Наистина ли за България няма друг път?

Да напляскаш Русия
Колаж: Ивайло Ангелов, Фейсбук

Настъплението на руския капитал в България продължава. Не че е спирал, но напоследък се засилва. Защото има вътрешни съюзници.

Както се разбра, по заръка на президента Путин близки му олигарси оглеждат занемарените санаториуми по черноморието.

Това са последните приюти за по-бедните българи, единственият им шанс да отидат на море. Скоро ще го загубят по същия начин, по който средният българин загуби взъможност да иде в хубавите някога Златни пясъци, никога няма да види камчийския лонгоз с хотелите на Лужков, а в магазинчетата в Несебър продавачите с учудване ще му казват: „Яяя, колко добре говорите български“.

Как иначе, като, както с гордост съобщи в. „Стандарт“, през първите 9 месеца на годината 36% от общия брой чужди туристи са от Русия – малко над половин милион души. А повече от половината българи не са пътували през отпуските си.

Едно време се казваше, че на изток България граничела с Балкантурист.

Сега граничи с Путин. Черноморието вече не е българска територия. Надписите и ресторанските менюта са на руски. Келнерите отдавна са забравили опитите да си кълчат езика на английски или полски. 350 хиляди недвижими имота, собственост на руски граждани. Затворени комплекси в близките до крайбрежието старопланински гори, финансирани изцяло от руски капитал. Благоустройват се с европейски средства, за което Брюксел рано или късно ще се усети.

Всъщност онази първа поправка в българската конституция, приета, за да позволи присъединяването на България към ЕС /става дума за разрешението чужденци да купуват земя/, се оказа най-голямата придобивка на  Москва след 1989 г. Французи не дойдоха, англичаните бягат, но руснаците са тук и стават все повече.

Сега и санаториумите. Всъщност перспективния спа туризъм.

Какво има още да дадем на руснаците? Земята и природата сме дали, икономиката също, май ще получат и газопроводите. Туризмът е изцяло завладян от тях, което определя и неговото качество.

Днешният печат добави още един пример за нарастващата икономическа зависимост: „Газпром“ навлиза все по-мащабно на пазара на бензин и дизел в България чрез покупка на база за горива, пише „Капитал Daily“. Сделката е за половината от склада на „Газтрейд“ в Костинброд, потвърдил изпълнителният директор на „Газтрейд“ Милчо Василев, но отказал да съобщи цената.  Източници обаче разкрили, че тя е 25 млн. евро. Навлизането на руския газов гигант на пазара на бензин и дизел у нас става през „Нефтена индустрия на Сърбия“ (NIS), част от „Газпром нефт“.

Половината бензиностанции в страната са собственост на Лукойл. Сега ще се добавят и газпромовските.Тук навлизаме в болезнената енергийна тема, от която излизане /а и изход за държавата/ няма.

Няма, защото не се търси. Несъпроводените с реални действия приказки, които от време на време се издумват за омайване на драматично стопяващия се проевропейски настроен електорат, не водят до нищо.

Същевременно съществуващото положение се циментира с решения от рода на онова, което прие българският парламент миналия петък. Със 103 гласа. Писахме за него, но го припомняме:

„Българският парламент със 103 гласа реши в петък чужденци, дарили поне 200 хиляди лева на Националния иновационен фонд, да порлучават българско гражданство. Това стана с промени в Закона за насърчаване на инвестициите, приети на първо четене с почти пълно единодушие.

Новите текстове според вноситалите целят стимулиране на чуждестранните инвеститори в условия на криза. Една от ключовите идеи е чужденците да имат право на постоянно пребиваване в страната на база на тяхната инвестиция.

Промените бяха внесени от Министерски съвет преди месец. На тях се разчита да помогнат за преодоляване на спада в инвестиционната активност в страната на фона на продължаващата криза.

Тъй като гражданите на Европейския съюз нямат нужда от българско гражданство, за да влизат в страната без виза и да пребивават в нея, е очевидно, че от възможността да купят европейски паспорт срещу  относително скромната сума от 100 хил евро ще се възползват граждани на държави извън ЕС – Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Турция, арабски страни“.

Какво са за един дребен руски капиталист от районен мащаб, да не говорим за един олигарх 100 хиляди евро? Взять и плюнуть, биха казали.

Колко ли души ще пожелаят да се възползват от възможността да инвестират дребната сума, за да си купят европейски паспорт… Сега се говори за инвестиции от 4 млн. лева, което също няма да затрудни руския капиталист.

Да добавим  и 350-те хиляди собственици на невдижими имоти, на което правителството преди две години реши да издава 10-годишни визи. На членовете на семействата им също.

При тази политика България наистина няма друг път освен този, по който върви.

И нищо в страната няма да излезе от руския модел – нито политиката, нито енергетиката, нито колониалната икономика, нито престъпността, нито бюрократично-корупционния модел на администрацията, нито медиите, следващи изпитан пропаганден модел с над 70-годишна давност.

И така до края на света.

От Kafene.net

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.