на никого.

Случаите, в които са замесени местни политици, обвинени, че незаконно са присвоявали партийни средства, за да си купуват коли и да ходят на скъпи почивки, прави още по-спешни усилията за одобряване на законопроект срещу корупцията, чието приемане се бави в парламента. „Законът има голяма символична стойност, особено с наближаването на изборите“, каза авторът на книгата за италианската корупция „Атлас на корупцията“ Алберто Ванучи. „Двайсет години, след като забрави за този въпрос, управляващата класа най-после прави нещо по проблема с корупцията, който тъне в забрава от толкова време“, каза Ванучи.

Две десетилетия след аферата „Градът на подкупите“, която срина политическата върхушка на Италия от времето на Студената война, в съдилищата, вестниците и по телевизията се развихря нова вълна от корупция, в която понякога е замесена организираната престъпност.

Вчера полицията арестува висш служител в Ломбардия, най-богатия район в Италия, за купуване на гласове чрез калабрийската мафия, която има силно влияние на север. Това стана, след като Монти разпусна местната управа столицата на южната област Реджо Калабрия заради проникване на мафията. „Преди скандала „Градът на подкупите“ корупцията беше системна и продължава да е системна днес“, каза Ванучи.

Последните социологически проучвания показват, че скандалите засилват позициите на популисткото движение „Пет звезди“ на генуезкия комик Бепе Грило. То се превръща във втория по големина блок след водещата левоцентристка Демократическа партия, изтласквайки на трето място господстващата някога партия на бившия министър-председател Силвио Берлускони „Народ на свободата“ (НС).

За да укрепи доверието в политическата система и да покаже, че се прави нещо за изкореняване на корупцията, служебното технократско правителство на Монти се опитва да прокара законопроект против корупцията, който ще бъде гласуван от Сената следващата седмица.

Законопроектът, който се бави в парламента от две години, без да бъде одобрен, предвижда увеличаване на наказанията за някои видове измами и подкупи, включва нови престъпления като търговия с влияние и забранява на хора, осъдени за измами, да се кандидатират за каквито и да е обществени длъжности. Ако бъде одобрен от Сената следващата седмица, той ще трябва да мине през Камарата на депутатите (долната камара на парламента), преди да стане закон.

В сряда правителството обяви и законодателство за създаване на поста комисар за борба с корупцията, който да има разследващи правомощия, и оповести конституционни промени, с които да си възвърне контрола върху разходите от областните правителства, които са в центъра на много потресаващи случаи.

Историите за екстравагантни случаи на корупция стават известни в момент, когато италианците понасят несгодите на тежка рецесия и нови болезнени данъци, въведени от Монти, за да се спаси третата по големина икономика в еврозоната от дългова криза като тази в Гърция.

Според прокуратурата има информация, че високоплатен местен партиен служител от района Лацио, който включва Рим, е източил милиони евро от обществените средства за финансиране на кампании, за да почива на френската Ривиера, да се храни със стриди и шампанско в изискани ресторанти и да си купи БМВ 4×4, когато завалял сняг в Рим.

Съдебни източници казаха, че той е бил арестуван по-рано този месец, а вчера срещу още един местен служител от Лацио е започнало разследване за злоупотреба с обществени средства. Заради скандала ръководителят на управата на Лацио беше принуден да подаде оставка.

Миналия месец се появиха снимки на забавляващи се служители, облечени в тоги. Това съвпадна с новината, че американската компания „Алкоа“ е започнала да закрива алуминиева леярна на остров Сардиния, създавайки заплаха за 500 работни места.

Миналата седмица Монти каза, че скандалите са нанесли „неизмерима вреда“ на образа на Италия, а президентът Джорджо Наполитано обяви, че след Втората световна война страната рядко е изпитвала толкова голяма нужда „да възстанови своите идеали и чувството си за морал“.

Според Сметната палата на Италия корупцията е струвала на данъкоплатците 60 милиарда евро миналата година, а публикувано през февруари проучване на Европейската комисия сочи, че на около 4,5 милиона италианци са били предложени подкупи.

Според следователи и в двата неотдавнашни случая в Ломбардия, която включва италианската финансова столица Милано, е била замесена калабрийската ндрангета, която измества сицилианската коза ностра като най-влиятелната организирана престъпна мрежа в Италия.

„Борбата с корупцията е и борба с организираната престъпност“, каза за Ройтерс в кабинета си в Брюксел Джовани Кеслер, който ръководи службата за борба с корупцията на Европейския съюз ОЛАФ. Кеслер, който е бивш италиански магистрат, участвал в борбата с мафията, призова за бързо приемане на новото законодателство против корупцията, което трябва да бъде гласувано от Сената.

„В Италия имаме наказателен кодекс, датиращ от началото на 20 век, а определенията за корупция бяха написани през 30-те години. Не можеш да се бориш с корупцията със средства отпреди 80 години“, заяви той в интервюто.

Берлускони, който многократно е бил съден за корупция и срещу когото сега се водят още три дела, все пак ще може да се кандидатира за депутат на изборите, които се очакват през април, дори да бъде прието новото законодателство против корупцията, защото никога не е бил признаван за виновен. Критици на Берлускони казват, че през 17-годишното му господство в политиката, което приключи, когато той беше принуден да се оттегли и да отстъпи мястото на Монти миналия ноември, усилията срещу корупцията отпреди две десетилетия са били систематично подкопани.

„Берлускони нанесе големи вреди както в символичен план, така и от гледна точка на конкретиката“, заяви авторът Ванучи, който е и преподавател по политика в университета в Пиза. Неговата партия НС е най-тежко засегната от неотдавнашните скандали. И в Ломбардия, и в Лацио арестуваните служители са били членове на партията. Областният управител на Ломбардия от НС също е разследван за корупция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.