200 въпроса – на референдуми заедно с президентските избори в САЩ

ИТАР-ТАСС

Близо 200 различни въпроса – от данъците и бюджета до борбата с престъпността и гражданските права, ще бъдат поставени на гласуване по време на изборите на 6 ноември в САЩ. Американците не само ще изберат тогава президент, членове на Конгреса, губернатори и местни законодатели, но и ще участват в референдуми в своите щати. В сряда избирателните комисии от цялата страна окончателно одобриха въпросите, които ще бъдат включени в изборните бюлетини наред с имената на кандидатите за висшите държавни постове.

Някои въпроси могат да ни се сторят маловажни и дори куриозни. Други обаче буквално са на живот и смърт. Жителите на Калифорния примерно трябва да се произнесат дали щатът да стане 18-ия поред в страната, отменил смъртното наказание. Днес в калифорнийските затвори 725 души очакват да бъдат изпълнени смъртните им присъди. Ако се приеме поправка в конституцията на щата, вместо най-тежкото наказание ще ги очаква доживотен затвор без право на помилване.

Избирателите в Масачузетс ще гласуват дали да бъде узаконена евтаназията при безнадеждно болни. Съответният законопроект бе наречен „Достойна смърт“. Анкетите сочат, че повечето жители на щата подкрепят правото човек сам да се разпорежда с живота си.

Същия ден хората в Масачузетс ще вземат отношение по използването на марихуаната за медицински нужди. Референдуми по въпроса ще има също в Арканзас и Колорадо. В Минесота, Мейн, Мериленд и Северна Каролина предстои гласуване по проблема за еднополовите бракове, активно обсъждан през последните години в американското общество. Твърде ожесточени са и дебатите в Арканзас, Мериленд и Орегън, където се решава съдбата на проекти за строеж на казина.

На този фон други въпроси от изборните бюлетини стоят донейде като дребнотемие. Но само на пръв поглед – за местните жители те са важни или от гледище на историческата справедливост, или поради нуждата от защита на гражданските им права. В Алабама например най-сетне се предлага текстът за расовата сегрегация в училищата да бъде изличен от конституцията на щата, приета през 1901 г. А в Луизиана е предложена поправка, гарантираща на гражданите възможността не само да притежават, но и „да купуват, носят, превозват и използват“ огнестрелно оръжие.

Избирателите в Северна Дакота ще решат дали да наложат в щата пълна забрана на тютюнопушенето по работните места и дали жестокостта към домашните животни ще бъде смятана за тежко криминално престъпление. Жителите на Аризона се канят да обявят суверенитет над всички природни ресурси на територията на щата, за да ограничат посегателствата върху тях от страна на федералните власти.

Единственият въпрос, свързан с международните отношения, е поставен на гласуване в Мичиган. В граничния щат е подготвен законопроект, предвиждащ занапред всеки мост или тунел към съседна Канада да се гради само ако получи общонародна подкрепа.

В бюлетините са включени общо 174 въпроса; повечето засягат данъци и акцизи, проблеми на местното самоуправление, заеми за конкретни проекти, дейността на съдилищата и органите на реда. Референдуми за тях ще има не във всичките 50, а само в 37 щата – там, където са разрешени от местното законодателство. Може да се поставят на гласуване практически всякакви социално-икономически въпроси, включително за отмяна на приети вече закони, за одобряване на законопроекти, за отзоваване на изборни длъжностни лица.

„Пряката демокрация“, осигуряваща на избирателите възможността „без посредници“ да участват в решаването на важни политически и икономически проблеми, става традиция и намира широко разпространение в САЩ в началото на 20-и век, когато се налага т. нар. прогресизъм – период на нарастваща социална активност и укрепване на гражданското общество. Оттогава в страната е имало над 2000 референдума. Около половината от поставените на тях въпроси са били одобрени.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.