Подаръкът на Путин за терористите

Ще има доста губещи от скорошното решение на Русия да сложи край на сътрудничеството си с Вашингтон по програмата за унищожаване на ядрени и химически оръжия, останали от Студената война. Сега федерацията ще трябва сама да плаща за тези дейности. САЩ ще загубят финансово най-изгодния начин за намаляване на ядрената опасност, който досега е бил откриван. А светът трябва да гледа как необезопасените оръжия и материали на Русия изкушават всякакви терористи да ги купуват или крадат, за да ги използват в бъдещи нападения.

Програмата за сътрудничество в ограничаването на заплахата от ядрено и химическо оръжие, от която Русия иска да излезе следващата пролет, е в центъра на така наречената инициатива „Нън-Лугар“, приета от Конгреса през 1991 година. Този набор от програми осигурява американско финансиране и експертен потенциал на страните от бившия Съветски съюз, за да им се помогне да унищожат или обезопасят уязвими ядрени и химически оръжия, материали и обекти.

През последните десетилетия те спомогнаха за деактивирането на над 7600 ядрени бойни глави, за унищожаването на 2000 ракети, на които може да се постави ядрен заряд, за преобразуването на 400 метрични тона гориво от обогатен уран в ниско обогатено реакторно гориво и за унищожаването на огромни запаси от химически оръжия. Това излезе на американския данъкоплатец по-малко от 15 млрд. долара за 20-те години живот на програмата – доста по-малко от ежегодните разходи на Пентагона за защита и възпиране на ядрени нападения.

Но работата остава едва наполовина свършена. Прекратяването на тази успешна програма в този момент е проява на твърдоглавие и безразсъдство – и е съвсем типично за злобния, ксенофобски и самоизолационистичен светоглед на президента Владимир Путин. Миналия месец той изгони Американската агенция за международно развитие, която от падането на комунизма спонсорираше програми за човешки права, гражданско общество и здравеопазване. Може би тези програми за гражданско общество се оказаха твърде успешни – и твърде опасни за Путин – за да бъде допуснато съществуването им. Но програмата за ядрено прочистване засяга съществуването на всички ни.

Официалното обяснение за прекратяването й се основава на националната гордост – желанието да се обяви, че Русия сама може да се грижи за тези въпроси без американска помощ. Другото може да е рефлексивното желание на Москва да бъде скрита от очите на чужденци, можещи да видят неща, които Путин и военните му командири не искат да бъдат видяни от тях. Параноята и ксенофобията в Кремъл датира още отпреди комунизма, а сега го надживя с повече от две десетилетия.

Ако Москва ще прекратява програмата за сътрудничество, тя трябва да я замести с адекватно финансирани руски програми. Продължаващото прочистване трябва да се извършва достатъчно прозрачно, за да спечели доверието на света. Понастоящем доверието се дължи на участието на американски компании в тези дейности. Продължаването му няма да е лесно. Но след като създаде проблема, сега Путин трябва да го реши.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.