Сантос и Хименес носят мир на Колумбия

Франс прес

Президентът Хуан-Мануел Сантос и водачът на ФАРК Тимолеон Хименес – двама ветерани от дългогодишната въоръжена схватка между държавата и партизаните, изненадаха Колумбия с прагматизма си, слагайки начало на мирния процес, започващ в четвъртък в Осло.

Шейсет и еднагодишният десноцентристки лидер Сантос пое президентския пост през 2010 г., след като бе министър на отбраната в кабинета на бившия президент Алваро Урибе (2002-2010), през чието управление левите партизани понесоха най-тежки удари.

Като шеф на военното ведомство той без колебание разпореди през 2008 г. да бъде бомбардиран лагер на марксистите от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) на еквадорска територия. При атаката загина вторият по ранг човек в партизанските сили Раул Рейес, което доведе до скъсване на дипломатическите отношения с Кито.

Син на заможно семейство от столицата Богота, Сантос е следвал икономика в САЩ и Великобритания, после е работил в сп. „Тиемпо“, а през последните 20 години е ръководил различни министерства.

След като стана президент, той отново даде зелена светлина за военни операции; през 2010 г. бе убит военният лидер на ФАРК Хорхе Брисеньо, известен като Моно Хохой, а следващата година – Алфонсо Кано, върховният водач на бунтовническата групировка. Кано загина в момент, когато държавата и партизаните вече бяха предприели стъпки за сближаване с оглед да започнат диалог, сподели в края на септември самият президент.

„Наложи се да взема твърде трудно решение. Бяхме обкръжили този ръководител. Как да постъпим? Тогава казах: „Правилата са си правила; ако искаме да успеем, трябва да сме наясно с правилата на играта и да постоянстваме в усилията“, обясни той.

Сантос, който е племенник на бившия президент Едуардо Сантос (1938-1942), е отраснал в „либерална и републиканска“ среда и никога не е демонстрирал „радикални възгледи“, изтъква за АФП политологът Фернандо Хиралдо.

„Министерството на отбраната бе в очите му задължителен етап по пътя към президентството (. . .), а целта му е да остане в паметта на поколенията; за да я постигне, той трябва да осигури мир в Колумбия след 50-годишния конфликт“, пояснява аналитикът.

***

Петдесет и тригодишният Тимолеон Хименес, познат също с прякора Тимошенко, наследи през ноември 2011 г. Алфонсо Кано начело на партизанското движение и реши да продължи контактите с правителството.

Известен като шеф на разузнаването на най-старата въстаническа групировка в Латинска Америка (основана през 1964 г.), той е най-младият член на върховния й орган – Секретариата на ФАРК. Наблюдатели виждат в него военен командир, но същевременно и политик.

„Тимошенко не е радикал, по-скоро спада към прагматичното крило на ФАРК, и за разлика от Кано не е догматик“, смята Ариел Авила, изследовател от организацията „Нуево Арко Ирис“, специалист по колумбийския конфликт.

„Той винаги е бил предразположен към уреждане на конфликта чрез преговори. Усеща, че е на висотата на положението в политически план, и се надява ФАРК успешно да се превърне в политическо движение“, добавя експертът.

Тимолеон Хименес, с истинско име Родриго Лондоньо, е бивш комсомолски активист, получил идеологическа подготовка в Съветския съюз. През 1979 г. се завръща в Колумбия и става член на ФАРК. За две години се издига до командващ фронт. През 1982 г. – 23-годишен, влиза в 30-членния щаб на въстаниците, а на 26 години се нарежда сред седмината командири от Секретариата.

В началото на 2012 г. Тимошенко изпрати до президента послание, в което прикани Сантос да организира „хипотетична маса за разговори“; няколко дни по-късно по настоятелно искане на държавния глава бунтовниците склониха да не отвличат вече цивилни за откуп.

През април ФАРК освободи държаните най-дълго заложници – група от 10 полицаи и военни. Сантос призна тогава, че партизаните са дали сериозен знак за добра воля – но все пак недостатъчен.

Междувременно – още от началото на годината, в Хавана се водеха тайни консултации; стигна се до предварително споразумение, въз основа на което в четвъртък започват официални преговори в Осло.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.