Румъния трябва да се бори, за да превърне присъединяването си към Европейския съюз в успех

в. Журналул национал

Къде изчезнаха еуфорията и оптимизмът, които характеризираха Румъния на прага на присъединяването към Европейския съюз през 2007 г. – кулминационната точка на смелата борба за свобода и премахване на комунизма? Двайсет и три години след падането на Желязната завеса Румъния е пълноправна членка на ЕС, в която обаче все още се откриват следи от потискащото минало.

Румъния постигна значителен напредък в периода веднага след присъединяването, но ентусиазмът от принадлежността й към ЕС спадна драстично в последно време – с почти 10 процента, до голяма степен заради пристрастните и неуместни изявления на някои членове на Европейската комисия във връзка с неотдавнашния вътрешен процес на импийчмънт на президента.

Румънската съдебна система продължава да бъде уязвима. Комисията публикува през юли доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който извади на преден план серия безпокойства. Очевидна е нуждата да се увеличат усилията за слагане на край на тази вътрешна култура на корупция и политически фаворитизъм, която властва в страната като злокачествен тумор и й пречи да укрепи напредъка си.

Имаме примерът на Гърция – изключително красноречив – за това, което може да се случи на една страна членка, която е игнорирала твърде дълго време корупцията и политическия клиентелизъм.

Външният имидж на Румъния получи нежелан обрат това лято, когато политическата сцена стана истинско бойно поле между основните политически сили. Яростта и враждебността преобразиха румънското общество и създадоха невероятни разногласия, дори между приятели и семейства.

Този факт в действителност не донесе ползи на никоя партия, още по-малко на президента, чиято първостепенна роля би трябвало да е на носител на едно надполитическо послание за единство, а не за разединение, както се случи. А основният нежелан ефект на отрицателната реклама във връзка с този диспут се материализира в ново отлагане на присъединяването на Румъния към Шенген.

Възприятието за всеобща корупция и административна неспособност може да окаже разрушителен ефект върху трудния процес на запазване на европейските средства за следващия планов период. Докато бюджетът на ЕС е под огромен натиск за намаляване на разходите, в Румъния нивото на усвояване на структурните и кохезионни фондове остава под 10 процента (през септември 2012 г.).

В този контекст са необходими концентрирани усилия от страна на румънските власти, които да покажат, че страната може да изхарчи ефикасно и възможно най-скоро все още неусвоените еврофондове, ако иска да претендира за същото ниво на финансиране от страна на ЕС в сложния процес на договаряне на многогодишния бюджет.

За Румъния е контрапродуктивно да продължава с аргументите, изразявани през последните месеци. Страната трябва да се концентрира върху бъдещето, върху парламентарните избори през декември. Румънците сега са нетърпеливи да видят кои са онези политици, които ще защитават интересите им, и кои се интересуват само от личното си издигане. Имат право да поискат само професионалисти да имат достъп до публичните длъжности.

Нещо повече, системата и структурата на една демократична държава трябва да осигурят разделението на властите в държавата, независимостта на съдебната система и достатъчно лостове, за да се гарантира, че вече не съществува възможност за политически и административен монопол на национално ниво.

Румъния е важна като площ страна в ЕС, има съществени ресурси и икономически потенциал, който не може да бъде пренебрегван. Качеството на членка на ЕС и отварянето към световния потребителски пазар представляват за Румъния огромен шанс. Но за да се радва на всички тези ползи, страната има нужда от конкурентоспособна индустрия, солидна инфраструктура и развита комуникационна мрежа, качествена образователна система, здравословна политическа среда, стабилна съдебна система и сериозни инвестиции.

Има важни предизвикателства, с които самият ЕС трябва да се справи в този труден период, в който се мъчи да сложи край на една политическа и финансова криза, която изглежда безкрайна и която виси като воденичен камък в Европейската стратегия 2020 за конкурентоспособността и икономическия растеж. Всяка страна членка е отговорна за иницииране на реформите, които да осигурят предпоставки за икономически растеж.

Европейските либерали са подкрепяли и продължават да подкрепят твърдо Румъния в процеса на европейската интеграция. Ред е на Румъния да спази обещанията и амбициите си, с които пое по пътя, за да си осигури успех. А това нещо трябва да бъде приоритет номер едно на страната в предстоящите месеци.

БТА

* Ги Верхофстад е лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент и бивш премиер на Белгия (1999-2008 г.)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.