Атентат разбуди демоните на Ливан

Убийството на Уисам ал Хасан ще съживи ливанската опозиционната коалиция „14 март“

Демонстрация в Ливан. Снимка:топнюз

Убийството миналата седмица на високопоставения служител на силите за сигурност, бригаден генерал Уисам ал Хасан даде на опозиционните партии, обединени в блока „14 март“, възможност да сплотят редиците си, за да се справят с предизвикателства в сигурността и политиката преди парламентарните избори следващата година, твърдят политици и анализатори.

Гледката на хиляди поддръжници на „14 март“, стичащи се на Площада на мъчениците в центъра на Бейрут вчера, за да участват в погребението на Хасан, извика спомени от масовия митинг в същия район на 14 март 2005 г. след убийството на бившия премиер Рафик Харири.

„Кръвта на мъчениците обединява. Да не говорим за мъченик от ранга на Уисам ал Хасан“, каза депутатът от Бейрут Амар Хури. „Партиите от „14 март“ се появявят като победоносни чрез кръвта на мъченика Уисам ал Хасан“, каза Хури, член на парламентарния блок „Мустакбал“ (Бъдеще) на бившия премиер Саад Харири, който участва в масовия митинг за погребението на Хасан.

Политическият анализатор Пол Салем се съгласи, че убийството на Хасан може да засили политическите позиции на коалицията „14 март“.

„Убийството определено дава политически тласък на „14 март“, особено като се има предвид, че правителството е в трудно положение“, каза Салем, директор на Близкоизточния център Карнеги в Бейрут, като визира подновените призиви на „14 март“ за оставка на правителството след убийството на Хасан.

„Остава да видим как партиите от „14 март“ ще превърнат случилото се в свое преимущество“, каза Салем.

Началникът на Информационния отдел на полицията Уисам ал Хасан, който бе против сирийския президент Башар Асад, бе убит заедно с шофьора си и жена в кола-бомба, която разтресе бейрутския квартал Ашрафия в петък. 47-годишният Хасан бе близък до семейство Харири и изигра важна роля в разследването на убийството на бившия премиер Рафик Харири.

Коалицията „14 март“ обвини сирийския президент Башар Асад за убийството на Хасан и призова ливанския премиер Наджиб Микати незабавно да подаде оставка.

Ливанският политик Тауфик Хинди, който е близък до „14 март“, каза, че убийството на Хасан ще даде на партиите от коалицията импулс да сплотят редиците си, за да се изправят пред голямата промяна в баланса на сили и сигурност.

„Хасан създаде баланс на сигурност в страната, като разкри терористичния заговор за дестабилизиране на Ливан“, каза Хинди. „Убийството му подкопа стабилността и разклати баланса на силите, както и на сигурността“, каза той.

Хасан бе мозъкът зад разкриването на неотдавнашия заговор за бомбени атентати в Ливан, който доведе до арестуване на бившия министър Мишел Самаха, дългогодишен съюзник на Асад. Самаха и двама високопоставени сирийски служители бяха обвинени от военния трибунал на Ливан в терористичен заговор с цел дестабилизиране на Ливан чрез терористични атаки с експлозиви в северен Ливан, в това число планиране на убийства на религиозни и политически лидери.

Хинди обвини водения от Хизбула съюз „8 март“ и техните регионални съюзници Иран и Сирия в опит да променят настоящия баланс на силите чрез убийството на Хасан.

„Новият приоритет на коалицията „14 март“ е да се изправи пред опасната ситуация след на убийството на Хасан“, каза Хинди. „Убийството откри нова ера в историята на Ливан, която изисква конфронтация“. Той добави, че прякото искане на коалицията „14 март“ сега е оставката на кабинета на Микати и съставянето на ново правителство.

„Новото правителство не трябва да включва никого от партиите на „8 март“ и „14 март“. То трябва да включва центристки политици като президента Мишел Слейман“, каза Хинди.

Призивът за оставка на правителството отекна по време на погребението на Хасан в центъра на Бейрут. Бившият премиер Фуад Синьора поиска незабавната оставка на правителството на Микати и формиране на „неутрално правителство на спасението“.

„Не на правителство, което прикрива престъпления, да на неутрално правителство на спасението. Правителство, което да защитава всички ливанци и да ги пренесе в нов етап“, каза Синьора пред хилядите скърбящи, насъбрали се пред джамията Мухамад ал Амин, където Хасан бе положен до гроба на Рафик Харири.

Въпреки подновените призиви на „14 март“ за оставка на правителството обаче професорът по политология в Американския университет в Бейрут Хилял Хашан прогнозира, че Микати ще остане на поста, защото правителството му се ползва с регионална и международна подкрепа.

„Убийството на Хасан няма да промени баланса на силите на място. Микати остава на поста, защото се ползва с регионална и международна закрила“, каза Хашан. „Оставката на Микати е забранена в международен план“.

Той говори за срещите на президента Мишел Слейман с френския и британски посланик в Бейрут, на които бе предупреден, че ще настъпи вакуум във властта, ако правителството на Микати подаде оставка.

Хашан не се съгласи с аргумента, че убийството на Хасан ще засили политическия авторитет на „14 март“. „На погребението на Уисам ал Хасан имаше слабо християнско присъствие. Не мисля, че убийството на Хасан ще укрепи коалицията „14 март““, каза той.

Хашан отхвърли теорията, че обстоятелствата около убийството на Хасан приличат на тези при убийството на Рафик Харири през 2005 г. „Когато Рафик Харири бе убит, в Сирия нямаше въстание“, каза той. Хашан добави, че убийството на Хасан се случва 20 месеца след началото на въстанието в Сирия.

„Много християни размислят сега за позициите си в коалицията „14 март“, защото много от тях не искат Асад да си иде, с изключение на Самир Жаажа“, каза Хашан.

Той добави, че мнозинството от християните в Ливан, особено от влиятелната маронитска църква, се страхуват от идването на власт в Сирия на мюсюлмански фундаменталисти.

„За християните в Ливан главният въпрос е съдбата на християните в региона и Ливан“, каза Хашан. Той добави, че главната цел на движението „14 март“ през 2005 г. било да прогони сирийската армия от Ливан.

„Сега обаче, 20 месеца след избухването на въстанието в Сирия, ливанските християни се тревожат за съдбата на християните в региона“, каза той.

„Много християни в коалицията „14 март“ не възприемат убийството на Хасан като загуба за коалицията, а като загуба за бъдещите си планове“, добави Хашан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.