Ал Каида в Афганистан се опитва да си върне старата слава

Асошиейтед прес

Талибан. Снимка: афнюз

Отслабената, но издръжлива Ал Каида, чиито атентати от 11 септември 2001 г. вкараха Америка в най-дългата война в историята й, се опитва да си върне славата в планинския афганистански изток, докато американските и съюзническите сили постепенно ограничават бойната си мисия и признават, че терористичната организация бавно и неотклонно е успяла да възстанови част от изгубените си позиции.

Това буди тревога у американските командири, които засилиха ударите срещу клетките на Ал Каида през последните месеци. То също така противоречи на твърденията на администрацията на Обама, в които терористичната групировка се представя дотолкова отслабена, че в началото на изтеглянето на западните части се била превърнала в маргинален проблем за Афганистан.

Когато през май президентът Барак Обама посети азиатската страна, за да отбележи първата годишнина от американската операция, при която бе убит Осама бин Ладен, той заяви, че администрацията му е обърнала хода на войната. „Целта, която поставих – Ал Каида да бъде победена и да не се допусне възраждането й – е почти постигната“, каза държавният глава.

Но на практика безспорно отслабената терористична организация изглежда е запазила поне някакви ограничени средства да се възроди вътре в Афганистан с намаляването на американското влияние в страната. По план последните бойни части на САЩ трябва да си заминат до 31 декември 2014 г., като отговорностите по сигурността ще бъдат предадени на афганистанското правителство.

„Опитват се да увеличат числеността си и да се възползват от изтеглянето на американците“, твърди шефът на полицията в провинция Пактика генерал Дауат Хан Задран. Той не спомена конкретни числа, но каза, че Ал Каида е е започнала да вкарва повече оръжие през границата от Пакистан.

От години основната цел на силите под командването на САЩ са талибаните – които управляваха Афганистан и закриляха Ал Каида преди американската интервенция преди 11 години. Но стратегическата цел е да не се позволи на терористичната организация отново да намери сигурно убежище в Афганистан, от където да организира нападения срещу САЩ.

В края на 2001 г. ръководството на Ал Каида избяга в съседен Пакистан, където се подвизава и днес.

Групировката продължава да е активна вътре в Афганистан, сражава се с американските части, разпространява екстремистки послания, набира пари, вербува млади афганистанци осигурява военни експерти на талибаните и на други радикални групировки.

Американският генерал Джон Алън, командващ международните сили в Афганистан, каза, че Ал Каида се е възродила и че макар числеността й да е малка, групировката не се нуждаела от голямо присъствие, за да оказва влияние.

Американски представители смятат, че имат ангажимент дори и след края на бойната мисия през 2014 г. да направят, каквото е нужно, за да попречат на сериозно възраждане. Например американците имат намерение да поддържат спецчасти, които да са в готовност да оказват дългосрочен натиск върху Ал Каида в Афганистан.

По-голяма тревога буди заплахата от нарастващото й влияние, както и на свързани с нея групировки в Йемен, Сомалия и в обширни територии в Северна Африка, където се смята, че свързни с нея бойци може да са отговорни за нападението срещу американското консулство в Бенгази, при което бяха убити американския посланик Кристофър Стивънс и трима други американци.

Американски и афганистански представители казват, че Ал Каида също така засилва връзките с ислямистки групировки в Афганистан, с които са единомишленици, включително с базираната в Пакистан „Лашкар-е-Тайба“, обвинявана за нападенията от ноември 2008 г. в Мумбай, при които бяха убити 166 души, както и с активното на север Ислямистко движение на Узбекистан.

Ахмадула Моуахед, който е депутат в афганистанския парламент от източната провинция Нурестан по границата с Пакистан се опасява, че изтеглянето на американските бойни части ще позволи на талибаните и Ал Каида да победят правителството на провинцията.

„Веднага щом те чуждестранните части – бел. ред. си отидат, Ал Каида бързо ще се съсредоточи върху Нурестан“, каза той.

Американски анализатори са на мнение, че има причина за безпокойство от това, че Ал Каида е слаба, но не неутрализирана.

„Получиха няколко тежки удара, но те определено участват в сраженията – абсолютно сигурно е“, каза Сет Джоунс, който е старши политически анализатор в мозъчния тръст „РАНД корпорейшън“.

Джоунс, който е бивш съветник на командира на американските спецчасти в Афганистан, наскоро се завърна от пътуване до източната част на страната, където научил, че логистичната мрежа на Ал Каида се е разраснала, а връзките й с групировки като базираната в Пакистан мрежа „Хакани“ са силни.

„Това буди доста сериозно безпокойство, защото подобна благоприятна за не среда ще позволи на Ал Каида да продължи дейността си, макар и в по-малък мащаб“, каза той.

Ричард Барет, директор на структурата в ООН, която следи заплахата от Ал Каида и талибаните, посочи, че Ал Каида се опасява да не би талибаните да сключат споразумение с афганистанското правителство, което би маргинализирало терористичната групировка.

„Затова ще направят всичко възможно, за да запазят влиянието си, за да запазят присъствието си в Афганистан“, каза той.

Поне засега Ал Каида в Афганистан няма капацитета да организира нападения срещу САЩ, макар че американските военни не поемат никакви рискове.

Получили малък отзвук частични американски военни сведения за нападенията и ударите срещу Ал Каида в североизточните провинции Конар и Нурестан показват, че групировката запазва своя командна структура вътре в Афганистан. На 27 май американците убиха втория човек в йерархията на терористичната организация, саудитеца Сахр ат Тайфи в провинция Конар, но все още не са стигнали до най-висшия командир на Ал Каида в страната, разпознат от американски служители като Фарук ал Кахтани, пребиваващ в провинция Нурестан.

В началото на септември международната военна коалиция обяви смъртта на сътрудника на терористичната организация Абу Сайф, представен като сподвижник на неин лидер, убит заедно с неколцина от бойците му на 1 юли в провинция Конар.

Сайф е определян като „канал“ между висшето ръководство на Ал Каида в Пакистан и Афганистан, като осъществява връзката между тях. При най-скорошния удар представители казаха, че са убили „помагача“ Абдул Рауф в провинция Конар. Той е бил пакистански координатор на вкарването на чуждестранни бойци в Афганистан и е сглобявал самоделни взривни устройства за нападения срещу войници на коалицията.

Интервютата на афганистански представители подсказват, че Ал Каида присъства и в други части на страната, включително северозападната провинция Фариаб, както и провинция Логар на юг от Кабул.

Шефът на полицията в Логар генерал Гулам Сахи Руг Лауанай смята, че е трудно да се узнае какъв е броят на пряко свързаните с Ал Каида бойци, но той оцени тяхната численост в Логар между 50 и 150 души.

„Ал Каида е доста активна. Тя е като рибите. Когато една риба умре, идва друга“, каза той в интервю наскоро. „Решимостта на тези арабски бойци е силна“.

В интервюта в Кабул и Вашингтон американски представители казаха, че са доволни, че Ал Каида е толкова слаба в Афганистан – те оценяват числеността й на между 50 и 100 бойци – че тя може да бъде спряна окончателно, ако афганистанското правителство позволи на американските контратерористични сили да наблюдават и да преследват остатъците от нея.

Американски и афганистански представители работят по подготовката на преговори за двустранно споразумение в областта на сигурността, което може да включва и такава договорка.

Числеността на Ал Каида обаче не разкрива цялата истина.

Алън смята, че терористичната организация се е научила да използва присъствието си в Афганистан, за да създава впечатлението, че е устояла на американската военна мощ, както и за да изчисти образа си на глобална сила.

Американските командири твърдят, че ще запазят натиска върху Ал Каида, за да й попречат да постигне целите си, но малцина вярват, че терористичната мрежа ще напусне Афганистан преди американските войници да са си заминали.

„Не виждам никакви признаци, които да подсказват, че тя ще бъде елиминирана преди 2014 г.“, каза анализаторът от мозъчния тръст „Ранд корпорейшън“ Джоунс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.