Ислямистите в Сирия обединяват сили

Ройтерс

Влиятелните сирйски ислямистки бригади, разочаровани от нарастващото разцепление сред бунтовниците, обединиха сили в т.нар. от тях „освободителен фронт“, за да свалят президента Башар Асад.

Недоверието и липсата на комуникация са характерни за бунтовническата кампания срещу Асад. Разногласията по въпросите за лидерството, тактиката и източниците на финансиране задълбочиха разделенията между автономно действащите въоръжени бригади, пръснати из Сирия.

След повече от месец на тайни срещи лидерите на ислямистки бригади – в това число бригадата Фарук, която действа предимно в провинция Хомс, и влиятелната бригада Сукур аш Шам в Идлиб – формираха „Фронт за освобождение на Сирия“. Това не е първото споразумение, чиято цел е да обедини разпръснатите бойни групи, но ислямисткият му акцент вече отблъсна някои други бойци.

Нарастващата роля на ислямистките бойци и тяхната храброст в боя обезпокои западните сили, които се опитват да преценят кой е най-добрият начин да се помогне на опозиционните сили, тръгнали по пътя на войната срещу Асад.

Новият фронт не включва някои групи, които западни служители смятат за най-радикалните, като фронта Нусра, свързан с Ал Каида, който пое отговорност за поредица разрушителни бомбени експлозии в Дамаск и Алепо.

Салафистката група Ахрар аш Шам Свободни сирийци , която включва голям контингент от чужди бойци, се оттегли в протест срещу убийството на салафистки лидер, извършено от съперническа бунтовническа сила.

Източници от редиците на бунтовниците казаха обаче, че Ахрар аш Шам продължава да се включва в преговорите, а лидерът на новия фронт Ахмад аш Шейх каза, че организацията продължава да привлича членове. „Имаме над 40 000 бойци, а броят на членовете ни нараства, тъй като все повече бригади проявяват интерес да се присъединят“, каза Шейх, известен сред хората си като Абу Иса.

Трудно е да се намерят точни данни за общия брой бунтовници, но подобна сила може да представлява около половината от въоръжените противници на Асад. Първоначално групата бе наречена „Ислямски фронт за освобождение на Сирия“. Командири на отделните бригади гласуваха думата ислямски да отпадне, но ислямът си остава централен елемент, каза Шейх.

„Гордеем се с нашия ислямизъм, ние сме ислямисти. Но не искаме да слагаме това в името, защото може да не успеем да се покажем достойни за тази отговорност, която ислямът носи“, каза Шейх, който е и командир на бригадите Сукур аш Шам. „Искаме обаче държава с ислямски характер и призоваваме за това“.

Бригади в провинциите Дамаск, Дейр аз Зур, Алепо, Идлиб и Хомс се присъединиха към фронта, а логистични центрове бяха отворени из цяла Сирия за улесняване на координацията, каза Шейх.

Откакто фронтът бе създаден, неговите бойци се занимават главно с нападения срещу контролно-пропускателни пунктове на правителствената армия като част от усилията силите на Асад да бъдат прогонени от градовете.

Бойци от Сукур аш Шам (Ястребите на Сирия) отнеха от правителствени сили контрола над град Маарат ан Нуаман в провинция Идлиб. Бунтът срещу Асад започна като мирни протести, призоваващи за демокрация и повече права, но постепенно прерасна във въоръжена борба срещу военната му машина и изправи сунитското мнозинство срещу президента и неговата малцинствена секта на алауитите.

Липсата на визия как да бъде свален режимът на Асад и разделенията между опозиционни лидери насърчиха все повече сирийци да вземат оръжие. Скоро обаче се появиха разногласия сред бойците, отразяващи разделенията между политическите лидери на опозицията.

Много бунтовнически лидери бяха разгневени, че лидерът на бунтовническата групировка Свободна сирийска армия е базиран в Турция. Според тях това го лишава от легитимност сред бойците, които умират вътре в страната.

Закъснялото преместване на Риад ал Асад обратно в Сирия миналия месец не промени особено отношението им. „Уморени сме от книжни тигри извън страната, които нямат никаква връзка с бойното поле“, каза Шейх, чийто най-голям, 16-годишен син, бе убит в боеве в Идлиб преди шест месеца.

„Събрахме се, за да обединим военните действия, но имаме и други планове. Искаме да изградим държава на справедливостта и да дадем права на народа след 40-годишно потисничество“. Абу Иса настоява, че всички бойци от Фронта са сирийци и на нито един от чуждите бойци, дошли в Сирия, няма да бъде позволено да се включи. „Не искаме никой отвън, за да не бъде революцията използвана и да не служи на плановете на други хора“, каза той.

Оръжията им са набавени от атаки срещу обекти на сирийската армия и от някои търговци на оръжие вътре и извън Сирия, каза той. Някои европейски страни обещаха, че скоро ще признаят фронта, добави той. Този ход обаче, за който се предполагаше, че ще обедини бунтовниците, задълбочи разделенията. Някои в Свободната сирийска армия отхвърлиха Фронта и казаха,че акцентирането върху ислямската идентичност ще разтревожи малцинствата в религиозно разноликата страна.

Някои бойци казаха също, че групата получава финансиране от страни от Залива, които проповядват същата ислямистка идеология – имайки предвид Саудитска Арабия и Катар – и че има по-добър достъп до оръжия, идващи през Турция.

Те ги обвиниха, че не дават част от тези оръжия на бунтовници от по-малобройни групи, които се бият редом с тях. „Ние се бием и биваме убивани, а някои въобще не ги е грижа да ни помогнат. Само ни гледат така, сякаш не сме на същия фронт“, каза боец от бригада, съставена от по-малко от 500 бунтовници.

Шейх каза, че неговият фронт ще поддържа братски отношения с всички групи, но не предложи помощ. „Който иска да работи с нас е брат и син на фронта, който иска да работи под други крила в интерес на революцията също ни е брат. Останалите обаче, които са в лагерите (в Турция), не ги приемаме“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.