Иранските тайни служби излизат в интернет

Асошиейтед прес

Вече може да се надзърне в сенчестия свят на най-важната иранска разузнавателна служба само с едно кликване на мишката. Като неочаквана демонстрация на прозрачност министерството на разузнаването и сигурността вече поддържа интернет страница с адреси на областни бюра, призиви за ценни сведения и антиамерикански есета, осмиващи засилващите се темпове на затлъстяване, пренаселеността на затворите и стрелбите в училищата.

На сайта не се съобщава каква точно е целта му, но той изглежда като част от засилващите се опити на иранското ръководство да пропагандира национално единство и да демонстрира властта си на фона на западните санкции и международната изолация. След протестите в Техеран миналия месец заради обезценяващата се иранска парична единица темата за нуждата всички да направят жертви в тези трудни времена присъстваше доста осезаемо в предаваната в националния ефир петъчна молитва. А в сряда върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей описа санкциите като „война срещу един народ“.

Новият уебсайт също така се вписва в иранския наратив за „тихата война“ в кибернетичното пространство срещу западните културни и политически влияния. Повече от година лидерите на Ислямската република шумно пропагандираха плановете си за „чист“ интернет, които може да са опит за блокиране на западно съдържание, но уебспециалисти се усъмниха в техническата им изпълнимост.

„Министерството навлиза в интернет, за да направи присъствието си видимо за иранското общество, особено за младите, които използват световната мрежа“, каза Меир Джаведанфар – роден в Иран политически анализатор, живеещ в Израел. „По същество това е демонстрация на сила“. Това, което липсва в иновативен план на новия сайт на персийски език www.vaja.ir (страницата до голяма степен е просто списък с истории и линкове), той компенсира с чисто антиамерикански бръщолевения.

Кликване върху „Америка от друга гледна точка“. „Списъкът на позора“ включва пренаселеността на американските затвори, все по-голямото затлъстяване, статистически данни за стрелбите в училищата, разказва защо поддръжниците на евтаназията искат „да убиват бабите и дядовците си“ и как огромни вериги магазини като „Уолмарт“ задушават малкия бизнес.

В друго есе се твърди, че главната цел на американските икономически санкции не е да принуди Техеран да отстъпи по ядрената програма, а да разпали размирици сред народа. По-специално в него се дава като пример американския дипломат Джилиан Бърнс, създал първото бюро за наблюдение на Иран през 2006 г. в Дубай, а сега консул в Херат, Западен Афганистан, където Ислямската република има силни културни и икономически връзки. От Държавния департамент не последва коментар.

Живеещият в Техеран политически анализатор Хамид Реза Шокухи смята сайта – името му на персийски е акроним на министерството на разузнаването и сигурността – за част от нова пиар кампания на управляващата система в Иран в ерата на интернет, в която властите постоянно се борят да блокират опозиционни страници и западни влияния.

„Икономическите и военните заплахи за Иран нараснаха. При тези условия е необходимо да се намали пропастта между хората и управляващата система“, каза Шокухи. „Сайтът е стъпка в тази посока. Това е сериозна работа“. Това далеч не е първият път, в който иранското ръководство забива знамето си в кибернетичното пространство.

Има сайтове, които от години работят за Хаменей и други ръководители, включително президента Махмуд Ахмадинеджад – на персийски, английски и арабски. Повече от дузина държавни и полуофициални медии също денонощно заливат интернет пространството с информация.

„В ръководството, особено сред твърдолинейните елементи в министерството на разузнаването и сигурността, идеята, че Вашингтон координира „тиха революция“, която да свали Ислямската република, се е превърнала в мания“, каза Сюзан Малоуни, специалист по Иран от вашингтонския институт „Брукингс“.

Както изглежда, част от стратегията на Ислямската република е нещо като даване на свръхинформация в отговор на американски инициативи като миналогодишната на Държавния департамент за „виртуално посолство“ на английски и персийски, чиято цел е да достигне до обикновените иранци. Сайтът бързо беше блокиран от иранските власти, но алтернативни средства за преодоляване на софтуерните бариери като прокси сървъри са доста широко използвани от младото и технически грамотно население на Иран.

„Вероятно тук има и елемент на подражание“, каза Малоуни. „Иранците обичат да си отмъщават на Вашингтон и да имитират американските тактики“. Миналата седмица американски медиен регулатор обвини Иран, че заглушава регионални радио и телевизионни програми, включващи персийските секции на „Гласът на Америка“ и Би Би Си.

А в понеделник – два дни след пускането на сайта – иранският министър на разузнаването и сигурността Хейдар Мослехи заяви, че иранските тайни служби за взели надмощие в интернет войната срещу Запада. „Разузнавателният апарат посреща вражеските действия на кибернетичния фронт“, каза той, цитиран от официалната иранска агенция ИРНА.

Министърът попадна в центъра на една от най-публичните политически вражди. Миналата година Хаменей поиска Мослехи да остане на поста въпреки възраженията на Ахмадинеджад. Президентът беше ядосан, че министърът повече от седмица е бойкотирал заседанията на правителството. В отговор управляващите духовници арестуваха десетки съюзници на Ахмадинеджад и го отслабиха политически в последната година от мандата му.

Журналистът от умерения ирански вестник „Шарг“ Соруш Фархадиян разтълкува новия сайт като опит на разузнаването да има свой глас. „Една от целите е да демонстрира независимата си позиция, а не да говори чрез полуофициални агенции“, каза той.

Има и нотки на обективност сред „нажежената до червено пропаганда“. Една от статиите изглежда нарушава официалната линия, че петролните санкции срещу Иран са безсмислени. Тя отбелязва, че Иран е „платил тежка цена“ в двубоя със Запада.

„От една страна, Иран се изправи пред проблеми заради орязването на основния му източник на приходи. От друга – Западът предприема всякакви действия да принуди Иран да се откаже от ядрената си програма“, пише в публикацията. „Въпреки платената от Запада цена, за да спре иранската ядрена програма, Ислямската република продължава по пътя си, а Западът се провали“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.