Украйна – под игото на клана Янукович

Франс прес

Виктор Янукович с привърженици. Снимка: заксид

„Семейството“ на президента Виктор Янукович е мощен политическо-финансов клан, който се наложи в Украйна и кара бизнес средите да треперят, повдигайк въпроси за ендемичната корупция в бившата съветска република, смятат експерти, цитирани в кореспонденция на Франс прес от Киев.

Янукович, който спечели президентските избори през февруари 2010 г. срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, се ползваше с подкрепата на редица влиятелни групировки, управлявани от лоялни „олигарси“. А след това се появи нов клан и засенчи останалите.

„Тази група стана най-могъщата. В нея е концентрирана голяма политическа и икономическа власт“, заяви няколко дни преди парламентарните избори в неделя Кирило Савин, директор на бюрото на фондация „Хайнрих Бьол“ в Украйна, споделяйки мнението на многобройни експерти и политици.

Освен самия държавен глава, най-големият му син Олександър се смята за централна фигура в клана. Много хора, смятани за негови приближени, бяха назначени на ключови постове в правителството от края на 2010 г. насам.

Всичко започна в края на 2010 г. с изненадващото назначение начело на Централната банка на Сергий Арбузов, 34-годишен по онова време банкер, непознат за широката публика, който веднага беше кръстен от пресата „ковчежник“ на клана. Последваха и други: шефът на данъчната администрация Олександър Клименко, вътрешният министър Виталий Захарченко и финансовият Юрий Колобов – всичките част от „Фамилията“. Тенденция, определена от американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ като „фамилизация“ на властта и корупцията“ в Украйна.

„Терминът подсказва, че фамилията на президента Янукович не само лично извлича облаги от президентското му управление, но и заема все по-централно място във властта“, заяви „Фрийдъм хаус“.

Зъболекар по образование, 39-годишният Олександър Янукович, се нареди миналата година сред 100-те най-богати хора в Украйна със състояние, оценено на стотина милиона евро, според класацията на независимото сп. „Кореспондент“.

Президентският пост на баща му стана допинг за бизнеса му. Приходите на строителната му корпорация МАКО са скочили с 50 на сто през 2011 г. според украинските медии, а активите на неговата Общоукраинска банка за развитие (ВБР), собственост, са нараснали многократно от март 2010 до юли 2012 г.

„Критиките срещу Олександър Янукович често се публикуват в медиите с цел да бъде злепоставен президентът“, заявява за АФП пресслужбата на МАКО.

Самият Олександър Янукович, който досега никога не е говорил пред журналисти, на свой ред заяви през май в писмена декларация, че дължи успеха на „усърдния си труд“ и баща му няма нищо общо – уверения, които далеч не са убедителни. „Подобни скокове напред са невъзможни без административна намеса, без корупция“, подчертава Кирило Савин. А „това може би е само върхът на айсберга“, приглася на сайта си украинското издание на сп. „Форбс“.

Докато печатът приписва на Олександър Янукович интереси в редица други области, според Forbes.ua въглищата са „главният източник на богатствата му“. Само през 2012 г. около двайсет частни групи, свързани с президентския син, са спечелили търгове за поръчки, организирани от държавни въгледобивни компании, за над 600 милиона евро, твърди Forbes.ua – нещо, което МАКО отрича.

И накрая, кланът е обвинен, че атакува печеливши предприятия и рекетира техните собственици. „Ако някой притежава 100 процента дялове в едно предприятие, му казват: „Продължаваш да работиш, обаче ни даваш 40 на сто“, твърди Остап Семерак, депутат от опозицията.

Някои се съмняват в този сценарий, но темата е толкова деликатна в Украйна, че редица експерти и бизнесмени отказаха да я коментират за АФП.

„Стигна се до система на канибализъм. Вече никой не е защитен от „Фамилията“ на Янукович“, заяви в своя блог Андрю Уилсън от аналитичния център Европейски съвет по международни отношения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.