С(ъ)ветска суматоха

в. Комерсант-Власт

Алексей Навални и неговият сайт РосПил

Лидерите на руската опозиция осъществиха избори на единен ръководен орган, който не само да координира протеста, но и да представлява „сърдитите градски жители“ в диалога с Кремъл. Но както установи „Комерсант-Власт“, чиновниците нямат намерение да разговарят с тези представители. ***

Седмица след местните избори на 14 октомври, запомнени с първия пряк вот за губернатори от години насам, видяхме и други избори, без връзка с държавното управление – избори за Координационен съвет за опозицията (КС). Предвижда се той да разработи единна идеология, да координира действията на опозицията и да бъде представител на несъгласните граждани, участвали в протестите след изборите за Държавна дума през декември м. г.

„В днешния свят всеки по принцип си има личен, постоянен лекар, юрист, туристически агент. В този ред на мисли един неравнодушен човек с интерес към политиката има нужда от собствен постоянен политик, представляващ интересите му не само на поредния митинг, а постоянно“, обясняват организаторите на вота що е то КС и с какво може да е полезен за обикновения гражданин.

КС няма да е партия или регистрирано обществено движение. „Ако стане дума за преговори с руската власт, членовете на избрания КС ще бъдат представители в тези преговори. Ако се очертае организирана улична борба, членовете на КС ще организират улична борба. Ако потрябва да се разработят алтернативни законопроекти, членовете на КС ще се заловят с тази дейност“, заявява на сайта си Централният изборен комитет.

Замисълът е КС да включва 45 души: 30 избрани с т. нар. общогражданска листа, в която можеха да се запишат всички желаещи кандидати, и по петима представители на леви, либерални и националистически политически организации. „Формулата може да изглежда не съвсем проста и разбираема, но е резултат от широк компромис между твърде различни политически сили“, посочва изборният комитет.

В надпреварата за 45-те места участваха 209 души. Сред тях виждаме както известни лидери на протеста от Блатния площад (блогъра Алексей Навални, бившия депутат от Думата Генадий Гудков, Евгения Чирикова – лидер на движението в защита на Химкинската гора), така също бизнесмени (например Александър Винокуров, контролиращ акционер на телевизия „Дожд“, излъчвала дебатите между кандидатите за КС) и почти неизвестни за широката публика общинари и активисти. За да гласува, човек трябваше предварително да се регистрира на сайта на изборния комитет, като изпрати скан на паспорта си и символична бележка за плащане от банковата карта, или пък да посети пункт за регистриране офлайн. Към миналия четвъртък на сайта се бяха регистрирали близо 150 000 души – малко повече от участниците в протестите на Блатния площад и булевард „Сахаров“ според техните организатори.

В началото изглеждаше, че КС ще има реален шанс да стане субект на политиката и рупор на опозицията, в чиито звуци да се вслушват властите. За разлика от досегашните опозиционни структури (като Обединения граждански фронт или „Солидарност“) КС ще действа при различни условия – Кремъл вече не възприема готовите да протестират като група маргинали от Триумфалния площад.

В началото на 2012 г. имаше дори слаб опит лидерите на Блатния площад да бъдат включени в псевдодиалог на терена на „Народната трибуна“, която бе създадена под егидата на Общоруския народен фронт и провеждаше кръгли маси за политическа реформа. Скоро впрочем дори политиците, безспорно включени в системата, схванаха колко е безполезен официозният диалог и трибуната на „Единна Русия“ не постигна особен успех.

Появата на структура от представители, с която да се преговаря, е абсолютно нов поврат в развитието на протеста. Характерна черта в акциите на опозицията след декември 2011 г. бе липсата на единен лидер или единна движеща политическа сила.

От една страна, това попречи на властите открито да посочат главния организатор на „оранжевата заплаха“ и да обвинят един-единствен човек в опит за преврат. (Миналата седмица впрочем Следственият комитет започна разследване срещу един от кандидатите за член на КС – лидера на Левия фронт Сергей Удалцов, и му наложи подписка.)

От друга страна, Кремъл така и не разбра с кои опозиционери трябва да преговаря и кой може да говори от името на всички „сърдити граждани на Русия“ или поне на десетките протестиращи от Блатния площад.

Изборите за КС теоретично биха могли да променят нещата. Благодарение на простата, прозрачна система за регистрация в избирателните списъци можеха да се запишат хора от всяка точка на Русия. За разлика от митингите този вид опозиционни действия бе съпроводен с минимална загуба на време. Очертаваше се движението на участниците във вота за КС да стане дори по-масово от митингите и да бъде избран доста представителен орган.

Независимо какъв ще е резултатът от изборите за КС, вече е ясно, че те не са решили задачата да формират площадка за диалог с властите. Най-малкото, чиновниците и политическите мениджъри на „Единна Русия“, потърсени за коментар от „Комерсант-Власт“, не посрещат с въодушевление „представителството на Блатния площад“.

Официален Кремъл е сдържан в оценките си. „Все още не сме разбрали каква е тази структура, кой ще влезе в нея, какви са тези хора, затова не можем засега да кажем нищо за тях“, заяви пред „Комерсант-Власт“ президентският прессекретар Дмитрий Песков. Според него „Владимир Владимирович е готов да се среща с всички, както сам е казвал неведнъж“. В неофициални разговори чиновниците са по-категорични. „Тези избори не са интересни за никой човек от властта и никой няма да обръща внимание на КС“, коментира служител в администрацията.

Основният упрек на властите към избирания орган е малкият брой избиратели. „Колко хора ще гласуват общо – 100 хиляди? 150? Толкова са обикновено избирателите в един едномандатен окръг на изборите за местен парламент в някой средно голям регион на Русия.

Мащабът е горе-долу същият – коментира изборите Константин Костин, бивш шеф на вътрешнополитическото управление в президентската администрация, днес оглавяващ Фонда за развитие на гражданското общество. – Обществените организации у нас са над 150 хиляди. И всички настояват за диалог с властта. Защо КС трябва да изпревари всички и защо смята, че има мандат да говори от името на другите организации?“

Според действащ кремълски служител броят на гласувалите сочи само едно: КС не представлява всички недоволни от сегашната власт. „Недоволните явно са повече, вижте изборните резултати. Става дума за милиони, а не за десетки хиляди. Хората имаха възможност да изберат този съвет, но не всички се възползваха от нея. Значи КС не представлява цялата опозиция, а само една част. Отде накъде ще разговаряме с тях?“, казва той.

При все това – независимо от изявленията на чиновници и функционери на „Единна Русия“, които виждат в изборите за КС „забавление“ (така ги нарече от парламентарната трибуна Сергей Неверов от ръководството на властовата партия), властите следяха кампанията доста напрегнато.

Експерт, близък до Кремъл, разкритикува пред „Комерсант-Власт“ хода на изборите за КС – резкия скок в броя на регистрираните избиратели миналия вторник, опитите да бъде отказвана регистрация, публикуването на сканирани паспорти от Навални, отказа на писателката Людмила Улицкая и общественичката Ирина Ясина да се кандидатират и т. н.

„Навални и шефът на изборния комитет Леонид Волков вече имат собствена „гаусова крива“ (на статистическото разпределение, б. р.)“, негодува събеседникът на „Комерсант-Власт“, демонстрирайки смайващо подробна осведоменост.

Властта приема твърде сериозно „изборите за забавление“ – ново потвърждение бе наказателното дело, образувано от Генералната прокуратура на 17 октомври, след като неколцина граждани обвиниха Централния изборен комитет, че злоупотребил с парите им.

„Само по себе си делото нищо не значи. През пролетта на силовите структури бе разпоредено да разработват лидери на опозицията по повод майските безредици и те съответно си действат“, парира събеседник на „Комерсант-Власт“, близък до Кремъл. Тъй че както и да приключат тези избори, надеждите Кремъл скоро да започне диалог с КС най-вероятно ще прераснат в голямо разочарование.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.