Един е Бойко, но не само Вежди е неговия п(р)орок

Премиер и министър на вечеря с Траволта и Де Ниро
Джон Траволта, Вежди Рашидов, Бойко Борисов и Робърт Де Ниро се снимат за спомен, след вечерята, по покана на българския премиер. Снимка: Impact Press Group

Олекна ми! Натежа логиката в обяснението за лековатата, но не и лековита като оправдание за предишните глупости в управлението, кадрова политика на премиера Борисов.

Чудех се как е възможно Бойко, такъв интелектуалец, да назначи за министър на културата откровено прост и неук човек. Все си мислех , че причината е политическа. Например, въобразявах си, Му е важно да има скаран с Доган български турчин за министър, за да печели гласове на скараните с демокрацията българи, гласуващи първосигнално по сигнал на Генерала.

Но след поредното доказателство вече знам: Борисов е назначил приятеля си Рашидов за министър (на антикултурата) поради това, че на Вежди му липсва елементарната култура. И поради това, че е по-прост, дори от Борисов. И поради това, че чупи глупомера, опровергавайки ласкателите, според които шампионът (и) в тази дисциплина е самият Борисов.

Иначе казано, за Бойко е важно, че приятелят му Вежди го засенчва, с което е много полезен за управлението. Ето една малка вербална пластика по случая, при който Рашидов (предполагаемо мюсюлманин) си прави кумир (противно на забраната в десетте божии заповеди) от началника си и го пробутва на обществения тезгях:

„Министърът на културата Вежди Рашидов.сподели лични впечатления от съвместната им вечеря с гостувалите наскоро у нас Траволта и Де Ниро. Министърът, автор на репликата, че “подмазвалите се на Борисов” са успели в живота и който преди половин година предложи премиерът да бъде отличен с почетно членство в Съюза на българските художници, защото рисувал хубави картинки по време на правителствените заседания, обясни в понеделник преклонението на звездите пред шефа му.

Разказвайки пред бТВ за вечерята си с двамата актьори, Рашидов обясни присъствието на Борисов на нея с думите: “Дойде да поздрави тези велики мъже, пък и той им е кумир. Какъв е проблемът? Много готини”. Борисов намерил много общи теми с Де Ниро и Траволта, по-специално по отношение на авиацията и самолетите. Знаменитостите пък показвали снимки на децата си и от поведението им проличало колко земни и обикновени хора са дори най-големите имена в световния шоубизнес.

“Показваха си децата, бебетата… Прекрасна кухня, отпуснаха се. Бебетата си показваха. Пък бащата на Робърт де Ниро е художник и майка му е художничка и поетеса. Имахме общи теми. Зарадваха се. Това са хора, които се държаха по-обикновено от нашите обикновени хора, които имат комплекси за малоценност”.

Скулпторът Вежди Рашидов посочи, той като министър на културата нямало как да не се види с прочутите актьори в София. “Нима чакате да съм на пазара за зарзават”, попита риторично той.(Медиапул) Реториката на културния ни министър попада като семена в подходящите бразди в телевизията, чийто началник Красимир Гергов оприличи телевизионния си бизнес на „плод и зеленчук”…

На пръв поглед подвигът на Вежди в подмазвачеството и глупотевенето е недостижим, но не и за академичния гений на угодничеството у нас. Научно е доказано това, както научаваме от същия източник. „В понеделник премиерът, който е пожарникар и доктор на науките със защитена дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав“ във висшия институт на МВР, получи и друго високо признание. Това стана при връчването на договори за финансиране на висши училища и институти към БАН по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Директорът на института по роботика акад. Чавдар Руменин му благодари с думите: “Искам да ви каза нещо интересно, д-р Борисов. Вие днес прекарахте нова магистрала – магистралата на духа. С тези пари, които ние получаваме, ще имаме възможността да развием роботиката, системното инженерство в направление, което да е хармонизирано с европейските критерии”.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.