Пушенето: избери да не го избереш

в. Известия

Всички прогресивни държави потеглиха отдавна на война с пушенето и я спечелиха много бързо на всички фронтове. Попритиснаха тютюнопроизводителите, забраниха на пушачите да димят по ресторанти, кафета и барове, поведоха активна скрита и явна пропаганда срещу пушенето. Естествено бе само въпрос на кратко време Русия – също прогресивна все пак държава, официално да му обяви война.

Още в края на август се разбра, че тази война ще започне всеки момент – тогава вълкът от „Ну, погоди!“, жнзш закоравял пушач с гласа на Анатолий Папанов, за малко да стане персона нон грата на телевизионния екран чак до 23.00, понеже дими обилно в кадър. Пък и докога да търпят непушачите дима от многобройните цигари и различни тютюневи изделия, който им люти на очите по сладкарници и други обществени места?

И ето че вчера в блога на премиера Дмитрий Медведев бе качен седемминутен клип за инициативата срещу тютюнопушенето в Русия. Посочено бе, че до началото на ноември правителството ще разгледа законопроект „За защита на народното здраве от последиците при употреба на тютюн“, разработен от Министерството на здравеопазването. Проектът предвижда бойни действия по няколко фронта. Всъщност представлява типичен военен план срещу пушенето – както вече казахме, разработен и вече успешно осъществен на Запад.

Набелязано е, първо, далеч по-строго данъчно облагане за производителите на тютюневи изделия; второ, няма да е разрешена ОТКРИТАТА реклама на тютюн (също много правилно – т. нар. product placement активно се практикува на Запад и никой не го е забранил), а покрай нея и различните рекламни акции като безплатно раздаване на цигари; трето, ще бъде забранено да се пуши на обществени места. От тютюневия дим ще бъдат очистени изцяло и всички сгради, в които са разположени органи на държавната власт.

Дмитрий Медведев публикува и впечатляваща статистика – все повече жени започват да пушат. Сочи го впрочем и социална реклама, която видяхме в московското метро. Изобразена бе жена с леко вулгарен вид, държаща цигара и пускаща облици дим, а текстът отдолу гласеше: „Вече не е модерно!“ Освен това според премиера все по-често посягат към цигарите и децата, а понякога не само посягат, но и пушат твърде активно.

Медведев предлага и ред ярки образи. Споменава по-специално, че от пушене умират годишно близо 400 000 души – това е горе-долу населението на цял Твер. Излиза, че всяка година от лицето на земята изчезва по един голям руски град. Трудно е наистина да откриеш по-добри аргументи в полза на борбата с пушенето.

А тя е необходима – всички са наясно, никой не спори. И Медведев специално изтъква, че нито държавата, нито правителството не воюват с пушачите, а срещу самото тютюнопушене. Все пак обаче това е война, макар – нека го признаем – справедлива. Но както всяка война, тя също взема жертви. И жертви падат не тютюневите компании, а въпросните пушачи, при все че никой няма нищо против тях. Проблемът е там – с това започва всъщност започва премиерският клип, – че в Русия 44 милиона души са зависими от никотина. И точно тези 44 милиона са жертвите от войната. Е хайде, цигарите доста ще поскъпнат. Най-чувствителен момент ще е да се пропъди пушенето от баровете.

Защото пушенето е нещо повече, отколкото да вдишваш и издишваш вредоносен дим. То представлява и пространство за общуване, символично изпълвано с въпросния дим, сред който пушачите могат да обсъдят последните новини или важни проблеми. И ако щете, дори един вид естетически акт.

Американският кинорежисьор Джим Джармуш, нарекъл своя чернобял калейдоскоп от скечове „Кафе и цигари“, успя точно да улови тази „цигарено-кофеинова естетика“. И едното, и другото всъщност е вредно. Седнали в кръчмата обаче, хората често вкусват с наслада и едното, и другото. И ако не можеш да запалиш, барът става някак стерилен, губи своята атмосфера и в крайна сметка онова, заради което е създаден. Доскорошното предимство на Русия в сравнение със Запада бе тъкмо в това, че в баровете можеше спокойно да се пуши. Сега в руските барове ще може да се пуши до 1 януари 2015 г.

Ще направим една забележка. Има смисъл например да изкореним изцяло възможността да се пуши по ресторанти и кафенета – но пък баровете нали са предназначени за употреба на алкохол, нали самата атмосфера е предразполагаща, защо да не запали човек? Така пълнолетните пушачи ще получат шанс да се отърват от страхотните притеснения, на които ги подлагат непушачите. Също и шанс да избегнат взаимната омраза.

Да възпираш от пушене хората в баровете наистина е ужасно. Съответните мерки, наложени в САЩ, са осъществена антиутопия, един вид пряка проява на „позитивен тоталитаризъм“. Забраната да се пуши напомня всичкото множество книги и филми, в които лишават хората например от емоции, защото те уж предизвикват войни и други лоши неща.

Естествено в хорското съзнание отдавна вече е наложен образът на ужасното тютюнево лоби, каквото виждаме примерно във филмите „Вътрешен човек“ на Майкъл Ман и „Благодаря за пушенето“ на Джейсън Райтман. Но всички тези приказки за интриги на тютюневото лоби трябва да бъдат уравновесени с дискусии за антитютюневото лоби.

Защото антитютюневото с нищо не е по-добро от тютюневото, както ни разказа анимационният сериал „Саут парк“: най-върлият антипушач в Америка, режисьорът Роб Райнър, е показан като маниак, готов на всичко, за да отнеме на хората свободата да избират – дали да пушат или не. За да докаже на всички колко е вредно пушенето, героят, представящ Райнър, кара едно момченце да пуши в кадър, а после планира да го убие и да хвърли вината върху тютюневите компании.

Точно тук трябва да посочим единствения спорен момент от изказването на Медведев. Премиерът специално подчертава, че изобщо не може да се говори за тютюнопушенето като свободен избор на един зрял човек. Това не е така. Независимо с какво е съпроводен процесът на избор у един ЗРЯЛ човек, това е свободен избор. Не става дума само за 44-те милиона души в Русия, а изобщо за всички зрели хора. Нали се очаква все пак да осъзнават, че увреждат здравето си. Да отнемеш на хората избора – дори избора да пушат или не, – в известен смисъл значи да рушиш основите на демократичната култура.

Прочее, в очакване на 1 януари 2015 г. изберете засега самостоятелно да не избирате пушенето – докато още има избор. И между другото, пушенето убива; повишава и смъртността от сърдечни и белодробни болести.

Още по темата: Русия забранява тютюнопушенето

Правителството на Русия одобри законопроект, според който от 2015 г. ще бъде забранено тютюнопушенето на всички обществени места в страната, включително в кафенетата и ресторантите, предаде ИТАР-ТАСС. „Това е голям проблем и ние се отнасяме към него много лекомислено“, каза премиерът Дмитрий Медведев на правителственото заседание. По думите му Русия „трябва да се придвижва в цивилизована посока, както прави целият свят“.

Премиерът отбеляза, че една пета от членовете на правителството пушат, което е по-малко от дела на пушачите в Русия, възлизащ на една трета. „Това ще даде резултат и този резултат се измерва със запазения живот на голям брой хора“, предрече Медведев ефекта на предлагания закон. Антитютюневият законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане в Държавната дума (парламента), предвижда поетапно въвеждане на ограничителните мерки. Някои от тях ще влязат в сила едновременно с приемането на закона, а други ще бъдат въведени от 1 юли 2014 г. и 1 януари 2016 г.

Дмитрий Медведев цитира статистически данни, според които 44 милиона руснаци са пушачи, а Русия е вторият в света пазар на тютюневи изделия по обем след Китай. Той отбеляза, че чуждестранните тютюневи компании са акцентирали върху продажбата в Русия на т. нар. женски цигари, в резултат на което са удвоили продажбите си за сметка на жените и децата.

Според руския премиер от 1992 г. до 2010 г. броят на пушещите рускини е нараснал трикратно – от 7 до 22 на сто от жените. Медведев добави, че от 1993 г. насам възрастта, на която гражданите на Русия привикват към тютюнопушенето, е спаднала от 15 на 11 години. Сега две трети от руските юноши и девойки на възраст от 13 до 16 години имат опит в пушенето, а останалата една трета пушат редовно.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.