Кой отвлече Леонид Развозжаев?

Леонид Развозжаев. Снимка: личен сайт

Действията на руското следствие срещу опозиционери позорят Русия пред цял свят, твърди правозащитничка,

Руското федерално следствие заяви, че опозиционерът Леонид Развозжаев, отвлечен в Киев и открит после в Москва, вече е направил самопризнания, пише „Новие известия“.

Заподозрян по наказателно дело за подготовка на масови безредици в Русия наред с лидера на Левия фронт Сергей Удалцов и съратника му Константин Лебедев, Развозжаев, „озовал се по „чудотворен“ начин в Москва, уж се явил сам в Главното следствено управление на Следствения комитет, за да направи самопризнания, а след това бил арестуван“, уточнява вестникът.

Делото срещу тримата бе образувано в сряда. Руското следствие се позовава на запис със скрита камера, излъчен от прокремълската телевизия Ен Те Ве. Кадрите от филма „Анатомия на протеста-2“ показвали как Удалцов се договаря с грузински депутат да получи 20 милиона рубли от руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, „за финансиране на погроми“ в Русия, писаха руски медии. Лебедев бе арестуван, Удалцов – пуснат срещу подписка, а Развозжаев не бе открит в Москва.

Според „Новие известия“ той пристигнал в Украйна същия ден, за да поиска политическо убежище, но в петък бил хванат от цивилни близо до киевския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците и откаран в неизвестна посока.

Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин заяви вчера, че Развозжаев сам е дошъл в неделя при следователите, за да направи самопризнания, посочва изданието. Опозиционерът „подробно съобщил“ как заедно с Удалцов и Лебедев подготвял масови безредици в Русия.

Освен това тримата били замесени в масовите безредици на Блатния площад в Москва на 6 май – обект на друго наказателно дело. Развозжаев признал също, че размириците били финансирани от грузинския депутат Гиви Таргамадзе. Маркин увери, че съобщеното от опозиционера „и другите доводи ще бъдат внимателно проверени по следствен път“, пише „Новие известия“.

Два дни по-рано обаче Развозжаев заяви в социалната мрежа Живой журнал, че обвиненията срещу него, Удалцов и Лебедев са „фалшификат“. Експерти наричат отвличането на активиста в Украйна въпиющо и незаконно, а негови сподвижници поставят под съмнение доброволния характер на самопризнанията му и обвиняват правоохранителните органи, че са го изтезавали, отбелязва всекидневникът.

Развозжаев не бе обявен за международно издирване. Москва не е искала от Киев да го екстрадира, а подобно искане би трябвало да получи санкция от съда. Настоявам, че е отвлечен при съвместна операция на тайните служби от Русия и Украйна, коментира за „Новие известия“ Евгений Ихлов, юрист на руското движение „За човешки права“.

Независимо че Развозжаев не е сварил да получи бежански статут, действията на правоохранителите нарушават всички правни норми – и украинските, и руските, и международните, убеден е експертът.

Русия „се опозори пред цял свят“, а филмът, обвиняващ тримата опозиционери, „е заснет като провокация и се използва като провокация“, заявява пред „Новие известия“ правозащитничката Людмила Алексеева.

Арестуваният опозиционер реши да сътрудничи на следствието. Съответно може да се надява на някакви преференции и намалена присъда, пише „Росийская газета“.

Федералното следствие заяви, че е информирало депутата Иля Пономарьов от „Справедлива Русия“, чийто помощник е Развозжаев, и близките на опозиционера за неговия арест. Вероятно Следственият комитет иска да покаже, че в случая с това дело строго се спазва законът и не се извършват никакви противоправни действия, предполага руският официоз.

Според вестника Развозжаев може да стане свидетел на обвинението – „нещо крайно неизгодно за опозицията, за която ще остане вариантът да твърди, че всички признания са направени под натиск и не са искрени“.

Опозицията не е изненадана, че следствието се опитва да свърже телевизионния филм със събитията в Москва по време на протеста през май, „но предполага, че ще е проблематично да се докаже тази връзка в съда“, пише „РБК дейли“.

Вчера в Интернет бе качен видеозапис, на който Развозжаев крещи, че е бил измъчван. Следствието заяви, че „няма нищо общо с изтезанията“, за които съобщиха редица медии, не е открило външни признаци за извършено срещу него насилие и той самият нямал претенции към следователите, се казва в материала.

Опозицията обаче е убедена според вестника, че Развозжаев скоро ще оттегли самопризнанията си. Тя изтъква, че „недържавни“ адвокати все още нямат достъп до задържания.

Грузинските органи на реда също може да образуват проверка във връзка с филма „Анатомия на протеста-2“. По думите на Созар Субари от ръководството на коалиция „Грузинска мечта“, победител в последните избори, срещу депутата Гиви Таргамадзе може да бъдат повдигнати криминални обвинения, пише „Комерсант“.

Според Субари името на Таргамадзе е свързвано „с множество почти криминални истории, освен политическите авантюри“. Самият депутат, цитиран в „Комерсант“, заяви вчера пред журналисти, че не се е срещал, нито преговарял с никой от активистите на руския Ляв фронт, но е готов „да сподели с руската опозиция своя опит в организирането на мирни революции“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.