Обама си върна жените на втория дебат

Ройтерс

Барак Обама и съпругата му Мишел си наливат бира в ирландски пъб. Снимка: Белия дом

В момент, когато социологическите проучвания сочат, че жените пренасочват подкрепата си към Мит Ромни, президентът Барак Обама отправи вчера настойчиво послание към тях, което доведе до неловки моменти за републиканеца и до нова любима популярна фраза в социалните медии.

Във втория дебат преди президентските избори на 6 ноември Обама наблегна сериозно на въпроси като равното заплащане за жените, контрацепцията и правото на аборт. Тези теми не присъстваха на първия дебат на 3 октомври, когато Ромни засенчи президента демократ.

След първия челен сблъсък Ромни спечели преднина пред Обама в проучванията на общественото мнение и излезе напред в много анкети. Социологически данни на Ройтерс/Ипсос показаха, че подкрепата за демократа сред жените намалява, особено сред омъжените.

Данни за седмицата, завършила на 14 октомври, показаха, че 59 процента от белите омъжени жени подкрепят Ромни за президент срещу едва 30,4 процента за Обама. Това беше промяна от около осем пункта в полза на Ромни в сравнение с резултатите отпреди първия дебат.

При условие че силната подкрепа на жените е важна за надеждите му да бъде преизбран, Обама посвети голяма част от втория дебат на усилия да спечели подкрепата им.

Той спомена пет пъти организацията за женско здраве „Планирано родителство“. Подчерта, че Ромни е обещал да спре финансирането на организацията, която осигурява контрацепция и аборти, но и основни услуги като преглед за рак.

Ромни отвърна на удара, като заяви, че ще помогне на жените, а и на всички американци, като подобри затруднената икономика. Но републиканецът представи по-малко конкретни подробности по женските проблеми, отколкото Обама, и на моменти изглеждаше разколебан.

„Всичко, което Ромни беше спечелил през последната седмица – седмица и половина, го загуби снощи“, каза Дженифър Лоулес, директор на института „Жените и политиката“ в Американския университет. „Барак Обама беше невероятно силен в апела си към жените и успя да хвърли сянката на съмнението върху изявленията на Мит Ромни“, заяви тя.

Един от най-паметните моменти на вечерта беше, когато запитаха Ромни как ще осигури равно заплащане за жените. Той отговори, като си спомни как като губернатор на Масачузетс бил загрижен, че всички кандидати за неговата администрация са мъже.

„Обърнах се към редица женски организации и казах: Можете ли да ни помогнете да намерим хора. И те ни донесоха цели папки, пълни с жени“, заяви Ромни. Леко неуместният отговор на Ромни взриви социалните медии. Потребител с прякор „Ромни/Папки“ създаде свой профил в Туитър и привлече над 31 000 последователи по-малко от час след края на диспута.

Ключовата фраза „папки, пълни с жени“ беше една от десетте най-често използвани в социалните медии. Демократите заявиха, че от отговора на Ромни явно личи, че в близкото му обкръжение е имало малко жени и че кандидатът не е засегнал пряко въпроса за равното заплащане.

„Не мисля, че той засегна по същество въпроса, който наистина би променил нещата и беше важен в разговора“, заяви изпълнителният директор на левичарската фондация за действие „Център за американски напредък“ Тара Макгинис.

Ромни разказа също как предложил гъвкаво работно време, така че шефката на кабинета му да може да е с децата си, когато се приберат от училище.

Думите на Ромни звучаха сякаш „бяха отпреди 50 години“, заяви Кристин Уилямс, медицинска сестра от Шейкър Хайтс, Охайо, която гледаше дебата по телевизията на специално парти в ключовия за изборите щат. За разлика от него, „когато Обама говори за това, кара душата ми да пее“, каза тя.

Ромни многократно повтори, че милиони жени са загубили работата си за четирите години на президентството на Обама. „Днес има 3,5 милиона повече жени, живеещи в бедност, отколкото при встъпването на президента в длъжност“, каза той.

„Това, което можем да направим, за да помогнем на младите жени и на жените от всички възрасти, е да създадем силна икономика, толкова силна, че работодателите да се стремят да намерят добри работници, да ги наемат и да се адаптират към гъвкаво работно време, което дава на жените възможности, които иначе не биха могли да си позволят“, заяви той.

Обама подчерта своята подкрепа за Закона Лили Ледбетер за справедливо заплащане. Това беше първият законодателен акт, който той подписа като президент и който гарантира равно заплащане за работничките. Ромни отказва да отговори дали подкрепя закона.

Според анализатори представянето на Обама вероятно ще спре загубата на подкрепа сред жените избиратели. „След тази вечер вероятно ще видим известно движение сред жените в посока към Обама“, каза Сюзън Карол, старши изследовател в Центъра за американските жени и политика към университета „Рутгерс“.

„Мисля, че някои жени видяха онзи Обама, когото се надяваха да видят, и бяха разочаровани, че не са го видели при първия дебат“, заяви тя.

В анкета на демократическия институт „Лейк рисърч партнърс“ жените са избрали Обама за победител в дебата с 56 срещу 34 процента за Ромни. Мъжете също са посочили за победител Обама, но с по-малка разлика – 49 срещу 43 процента.

Ромни решително оспори обвинението на Обама, че се „чувства по-удобно, ако политиците във Вашингтон вземат решения за здравния избор, който правят жените“. Той натърти: „Всяка жена в Америка трябва да има достъп до контрацептиви. Твърдението на президента за моята политика е погрешно.“

Обама спечели точки, като спомена работещите си майка и баба и децата си. „Имам две дъщери и искам да се погрижа те да имат същите възможности като всеки син“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.