Да свалиш 60 кг заради кметския пост

Политик от Антверпен яхна отцепническата вълна

в. Файненшъл таймс

Барт де Вевер след и преди диетата. Снимка: фуудлог

Барт де Вевер свали 60 килограма след жестока диета в подготовка за общинските избори във втория по големина белгийски град Антверпен. Ако на изборите в неделя спечели кметския пост, той се надява впоследствие да свали и бремето на Брюксел.

Умереният националистически лидер на Новия фламандски алианс (НФА) Де Вевер е превърнал вота в града център на белгийския бизнес в референдум за независимостта на Фландрия. Последните проучвания на общественото мнение свидетелстват, че призивът му за отцепване набира инерция.

Дълговата криза в Европа – в която богатите страни отпускат помощи на бедните – възроди сепаратистките настроения из континента. Фландрия, по-богатата холандски говореща северна половина на Белгия, отдавна роптае срещу това, че подпомага по-бедната франкофонска Валония.

Де Вевер е убеден, че победата във втория по големина морски порт в Европа ще съживи призивите за отделяна на Фландрия от Белгия, също както икономическата криза в Испания направи в Каталония.

Строителният работник Сернелс Уесли, който досега е гласувал за крайнодясна фламандска партия, казва, че демократичният националистически съюз на Де Вевер и неговият общителен стил са извели сепаратистките възгледи в центъра на политиката. „Когато гласувах за „Влаамс беланг“ (Фламандски интерес), всички ме смятаха за фашист. Сега благодарение на Де Вевер имаме възможност да гласуваме за приемлива партия, която ще се бори за нашата кауза“, казва Уесли, който е в почивка от работата си да подменя паважа на главния булевард до антверпенската железопътна гара.

Постижението на Де Вевер е в създаването на партия, която може да привлече повече центристки и либерално настроени фламандски националисти, които никога не са гласували за възприеманата като расистка и антиевропейска партия „Влаамс беланг“.

Фламандският предприемач Фернанд Хутс, който се самоопределя като либерал, казва, че пропазарните реформи на НФА ще отключат индустриалния потенциал на фламандските предприемачи. „Убеден съм, че НФА може да даде нов голям тласък на промишлеността и пристанищните услуги, като обогати ръководството на пристанището с нови идеи“, заявява той.

Барт де Вевер, който никога не е заемал изборен пост, гледа на градската община като на стартова площадка към победата на фламандските регионални избори през 2014 г. – важна стъпка в стремежа към пълна независимост от Белгия.

Според Лекс Моленар, дългогодишен политически анализатор на градския всекидневник „Газет ван Антверпен“, победата на НФА би била историческо събитие в Белгия. „Тя ще увеличи силата на НФА на регионално и национално ниво [. . .] и следващата естествена стъпка ще бъде към независимост на Фландрия“.

Де Вевер иска да се възползва от недоволството на фламандците заради субсидирането на по-бедните части на Белгия и вярва, че подемът на отцепническите настроения в Каталония ще подпомогне неговата кауза.

Продължаващото засилване на НФА размества статуквото сред традиционно управляващите партии във Фландрия и особено засяга фламандските християндемократи, които навремето доминираха в региона и даваха повечето от белгийските премиери за последните 40 години.

Бившият министър-председател Вилфрид Мартенс, член на „Християндемократи и фламандци“ от град Гент, казва, че партиите от основното течение не са съумели да ангажират обществото с необходимостта да се запази единството на Белгия. „Традиционните политически семейства трябва да намерят отговор“, казва Мартенс и добавя: „Трябва да говорим за това и да убедим хората“.

Антверпен се управлява от кметове социалисти вече повече от 90 години, като се изключи краткият период на нацистката окупация. Настоящият кмет Патрик Янсенс се радва на широко признание за осъществените промени в Антверпен през последните 10 години. Много хора, които по правило гласуват за НФА на национално ниво, ще подкрепят обаче Янсенс, защото се опасяват, че Де Вевер ще бъда само отчасти кмет и ще прекарва много време в Брюксел в качеството си на председател на НФА.

„Аз харесвам Де Вевер, но той няма да се посвети изцяло на града“, казва Патрик Хелеманс – директор по продажбите в Бенелюкс на италианската модна къща „Дизел“, който на миналите избори е гласувал за НФА. Барт де Вевер се противопоставя на тези критики с твърдението, че ще постави проблемите на града на най-високо правителствено ниво.

Според популярния фламандски писател Том Ланоа разводът между Севера и Юга може да се случи един ден, но е малко вероятно да стане сега. „Що се отнася до разделянето на страната, повечето фламандци не са за това“, казва той, „Поне не сега. Те може да са критични към Брюксел, но още не искат да се развеждат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.