Вторият дебат – Обама трябва да напада

Ромни и Обама в предизборния дебат. Снимка: от тв екрана

Сондажите на Ройтерс/Ипсос от неделя показват, че в последните две седмици Ромни или се е изравнил, или е задминал Обама в представянето на вижданията си по редица теми: като се започне от въпроса кой от двамата би създал повече работни места и се свърши с темата за това кой би следвал по-адекватна данъчна политика и кой по-ефективно би охладил ядрените амбиции на Иран.

Независимо от това, че безработицата в САЩ спадна под 8 на сто през миналия месец и че това стана за първи път, откакто Обама влезе в Белия дом през януари 2009 г., сега Ромни изпреварва президента включително и по темата „Кой ще осигури повече работни места”.

По този показател Ромни получава доверието на 42.5 на сто от избирателите, а Обама – на 39.2 на сто от тях. А преди първия телевизионен дебат Обама изпреварваше с 6 на сто Мит Ромни по този въпрос. Това сочат проучванията от 30 септември тази година.

Обама, който си призна, че се е държал „прекалено възпитано”, сега е подложен на натиск да се държи по-конфронтационно, но в същото време да внимава да не заприлича на ядосан от отчаяние човек. Що се отнася до Ромни, от него се очаква само да удържи поведението си от първия дебат.

„Обама не може да си позволи повторно лошо представяне, защото няма да му остане време да навакса загубата”, казва Брус Бюканън, преподавател по политически науки в Тексаския университет. „Сега му е времето да се справи”, добавя той.

Миналия четвъртък вицепрезидентът Джо Байдън демонстрира на началника си как се правят тези неща. Това стана по време на енергично проведения дебат между кандидатите за вицепрезидент.

След ефира и двамата конкуренти изглеждаха доволни от представянето си, но изследванията показаха, че победителят е бил все пак Байдън. И то въпреки недоволството от саркастичните му вметки и ироничните му подхилвания.

Дори въпреки недоумението около твърдението му, че администрацията не е имала достатъчно информация за това какви мерки за сигурност трябва да се гарантират на американското консулство в Бенгази, където миналия месец беше убит американският посланик Крис Стивънс.

За да ободри демократите, но без да губи независимите избиратели, които го харесват като личност, но не са убедени в лидерските му способности, сега Обама ще трябва да се държи разпалено като Байдън, но и да внимава да не влезе в чужда роля.

Обама беше достатъчно разпален по време на кампанията и непринуденият му стил с лекота му помагаше да печели срещу Ромни, но това, което не е ясно, е дали той ще успее да удържи същото поведение, включително и по време на телевизионен дебат, в който колебаещите се избиратели ще задават въпроси и на двамата.

В дебати с такъв формат е много трудно да си агресивен, защото въпросите се задават не от професионален журналист, а от обикновени избиратели.

Миналия четвъртък Ромни водеше с 3 на сто пред Обама, а сега разликата е намалена до 1 на сто. Това сочат данните на IPSOS. Развитието изглежда добро за Обама, но не е точно така.

Разбивката сочи, че избирателите харесват не само поведението на Ромни, но също и онова, което той има да каже по ключови въпроси.

Преди две седмици Обама водеше с един процент в симпатиите на избирателите по темата за федералния дефицит. Сега Ромни не просто го е изпреварил, ами и води убедително с 43.4 на сто срещу 29.9 на сто за Обама.

Бившият губернатор на Масачузетс води и по въпроса за това кой има по-добър план за развитието на икономиката: в тази област Ромни се харесва на 43 на сто от американците, а Обама – на 37.6 на сто. Разликите в тези данни са извън статистическата грешка, която е 2.5 на сто.

Има и теми, в които Обама има преднина, но пък преднината се стопява в последните две седмици. Той водеше с 9 на сто по въпроса за политиката на САЩ към Иран, а сега води едва с 1 на сто. Водеше с 11 на сто по въпроса за войната срещу тероризма, а сега води едва с 3 на сто.

След дебата във вторник ще има само още един и той ще бъде посветен на външната политика. Това ще е последната тема, по която кандидатите ще могат да поправят грешките си в пряк телевизионен двубой. Този дебат ще се състои на 22 октомври. След него кандидатите ще имат две седмици на разположение, в които ще издирват потенциални поддръжници сред колебаещите се избиратели и ще се опитват да ги спечелят на своя страна.

В тези две последни седмици е твърде малко вероятно да настъпи съществен обрат в нагласите на американците. Те правят своя избор сега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.