Референдум за АЕЦ без думата „Белене” – окей. Така или иначе той ще се провали

Искането на БСП много прилича на услуга на руските фирми и Русия

Събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене“. Снимка: в. „Дума“

Задава се спорен референдум за ядрената енергетика, след като от него отпада думата „Белене”. Политическата разправия ще предизвика да се изкаже и Конституционният съд, а накрая всичко ще завърши с безсмислен невалиден резултат. Но с това опасностите с нова АЕЦ в България не свършват.

По закон сега референдум се смята за валиден, ако в него са гласували толкова хора, колкото на последните парламентарни избори. Това означава, че резултатите от него ще са признати, ако гласуват 62% от избирателите. А това е невъзможно, дори да променят закона и като изискване за минимум за референдум да участват 50% от гласоподавателите. Защото за такъв въпрос пред урните няма да излязат повече от 30% от имащите право на глас. (Има вече подобен случай в референдума за петролопровода в региона на Бургас). Дори повече от половината от излезлите да гласуват да кажат „ДА” на АЕЦ, това ще е без значение, защото референдумът няма да е достатъчно представителен.

Сегашни социологически проучвания сочат, че атомните запалянковци сред населението са спаднали значително до около 52%. А само преди година-две бяха към 70%. Значи – до общественото мнение достигнаха гласовете на съмнение, че евентуална нова централа ще произвежда скъп ток, около 5 пъти по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй”. И самата централа ще струва прекалено скъпо, което ще загроби и без това бедната държава. А от целия проект най-доволни ще са руските фирми и Русия като цяло.

От проекта „Белене” сякаш няма отърване. Русия шантажира България си иск за 1 милиард евро в международен арбитражен съд. Това е натиск, който се опитва да склони правителството (сегашното или следващото) да приемат строителството на АЕЦ „Белене”. Но финансовият ангажимент на държавата по този проект така ще надуе дефицита, че ще излезе извън всякакви критерии. А ползата от новата АЕЦ е съмнителна. Скъп ток, плюс излишък от ток, който няма сигурни пазари за износ.

И точно в този момент, докато ГЕРБ и БСП се карат за въпроса за референдума, като гръм от ясно небе дойде новината, че шеф от НЕК пратил писмо до кмета на Свищов за подготовка за изграждане на далекопровод, който да свърже „бъдещите мощности на площадката на АЕЦ „Белене“ с енергийната система на България.“
Трудно е да се окачестви какво е това. Наистина, кой държи властта в тая държава? Някакви шефове от НЕК си придвижват строителството на АЕЦ „Белене”, сякаш не е имало замразяване на проекта, не се подготвя референдум и т. н. Сините обвиниха правителството, че тайно с БСП строят „Белене”. Министърът на икономиката и енергетиката каза, че това е саботаж и ще уволни съответните шефове в НЕК.

Протест срещу строителството на АЕЦ „Белене“ в София. Снимка: e-vestnik

Но, така или иначе, за площадката в Белене, ако там ще има АЕЦ, държавата трябва да изгради далекопроводи, които по стари сметки отпреди години ще струват около 600 млн. долара.

Преди евентуален референдум ще се ориентира ли обществото в тази трудна за обясняване материя?
Дали наистина във въпроса трябва да се съдържат думите „площадката Белене”?
Мнозинството на ГЕРБ в правната комисия на парламента реши въпросът за референдума за АЕЦ да бъде:
„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.
От въпроса отпадат думите „на площадка Белене”, както е внесен от социалистите.
Получава се недоразумение. От БСП са събрали над 500 хиляди валидни подписа под такъв въпрос за референдум, а мнозинството на ГЕРБ го отхвърля.
От ГЕРБ твърдят, че такъв въпрос е противоконституционен, затова отпада думата „Белене”.
Дали е противоконституционен или не, в случая не е толкава важно.
Важно е, че не може да се обвързва отговорът точно с площадката в Белене. Народът може да си каже думата дали иска ядрена енергетика, приема ли риска от атомна централа.
И с новия въпрос има уловка – „нова ядрена централа“ по смисъл не включва площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Ако народът каже „НЕ“ на „нова ядрена централа“, това означава ли, че може да се разширява старата с още 1-2 блока?

На подобни референдуми в Италия преди години народът отхвърли АЕЦ и там те бяха затворени. Австрия е изключила с конституцията си атомната енергетика. Неотдавна литовците казаха в референдум „НЕ” на ядрената енергетика. В Германия по план закриват постепенно всичките си ядрени централи.
България обаче по-скоро иска да следва примера на Франция, където засега не се тревожат особено от атомните си централи. Макар че и там след няколко местни дребни аварии и голямата авария в Япония, привържениците им чувствително намаляха.

Затова у нас референдумът за АЕЦ трябва да се предхожда от много обширни дебати, в които да се чуят всички предупреждения.
Практиката досега е показала, че медиите манипулират обществото в полза на АЕЦ. Дори след аварията във Фукушима беше организирана мощна пропагандна кампания в българските медии, в която ни обясняваха всеки ден от телевизиите, че АЕЦ в Белене ще бъде най-безопасна в света.

Искането на БСП за референдум с конкретен въпрос за Белене много прилича на услуга на руските фирми и Русия. Сякаш някакво мощно лоби владее тази партия и я използва като инструмент. Това ли е най-важният въпрос за тях, за най-голямата опозиционна партия?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.