Мишо Шамара: Абе, палячовци, какви сте вие?! Ще ги победим с усмивка

Бойко, брат ми, тези 100 млн. за подслушване да ги беше дал на пенсионерите, казва рапърът

Мишо Шамара позира за снимка за интeрвюто в е-vestnik. Снимка: Невена Борисова

Мишо Шамара е един от създателите на групата „Гумени глави”, чийто касетки се предаваха като манна небесна сред тийнейджъри през 90-те. Никога не е бил приеман еднозначно заради скандални музикални текстове и поведение. Преди година и половина срещу него почна досъдебно производство, защото СЕМ сезира прокуратурата след участието му в предаване на Мартин Карбовски. Това съвпадна с излизането на острата, социално-насочена песен „Сърцата ни”. След това започнаха коментари за текста на „Бяло, зелено, червено”, чийто автор е рапърът Конса (песента е кавър на американска песен). Шамара е заплашен по чл.108, ал. 2 от НК, гласящ, че който по някакъв начин опетни герба, знамето и химна се наказва със затвор до 2 години или глоба до 3 хил. лв. И досега не е напълно изяснено кои точно са причините за разследването. Има спекулации дали това е заради част от текста: „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.“
Шамара е викан три пъти на разпит в последната година и половина. Някой медии реагираха подозрително остро със заглавия от вида на: „Шамара го грози затвор заради цинична гавра с българското знаме”.
Чакам Шамара за интервю, докато той говори в телевизионно предаване и наблюдавам в студийна кабинка какво говори. Като тийнейджър през 90-те години и пряк свидетел на парчетата му с бликащи рими за коли, жени и пари, се убеждавам, че днес един от най-известните бг рапъри говори за политика, използва думи като бедност, народ, споменава често семейството и децата си. Изказва се остро, пиперливо, на моменти патетично. Нарича нещата със свои имена. Пиар? Изглежда искрен.

–    От кога започна да да пееш песни, засягащи обществени  и политически въпроси?

–    Аз по принцип разсъждавам така. Направихме песента „Сърцата ни” през 2011 г. Когато я пуснахме, имаше гледаемост, защото текстът е мега-силен. После направихме ремикс и видеоклип, и на другата седмица ме викнаха на втори разпит. Сега отново я пуснах в интернет и вече цяла седмица е в топ. Да ти кажа, винаги съм засягал в песните си общочовешко съдържание. Винаги съм отправял закачки към управляващите, ченгетата. В „Куките ме дебнат” пеех, че не ме е.е за всички политици, за мен по-голяма простотия от политиката няма… А може би и аз самият съм израснал като човек. Вече ставам на 40 години и мисля, че нещата, които ме засягат, погледът ми върху живота, са много по-различен отпреди. В периода от „Гумени глави” съм бил на 20 години и са ме вълнували едни неща, сега ме вълнуват съвсем други.

Мишо Шамара със семейството си. Снимка: лична страница

–    Какво се случи по време на разпитите?

–    Питаха ме какво съм искал да кажа, каква е тази песен („Бяло, зелено червено”), кой го е казал това. Дали мисля, че съм опетнявал знамето? Поругаване е, когато знамето падне на земята и го стъпче някой. Моят приятел Комса е направил сравнение с трите цвята… В цял свят, когато горят знамена, го правят като протест срещу управлението. В България той искаше с метафори да покаже в какво политиците превърнаха България. Толкова е просто и елементарно. Аз не съм виновен, че някои хора са прости и не разбират метафората. За това, че не разбраха метафората на Конса, аз ли да лежа в затвора?! То е ясно, че се опитаха да ме сплашат. Имаше висши държавни служители, които идваха да ми се правят на приятели, все едно ми дават съвет да си трая, говориха ми за някакъв параграф, според който наказанието било 10 години. Аз първия път си казах: „Абе, 10 години са много…тук нещо ако стане…”. До момента, в който разбрах, че са ме излъгали… Искам да кажа на хората – прокурорите, политиците, съдиите, ченгетата са корумпирани интриганти. Те не са читави. Те са прогресирали в едни структури, в които единственият начин да се изкачиш в йерархията е да правиш интриги. Нечовечността в тези структури те издига нагоре. Така че – борете се за правата си, защото много от нас могат да попаднат в мелачката на системата. Системата куца, изгнила е и вони! А рибата се вмирисва откъм главата. Просто хората трябва да вярват в себе си и да не „пускат аванта”. Ето, ако аз бях дал „назад”, ако се бях уплашил, като стана това, може би щяха да ме смачкат. И щяха да съсипят човешки живот! Едни деца да стоят без баща, само защото егото на царя, господаря, „асфалт паша”, Господ Бог, там не го знам какъв е, искал всички да го боготворим. Ами не те боготворим, брат! Какво да направя?! Не си нищо повече от един чиновник, който сме избрали. Нищо, ама нищо повече! Дори магистралите не си ги построил ти, ами Европа е дала парите, а ти само си рязал лентите. Стига с тези глупости, с тези фантазии!

–    Казваш: „Ако бях дал назад”. Твоята реакция каква беше, когато започнаха проблемите?

–    Моята реакция беше винаги да казвам това, което казвам – в прав текст. Медиите отразиха вторите разпити отпреди шест месеца, но ги отразиха във Варна, знаеш, че нещо ако не се отрази в София… (бел. ред. – виж тук в e-vestnik). Според мен много голям ефект даде изказването на Станишев в парламента, защото медиите разбраха, че има нещо сериозно. Само да кажа още веднъж – аз не съм фен на БСП и никога не съм бил! Никога не съм харесвал комунизма, нито стария строй. Но в цялата ситуация Станишев и Слави Бинев бяха политиците, които веднага реагираха… Не искам да ги хваля в никакъв случай, но те застанаха зад свободата на словото. Не зад мен! Отсега казвам, че ако един ден влязат пак във властта, ако направят проблеми заради свободата на словото, ще се обърна срещу тях. Просто едни европейски политици постъпиха по европейски начин. Защо трябва, щом Станишев постъпил така, аз да съм платен от него?! Ами не, не съм платен! Не съм платен от никого, нямам намерение да вземам пари от политиката. Не мисля, че този скандал е някакъв плюс за кариерата ми, напротив – аз си работя добре, заведенията няма да почнат да произвеждат повече пари, за да взимам повече. Аз съм стигнал до някакъв лимит и повече от моята работа не мога да вадя, не ми трябва тази реклама. Такава реклама не ща! Работя, имам две деца, храня си ги. Има ново поколение, нов свят и прийомите не ГЕРБ не вървят. Те трябва да разберат едно нещо – светът е хубав, защото е различен, защото всеки има различно мнение, подход, житейски опит, всеки мисли различно.

Мишо Шамара позира за снимка за интeрвюто в е-vestnik. Снимка: Невена Борисова

–    Коя точно е причината за досъдебното производство?

–    Първо, тези от СЕМ трябва да изяснят причината, защото първо казаха, че не били сезирали прокуратурата, после, че са я сезирали, после не знам си какво… песента, Карбовски…А в призовката пише, че това е заради опетняване на герба и знамето. После казват, че не е за герба, а само заради знамето. Аз не знам какво е и защо е…

–    И досега не се знае каква е причината?

–    Мога да ти кажа точно каква е причината. Сегашното управление е като еднолична диктатура. И дори самият „диктатор” да не съзнава, че е диктатор, хората около него са изпаднали в някаква параноя, че трябва да смажат всеки, който не боготвори божеството. Оттам идва целият проблем, просто егото е проблем на държавата.  Аз виновен ли съм, че е много смешно всичко това?! В България в момента има страх….Аз не познавам нито един човек, който да харесва тази партия или управлението й. А аз познавам ужасно много хора.
Нали се казваше в „Шоуто на Слави”, че е издадено нареждане да пишат коментари в интернет. Това го каза един пич от Америка, някакъв компютърен специалист. Заповед ли е това, нямам представа… И изведнъж в моя Фейсбук (виж тук) виждам едни празни профили, които почват да ме псуват по супер селски начин, даже имаше такива коментари, в които кълнат децата ми. Отварям например един профил и виждам някаква лелка, примерно шефка от Топлофикация, член на ГЕРБ. Откога 55-годишните лелки изявиха такова желание да влизат в моя Фейсбук, да говорят на политически теми и да обясняват едва ли не, че Станишев ме бил купил?! Не, приятели, искам да ви кажа, много внимателно слушайте. Искам да ви кажа, че аз не съпортвам БСП, а свободата на словото. Без пари. И Слави Бинев занесе този проблем в Брюксел, сега ще има пресконференция в Страсбург, на 24 октомври. БСП застанаха зад свободата на словото. А аз не съм очаквал, защото медиите се опитват да създадат такова мнение, а и аз не съм политически кой знае колко в час. Една истинска обслужваща корпорация – това е новото управление. Тях въобще не ги е.е за малкия човек. Но малкият човек ви е избрал, малкият човек ще ви набие един шут в г.за… Вие се забравихте… Забравихте кои сте и че всички ние ви обичахме в началото, защото видяхме някаква светлина. Както се казва, властта и парите не отиват на всеки човек. Едно „извинявай” можеше да спре толкова много глупости, които се изсипаха. Може ли такова нещо – ние, рапърите, да се осмеляваме да не харесваме властта?! Ама може ли такова нещо – да не мисля аз като Памела Андерсън, че Бойко Борисов е хубав мъж?! Ами не мисля! Що, проблем ли има?! Какво толкова стана?! В затвор да лежа две години – защото не ви харесвам?!

–    Какво е мнението ти за медиите?

–    Не можеш да си представиш колко съм disappointed. Тяхното поведение е отвратително, угодническо. По този начин те самите губят хората си като „фенове”, защото хората не са слепи, не са глухи. Винаги ще има и крайни хора, които няма да разберат и една десета от това, което казвам, ще кажат: „Този Шамар на какъв се прави. Той е тъпак, боклук…!”…И са напълно в правото си да го кажат, защото всеки има мнение. Аз, ако съм на власт, тези същите хора да тръгна да ги вкарвам в затвора ли? Защото са казали, че Шамара е тъп?! Напротив, светът е шарен, красив, приемете го такъв!

–    Повечето медии според теб опитват ли се да изкривят това, което казваш?

–    Медиите са страхливи, навсякъде гледат да извъртят нещата. Те се опитват да превърнат това в естетически спор – хубава ли е песента или не е. Като изцяло искат да избягат от истинския проблем – дали някой има право да цензурира думи, особено в художествено произведение. Както Слави Трифонов каза: „Защо на Славейков продават „Моята борба” на Хитлер, пък Шамара трябва да влезе в затвора?”.

Мишо Шамара с двете си деца. Снимка: лична страница

Искам да използвам момента, да благодаря на Слави. Навремето не съм предполагал, че е мъжкар и пич, който може да държи до дупка на позицията си. Може който каквото иска да говори, няма идеални хора, но свободата на словото е стълб на демокрацията, това е едно от най-важните неща в демокрацията, това ни отличава от тиранията, диктатурата. А в момента живеем като в диктатура.  Конса като автор, ако не се е изразил така, че всички да го разберете, това не значи, че трябва аз да вляза в затвора! Дали е естетично или не – това е въпрос на вкус. Не може г-н Пингвин, Папийонка, Лозанов, да ми обясни кое е естетика, защото той самият е нелеп. Човече, все едно аз, ако не те харесвам и в един момент съм на власт, да те вкарам в затвора, защото си с папийонка и си пингвин-Айнщайн, защото изглеждаш нелепо, защото си по-различен от нас и ти харесва да ходиш на „цигу-мигу”. За това да те вкарам в затвора? Ами добре, един ден, ако рапърите сме повече, да вкараме всички оперни певци в затвора ли, защото не пеят рап?! Вие сте смешни, бе, хора! Направо не знам дали знаете колко сте смешни!

–    Какво мислиш беше същинският проблем? Изречението за ГЕРБ ли?

–    Това е една от основните причини според мен – за герба и ГЕРБ. Но аз не мисля, че трябва да ги ядосва това, защото според мен „поругаване” на герба е самото име ГЕРБ – на партията. Защото тази партия не е национална, тя не е за цяла България. Има хора с различно мислене, хора, които харесват други политически сили. Това няма нищо общо с герба. Това е безочие, наглост, лицемерие. Тези хора не са в час. И аз съм напълно наясно, че в момента ме „чакалят”, слушат, мислят, разработват…?

–    „Слушат” ли каза?

–    О!… Аз това обяснявам: „Бойко, брат ми, ако в момента четеш, тези 100 милиона, вместо за слушане, да ги беше дал на пенсионерите, щеше да спечелиш три пъти изборите”
И най-тъпото е, че с моите пари, като данъкоплатец, те се опитват да вменяват мнение чрез медиите против мен. Тези пари не са с цел да служат на държавата, защото нито един кой знае какъв бандит не е влязъл в затвора. За какво подслушване ги дадоха тези 100 млн.? Да бяха ги дали на бабите и дядовците ни, дето умират от глад! Хлябът ще е безплатен за години със 100 млн. за цяла България?

–    Как ще подходиш след цялата шумотевица занапред?

–    Ако всички медии имат милионен ресурс, аз имам само един  микрофон и мозък в главата си за рими. Аз ще действам с рими. Да видим какво ще се  случи. Аз съм убеден, че който е тръгнал срещу народа, той е загубил. Аз ще кажа думите, които народът иска да каже. Много се смея как с едно старо лаптопче и с интернет от 20 лв, оборвам и излизам на контра на мултимилионната пропагандна машина, която е толкова проста, с толкова прости хора. Искам да е ясно на цялото българско общество, че щом един тъп рапър като мен, едно просто момче от ниските слоеве на обществото, може да се опълчи и да каже: „Абе, палячовци, какви сте вие?! Ще работите за народа! Ще се държите възпитано!“ Аз съм рапър, мога да се държа, както си искам. Ама вие? Вие трябва да се държите добре с народа, защото народът ви е избрал.

–     Значи предстоят песни?

–    Предстои песен, песни. А във Фейсбук създадох едно движение, лого, вие ще го видите… Искам да призовем всички, които са свободомислещи. След това нещо ужасно много хора започнаха да ми пишат, да казват, че стоят зад мен. Защото това, което аз изкрещях, е  нещо, което много хора искат да изкрещят. И възрастовата граница на подкрепата за мен е огромна, от 20 до 60 години. Някои хора казват, че не ме харесват като рапър, но са готови да са с мен. Искам да кажа на тези хора, че ще победим с усмивки. В цял свят се вижда, че насилието не дава резултат, а ние сме по-умни и ще победим с усмивки.
Аз си мислех дали да не направим протест, в който всеки с микрофон да разказва вицове за Бойко.
А инициативата във Фейсбук е „Движение за мирна съпротива, несъдействие, неподчинение” и т .н. Вдъхновен съм от Мартин Лутер Кинг, Махатма Ганди. Злото може единствено да бъде победено с усмивка. Като ме обиждат, като се опитват да ме съдят, предизвикват в мен гняв, а аз искам да го укротя… Но каквото повикало такова се обадило, и аз съм човек и си изпускам нервите… Представи си какво напрежение изпитвам, какво ми е, виждаш каква огромна пропагандна машина се опитва да ме смели.

–    По-рано каза, че проблемът се разчува навън?

–    В интерес на истината хора от американския шоубизнес застанаха зад мен, един от най-модерните рапъри в момента например Фредо Сантана застана зад това, Джим Джоунс. Някои от най-големите играчи в шоубизнеса, модерния хип-хоп, изразиха подкрепа. В моя Фейсбук се вижда колко хора са изразили видео подкрепа. В момента рапърите от Германия, Гърция се събират да дадат видео изявление. Сестра ми живее в Щатите и каза, че и там се споменава това, в едно френско радио говориха за мен, в Би Би Си говориха.
Аз нямам възможност да давам назад, защото един ден какво ще кажа на сина ми?! Ако искат държава от поданици, поклонници, окей, ама са сбъркали държавата, защото българите не сме такива, ние сме горди хора и сме мъжкари! Трябва да се събуди мъжкарското в хората. Е… му майката! Може да съм метър и шейсет и пет висок, джудже, може да съм с цайси, може да съм тъп, какъвто и да съм, ама като кажа, че ще хапя, ще хапя и ще ги чакам в ада при мен.

–    Имаше период, в който живееше в САЩ и се върна в България. Защо избра да се върнеш?

–    Аз съм интернационален човек, искам да съм в цял свят. Където мога бих работил. Искам, като си дойда в България, да се чувствам добре. Не искам нищо повече от един нормален живот. Отдавна съм надмогнал детските си мечти, искам да си възпитам дечицата като честни хора! Искам преди да умра, да се усмихна и да си кажа: „Ей, колко беше яко!” Спомням си, когато си говорех с един приятел през ’96-а година, беше си дошъл от Австрия, и ме пита за какво мечтая. Аз му казах, че мечтая да мога да си позволя всеки ден да пия натурален сок. Сега мога да пия всеки ден натурален сок, но това е нищо, защото ние искаме да живеем в модерния свят, където това наистина е нищо. Щастието не се състои само в това на теб да ти е хубаво. За в бъдеще искам да не мислим за храната и за тока. Говоря за всички ни.

–    Как те промени случилото се?

–    Аз цял живот съм пял това, което ми е в главата, което ми се случва. Почти никога не съм пял за теми, които не ме вълнуват. Свободата на словото е една от основните свободи, за които трябва да се борим. Да, обаче аз видях какво е да искат да те натиснат само, защото говориш. Аз наистина видях пред себе си тези две години затвор като опция.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.