Пълен запис на скока от 39 000 метра +

други скокове на Феликс Баумгартнер

Скокът на Феликс Баумгартнер в отделни кадри + видео

Снимки: скриншотове от екрана

Австриeцът Феликс Баумгартнер скочи с парашут от 39 000 метра височина и се приземи успешно в пустинен район на щата Ню Мексико.
Той се издигна с хелиев балон. На височина близо 39 хил. м температурата в капсулата му е 9,1 градуса, а извън нея – минус 7,3. След като се отдели от капсулата изглеждаше, че се върти неконтролируемо, но успя да овладее падането си и се свърза с контролния център на земята. След малко повече от 4 минути свободно падане, той отвори парашута си.

Пълен 14-минутен запис на скока от кабината до земята


Баумгартнер записа два рекорда – стана човекът, изкачил се най-високо с балон (на височина над 34 000 м) и извърши свободно падане от най-голяма височина. По време на свободния си полет той премина свръхзвуковата скорост, достигайки 1 342 км/ч км в час.
Изкачването на Баумгартнер продължи малко над два часа. Той се оплака, че има проблем със скафандъра му – не се отоплява. Малко по-малко от час след началото на изкачването – на около 17 хил. м височина беше изхвърлена баласта от балона, за да се увеличи още повече вертикалната скорост. Връзката с Баумгартнер от земята поддържаше 84-годишният Джо Китинджър – човекът, който държеше досега рекорда за най-високия скок с парашут.
Феликс Баумгартнер в кабината на 38 938 метра височина. Снимки: скриншотове от екрана

Феликс Баумгартнер в кабината на 38 938 метра височина. Снимки: скриншотове от екранаКабината отвън. Снимки: скриншотове от екранаФеликс Баумгартнер отваря кабината. Снимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаБаумгартнер се готви за скок. Снимки: скриншотове от екранаБаумгартнер се готви за скок. Снимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаБаумгартнер скача. Снимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екранаСнимки: скриншотове от екрана

Двеминутен запис от скока от кабината до земята
http://www.youtube.com/watch?v=vwd2qs9tv90

Кадри от тренировки и обяснения

Скок на Баумгартнер от най-високия небостъргач, Тайпе, Тайван

http://www.youtube.com/watch?v=xWojBhx4ooc

Скок на Баумгартнер от статуята на Христос в Рио Де Жанейро

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.