В десетката: Россия и Болгария – вместе навсегда!

Владимир Путин с подаръка си от Бойко Борисов. Снимка: Импакт прес груп

Истината излезе наяве точно както ни я бяха обещали.

Официалната руска агенция ИТАС-ТАСС публикува интервю с премиера Бойко Борисов „в навечерието на посещението  на президента на РФ в България”. Ще се подпише договорът за Южен поток,“ за да се даде възможност на руския газ да попадне на територията на Европа“.

Руснаците потвърждават, че Путин наистина ще дойде. Интервюто за официалната агенция означава, че всичко е готово, картите не само са раздадени, но и разиграни и някой вече придръпва печалбата  на зеленото сукно.

Всъщност може би има още подробности за доуточняване, примерно колко години България няма да получава такси за транзита или някоя и друга тънкост около собствеността на тръбите, понеже руската агенция пише: „Борисов съобщи, че в плановете на българското правителство е да подпише споразумение по проекта за газопровода Южен поток на 9 ноември”. Предложил е това да стане във Варна, вероятно за да не позволи Путин да види празното място на паметника на Александър Втори.

Южен поток е пример за взаимноизгоден проект, казва Борисов.  „В нашите планове е на 9 ноември да се подпише договор по дадения проект и да се даде възможност на руския газ да попадне на територията на Европа”.

В плановете на руското правителство не влиза ли това подписване?  Иначе за какво ще идва Путин? Явно има още позиции, от които България да отстъпва.

Примерно ядрената енергетика. „Нашето правителство никога не се е обявявало срещу руските технологии, ние не сме се отказвали да строим АЕЦ по тази причина”. „Най-логичното място, в което може да се монтира реактора (предназначен за Белене) е като 7 реактор в АЕЦ Козлодуй, защото там има и хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над хиляда инженери-специалисти в ядрената област, които сега са без работа”, казва прмериерът.

Ако интервюто, гарнирано с изтъркани приказки за освобождение, туристи, красива природа и вкусни плодове (внос от Турция, впрочем) е публикувано днес, това означава, че е дадено в момента, когато в парламента течеше дискусията как точно да бъде формулиран въпросът на референдума за бъдещето на ядрената енергетика.

Изявлението  за 7 реактор в Козлодуй не предопределя ли отговора на въпроса  „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?“?  Забравил ли е Борисов, че проучването на Уестингхаус за 7 реактор не е приключило?

Проучването не е приключило, както не е приключило и изграждането на реактора.

Руската страна твърди, че не е получила  официално уведомление за спиране на работата. В случая може да й се вярва ако не за друго, то защото ако министър Делян Добрев беше изпратил такова писмо, щеше да го е показал на медиите, както побърза да покаже леко комичната си дипломка.

Щом не го показва, значи няма. И цялата работа със спирането на Белене  и референдума е една смешка за заблуда на по-наивната част от електората. Да се отстъпи пред народната воля.

Дали по време на ноемврийската визита няма да бъде договорено още нещо освен продажбата на европейската газова политика?

Впрочем, за руснаците е все едно къде ще се монтира реакторът – стотина километра по Дунава за тях нямат никакво значение.

От Kafene.net

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.