Учителки съжаляват, че Хитлер не е изтребил циганите

Мургави момчета с портрети

Тази снимка обиколи новинарските емисии и събра стотици коментари във фейсбук. Както виждате, трима ученици, вероятно от ромски етнически произход, държат портрети на трима видни българи. За две от момчетата може да се каже, че извършват действие с картините, което коментиращите в социалната мрежа определиха като „поругаване с историята”.

Написаха се призиви за смърт на тримата, почести към дейността на Хитлер, закани за лична саморазправа и т.н. Всички стандартни неща за подобен род провокация. А провокации като тази сме виждали много пъти. Дори се организира „марш срещу циганските престъпления”.

Впечатление ми направиха коментари на учителка по история и служителка в Дом за медико-социални грижи за деца.

Учителката Анелия Груйчева казва: Как какво – кажи им тъпи ЦИГАНИ, Оххххх, Боооже, Боооже, защо Хитлер не поживя още малко- поне още две години. Нямаше сега да има такива невежи цигани. Сори, че го казвам, че аз съм историк и на такива снимки яко се нервя. Иде ми да ги гръмна, честно.


Въпросната госпожа е „старши учител по история и цивилизация at ПГОСУ (Професионална гимназия по облекло и стопанско управление), град Дупница”, както дословно е написано във фейсбук профила й.

Служителката Tanq Stefanova заявява: „Е те затова уважавам Хитлер !!! Полша ! Освенциим ! Газовите камери …..“


Гореспоменатата „Работи в ДМСГД” и „Живее в Sumen, Shumen, Bulgaria”. Поинтересувах се какво е това ДМСГД и се оказа “Дом за медико-социални грижи за деца” – лечебно заведение за профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и специфични грижи за деца до 3-годишна възраст с хронични заболявания или с медико-социални проблеми. Подготвя децата за осиновяване или връщане в семейство.

Русо момче с портрет

Потресен съм от тези два коментара повече от снимката. Учителка си позволява да призовава към смърт на деца? Тази същата учителка отговаря за възпитанието и живота на учениците по време на часовете си.

Не знам що за ценности трябва да имаш, за да напишеш нещо такова публично. Още повече ако си възрастен човек, и то учител.

Та тези тримата на снимката и те имат учител по история в училище. Ако учителят им се отнася към тях както тази госпожа, не съм изненадан, че не знаят кои са лицата от портретите и се снимат по такъв начин.

Tanq Stefanova пък отговаря за здравето на деца до 3-годишна възраст. С тази почит към Хитлер, дали й е мястото там – да подготвя децата за осиновяване и връщане в семейството?

Според мен трябва да им се потърси наказателна отговорност. Поне дисциплинарно наказание, ако не друго. Все пак вече си имаме член 162, ал. 1 от Наказателния кодекс:

„Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.“

Може и да си въобразявам, но проблемът ми се вижда много сериозен. Не може хора, отговарящи за възпитанието и здравето на децата, да призовават към смърт на други деца и да изказват симпатии към делото на Хитлер. Просто не може. Публично, без грам задръжки, все едно говорят за времето.

Снимката мен не ме обижда. Обиждат ме други неща – основно около управлението на страната, мизерията, новите данъци, престъпленията на властта. Такива неща. Които реално имат значение. За мен историята не е “поругана” от някакви деца с портрети.

Историята ми като българин се поругава с целенасоченото унищожаване на населението чрез данъци, лихви, снижаване на качеството на здравеопазване и образование. Също примитивизмът, липсата на способност за разсъждаване и поддаването на провокации. Това унищожава мен и народа ми. Не някакви деца, снимани с портрети.

От блога на Георги Иванов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.